Ko se čuva i Bog ga čuva. Zakoračio je Branislav Popović iz Bijele, kraj Herceg Novog, u devetu deceniju,  a još ga zovu planinine i obuzima radost svaki put kad krene put Durmitora, Lovćena, Orijena i drugih crnogorskih lepotica. Ispunjava ga pomisao da će videti nove i nove prizore, i da će se približiti biljkama koje ga čine srećnim, zadovoljnim i- zdravim.

–  Nasledstvo je to predaka- govori on kao za sebe, razmišljajući otkud ta želja u njemu.- Ono me tera da berem trave i idem po planinama.

   Nekoliko puta godišnje Branislav ide u berbu i to u periodu kada biljke cvetaju i kada se većina njih bere. To su mahom letnji meseci kada po crnogorskim planinama caruju zmije. Ima ih toliko, šali se Branislav, da  bi možda unosniji posao za mene bio sakupljanje zmijskog otrova, a ne trava. Zbog poskoka i šarki, najpoznatijih balkanskih otrovnica, Branislav je minulih četrdeset godina hodanja „planinarernja” obavezno uz sebe nosio i protivotrov. Ali, više ga ne nosi. Oslobodio se straha od zmija. Možda je to zbog toga što ga za sve to vreme  nikada nijedna nije ujela.

  – Ko se čuva i Bog ga čuva- veli on.- Prošle godine samo što nisam nagazio na jednu, ali nešto me je nateralo da pre nego što spustim nogu zastanem. Bila je to šarka koja je odmah, uplašena, odpuzala dalje. Neće zmija na čoveka. Kad ga čuje, ona uvek beži. Ona uvek zna gde je čovek.

  Ali i Branislav uvek zna gde je zmija!

ko se čuva i bog ga čuva

  – Zmije ne vole jake biljke, kao što je žalfija i sigurno ih tamo gde ona raste nikada nećete naći. Ali neobično mnogo vole mirise blagih biljaka kao što su šumske jagode, kupine, vresak ili podubica. Kada berem te biljke, ja se onda posebno obujem i dobro skoncentrišem.

  Možda su zbog te sinergije čoveka, životinja i biljaka njegovi čajevi tako delotvorni. Najtraženiji su ženski i muški koji  održavaju zdravim genitalije slabijeg i jačeg pola.

  Ženski leči upale jajnika, mioma, ciste, sekreta, ranica, a  muški   pomaže kod impotencije, leči prostatu. Tu su i biljne mešavine za zdrava pluća, protiv bronhitisa,  protiv urogenitalnih tegoba, upala bubrega, bakterija, uključujući i ešerihiju koli. Svi čajevi koje pravi Branislav nastaju od  vrhunskih biljaka čija su staništa  netaknuta priroda crnoghorskih planina, a nadenuo im je imena članova svoje familije.  Tako je biljnu mešavinu namenjemnu ženama nazvao po svojoj prvoj kćerki Dijani,  drugu koja je namenjena urološkim problemima nazvao je po drugoj kćerki Dragani, ostale čajeve po unucima, rodjacima,sestrićima a jedan po sebi- „ Branko”. Ona je namenjan ljudima sa hipertenzijom. Izuzetno je uspešna o čemu svedoči sam travar koji je,veli, sebi njome „skinuo” pritisak. 

  Kod Branislava Popovića, travara sa iskustvo od 40 godina dolaze većinom žene. Ne samo zato što je tradicija u Crnoj Gori jaka, već i zbog toga što žena, veli on, održava kuću i sve ukućane.

  Ali samo u jednoj stvari muškarci dolaze sami. Zbog „ Srećka”. To je biljna mešavina za potenciju.

 – Ali svima koji dođu po „ Srećka” a vidim da puše po dve, tri pakle cigareta, odmah kažem: Pre nego što vas „ Srećko” usreći morate da prestanete da pušite! Ponovim, ko se čuva i Bog ga čuva. Onda im dam moju tinkturu koja im ogadi cigarete. Toliko njih je prestalo da puše da sam baš zadovoljan.

 Za snižavanje holesterola Branislav koristi travu konopljušu ( kanabika) za koju smatra da je najdelotvornija, dok je lincura biljka koju izuzetno ceni. Ona greje hladne noge, otpušuje zakrčene krvne sudove, otklanja posledice šloga, pospešuje cirkulaciju. Sprema se tako što se 40 grama lincure prelije s litar i po  „Prolom vode”, zatim ostavi da odstoji 6 dana, s vremena na vreme se promućka, a sedmog dana se procedi i pije, po 1 dcl ujutru i uveče, naredna dva meseca.

  Mnogo vremena i truda Branislav Popović je posvetio štitnoj žlezdi. Za otklanjanje ovih tegoba on pravi tri vrste čajeva, u zavisnosti od stadijuma bolesti: blage, srednje i jake čajeve. Onima kojima je to potrebno, daje jednostavan recept kako da otklone gušavost i čvoriće: 2 kašike smole od crnog i belog bora i 1 kašika vode se rastvore u šerpi na štednjaku, topla smesa se stavi u lanenu krpu i drži po 4 sata ujutru i uveče na vratu. Poželjno je držati i noću. Ukoliko niste u mogućnosti da nađete smolu, odlična zamena su i iglice koje se  pomešaju sa medom i zagreju na vatri a zatim u lanenoj krpi stave na vrat.

  O.B.

 VISOKKRVI PRITISAK

  Po tri supene kašike širokolisne masline i gloga, plus jedna kašika hajdučke trave prelije se vrućom vodom  i ostavi da se hladi jedan sat. Pije se šest puta dnevno, pre i posle jela, po 1 dcl, 30 dana.  Za to vreme se izbegava suvomesnato, ljuto, masno jelo.

ŠTITNA ŽLEZDA

 Supena kašika nane, islandske mahovine, pelina se prelije ključalom vodom, ostavi da odstoji jedan sat, procedi i pije šest puta dnevno 15 dana, zatim se napravi pauza od isto toliko dana, a onda ponovi kura.      

OPADANJE KOSE

  Od biljne mešavine koprive, breze, ruzmarina, hajdučice, orahovog lišća i sapunjače napravi se tinktura kojom se pere kosa svaka tri dana. Četvrtog dana može da se kosa maže tinkturiom od istih biljaka.

Vidi još…Melelmi za sve rane

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba