Verica Milanović iz Niša naučila je od roditelja uglavnom sve što joj je bilo potrebno za dobar start. Mesto gde je odrastala i događaji su joj pomogli da se opredeli u svom životnom pozivu. U rodnom selu njenog oca , Radmirovcu na planinskim obroncima između Svrljiga i Knjaževca, upijala je kao dete događaje među biljoberima i brojala džakove i džakove lekovitoog bilja koje su berači donosili u tamošnju otkupnu stanicu.

Predano je učila od svakog ko je mogao da joj prenese znanje, odlazila sa lokalnim skupljačima u planine da se upozna sa biljkama, a kada je to poznanstvo postalo veoma veoma blisko – počela je da pravi svoje kombinacije lekovitih čajeva i tinktura.

-Uvek ću pamtiti sve čemu me je naučio deda Ljupče, iskusni planinski berač i poznavalac lekovitog bilja- kaže Verica Milanović. – On me je upoznao sa retkim travama ovog kraja i naučio da je tvorac sigurno za svaku bolest dao biljku koju treba naći. Ja uporno tražim i tako širim svoja znanja i svoje recepture. Sada imama recepture koje pomažu kod leukemije, dijabetesa, loše cirkulacije, kamena u bubregu, snižavaju holesterol…

Seća se kao da je bilo juče kada je kao tinejdžerka osmislila mami Perki dijetalni čaj koji joj je pomogao da smrša čak 30 kilograma. Bio je to njen prvi uspeh, prva medalja. A nešto kasnije stigao je i prva zvanična zahvalnica ood čoveka kome je pomogla da se reši šećerne bolesti. U njenoj recepturi protiv dijabetesa bile su biljke sa Vlasine, Rtnja i Svrljiških planina, velike lekovite snage.

Velike zultate Verica postiže u snižavanju holesterola, koji dovodi do mnogo ozbiljnih poremećaja kao što su bolesti srca i moždanih krvnih sudova. Zbog toga ona svima koji imaju problema sa holesterolom ili sa slabim krvnim sudovima svaetuje da korste prirodne darove. Evo nekih njenih saveta.

Čaj od breze

Potrebno: 10 grama kore bele breze i 10 g sušenih listova jasena potopiti u litar vode, kuvati pet minuta, procediti i popiti više puta u toku dana.

Vino i ruzmarin

U 1 litar crnog vina potopiti 40 grama osušenih vrhova grančica ruzmarina i ostaviti da odstoji 4 dana, procediti i piti po 2 čaše tokom 20 dana.

Čaj od resnika

Kašičicu mrvljenog korena resnika preliti sa 2 decilitra vrele vode i kratko prokuvati, pa piti 3 puta dnevno, pre jela.

POTENCIJA

Pomešati po 20 grama babinog zuba (Tribulus terestis), magarećeg trna (Onopordon  acanthium) i petoprsta (Potentilla reptans), po 15 g koprive i troskota i 10 grama semena bosiljka, kratko prokuvati u malo vode i ostaviti poklopljeno pola sata, procediti i piti više puta u toku dana.

UNUTRAŠNJE VENE

Pomešati po 20 grama nevena, kestenovog cveta i kokoca, po 15 g lišća belog jasena, suručice i lišća rutvice, kratko prokuvati u malo vode, prohladiti, procediti i piti više puta na dan.

CIROZA JETRE

30 grama magarećeg trna (Onopordon  acanthium), 10 g lana i po 20 g sikavca, korena petrovca (Agrimonia eupatoria) i krvavog korena (Potentila tromentilla), kratko prokuvati u malo vode, prohladiti, procediti i piti više puta u toku dana.

KAMEN U BUBREGU

Za razbijanje kamena u bubregu i žuči pije se više puta tokom dana (pola sata pre jela) čaj od jednakih delova petrovca, zečjeg trna i sitnice. Terapija traje tačno 21 dan, uz blago peckanje u leđima i želucu.

KRVAVI KOREN

Pripada grupi čkalja, a u narodu je poznata i kao srčenjak. Naziv je dobio zbog soka koji je crven poput krvi, a presečen koren ima oblik zvezde.

MAGAREĆI TRN

Magareći trn se u narodu zove još i bela sikavica, ciganska dušica, bodgača i magareći repuh. Fitoterapeuti ga koriste u lečenju malignih oboljenja i bolesti jetre. Poznati su izuzetni rezultati u lečenju raka kože.

PETOPRSTA

Koristi se kod krvave dijareje, za ispiranje usta i grla, protiv virusa i za jačanje imuniteta, a izuzetno je efikasan kod obilnih menstruacija.

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com