Pankreas i trave koje mu prijaju trebalo bi češće kombinovati. Ova mala žlezda od koje zavisi naš život, ne voli slatkiše, brašno, banane, čokoladu i još neke stvarti,ali postoje tave koje baš voli, pa mi joj trebalo ugađati. Najmanja žlezda u organizmu koja ne može da se regeneriše ili presadi, obožava ove trave:

Žalfija

Žalfija je za pankreas melem jer ova mirišljava biljka stimuliše proizvodnju insulina u potrebnoj količini. Važno je znati kako se priprema čaj od žalfije, jer u protivnom možemo i da s eotrujemo. Prstohvat osušene( može i sveža) žalfije staviti u dubok sud sa vodom da proključa, zatim smanjiti vatru i ostaviti da ključa tri minuta. Obavezno tri minuta jer je to vreme potrebno da ispare otrovna eterična ulja. Žalfija je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu. Hipokrat je govorio: „Zašto bi umro čovek u čijem vrtu raste žalfija?“. Postoje legende koje kazuju da je Majka božja dala snagu žalfiji da ljude zaštiti  od bolesti i spasi od smrti. Da bi ona bila lekovita, mora da se kuva tri minuta.

Iris

Iris je biljka koju su Sloveni nazvali perunika po slovenskom bogu munje i gromova, Perunu. Srbi, kao i drugi slovenski narodi, verovali su da perunika štiti od gromova., pa su je svuda zato sadili da umilostivi Peruna da ne baca gromove na tlo. Perunika cveta u proleće, u raznim bojama i sve do maja razgaljuje nas lepotom i mirisom i podseća na zaboravljeno predanje i bogove. stimuliše varenje. Njen je rizom i korenje lekovito, od nje se prave praškovi i tinkture za plodnost, za jetru, žuč, za sistem limfnih žlezda, za pankreas. Poznat je i lek protiv kancera od rizoma perunike.

o Alergije se leče upornošću i nisu nepobedive

o Lečenje drvećem i njihovom mopćnom energijom

Pelin

Pelin je najgorčija biljka koju smo probali. Nema ništa gorčije od toga. Poznat nam je jer pijemo pelinkovac koji se pravi od nje. Takođe. od pelina se pravio čuveni liker absint koji su pili Gogen, Van Gog, Oskar Vajld i drugi umetnici ali od koga je umiralo jako puno sirotinje, zbog tujona koji je izazivao halucinacije i zbog kojeg je u vreme prohibicije zabranjen. Pelin buija ćelije raka, sprečava malariju, ubija parazite, leči Kronovu bolest, rešava se viška bakterija u stomaku. Pankreasu prija pelin jer olakšava varenje, pa ga treba umereno koristiti.

Kamilica

Kamilica je možda najpoznatija lekovita biljka. Najčešće se koristi kod grčeva ili bolova u stomaku, pomaže kod nadutosti, kod proliva, oboljenja želuca, kod poremećaja ili izostanka menstruacije, kod nesanice, kod groznice i povišene telesne temperature. Njena lekovitost ima veliki uticaj kod svih stanja prehlada a oblog od čaja kamilice je odličan lek za konjuktivitis, zua preznojavanje, za dezinfekciju i sprečavanje upale svih vrsta, posebno sluzokože. Ulažava bol kod bolova pankreasa.

Pupoljci breze

Breza je drvo posvećeno čoveku. Lekovito je sve od breze. Neverovatno je zdrav sok od breze.  Sveži sok   detoksikuje organizam.  Ubrzava metabolizam   I izbacuje sver nepotrebne  stvari iz ljudskog organizma. Posebno je pogodan za čišćenje bubrega i jetre jer neutrališe efikasno sav otpad i filtrira ga kroz urinarni trakt.Breza skida kilograme i debeljuce koje piju sok od breze, to  više neće biti. On brzo skida kilograme, i veoma dobar prijatelj, ako ne i najbolji – želucu. Brezini pupoljci koji se beru na proleće smanjujuću šećer pa je preporučljivo dijabetičarima da ih češće koriste.

Irina Perić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com