Fermentisan čaj od višnje možete napraviti sami i on će vam biti ukusniji i lepši od bilo kog drugog. Pre svega zato što je plod vaših ruku, a zatim zbog toga što je ekstremno zdrav. Umesto višnje, možete da izaberete biljku koju ćete fermentisati i uživati u njenom ukusu i mirisu tokom zime.

Da bi biljka  zadržala  što više svojih lekovitih dejstava ona se mora pravilno pripremiti. ovo je nacionalni recept kako fermentisati  lišče višnje.

   Pre nego što višnja da crveni plod, trebalo bi ubrati njene listove. Birati samo one koji su zdravi u potpunosti.  Listovi moraju biti čisti i bez bubica ili neke prljavštine. ( List se može oprati ali se mora zatim jako dobro osušiti).

o Sedam prirodnih sredstava za čišćenje

o Čišćenje jetre važno kao vazduh

 Na pamučnoj tkaniti  raspostreti  ubrano lišće i zatim  ga urolati, kao kad pravite pitu savijaču. Ostaviti tako da lišće odstoji urolano u pamučnu tkaninu 12 sati.

 Posle toga izvaditi listove višnje i prebaciti ih u kesu, koju ćete potom stavit u zamrzivač, gde će stajti takođe 12 sati.

  Kada se list višnje izvadi iz zamrzivača  treba ga rukom rastresti i razdvojiti, sve dok se ne otopi u potpunosti, a to će se dogoditi veoma brzo, za pet minuta, ako je list pravilno  stavljen u zamrzivač,  što znači ako je bio u potpunosti suv.

Ručno savijanje listova

  Višnjin list tada će dati svoj  miris u svoj lepoti. Zatim se svi listovi  stave u mašinu za mlevenje mesa, na najširu  rešetke – i samelju.

fermentisan čaj

  – Naše bake su  uzimale list po list i među dlanovima ga uvijale da bi kasnije, kada se prosuši u rerni, bio lepog dizajna – kaže  baka Marija Krepotnik iz Krasnodara, koja daje ovaj recept.

  Pošto su listovi samleveni, odnosno usitnjeni, stavljaju se  u dehidrator na  40 stepeni Celzijusovih,  na 5 sati da se detaljno prosuše.

  Iz dehidratora koji je, inače, veoma korisna sprava koja pomaže savremenom čoveku da jede zdravu  osušenu  hranu i tokom zime, list  višnje će izaći nalik na zeleni čaj. To je fermentisan čaj od višnje.

Zdraviji od zelenog čaja

  Bolji je od zelenog čaja,kaže baka Marija, jer višnja spada u ekstra zdravu hranu.

  Fermentisan čaj od višnje ima mnnogov vitamina C , ima magnezijuma, ima vitamina B i to u najboljem obliku, tu je vitamin E, vitamin A,  folna kiselina. Višnja je  bogata i biljnim vlaknima i ona nam garantuje  dobru probavu.

  List višnje ( i peteljke takođe) koriste se u tradicionalnoj ruskoj medicini za bolesti koje  zahvataju bubrege, mokraćne kanale. Koristi se kao čak za lečenje impotencije i steriliteta kod žena.

  Posebno je cenjem kao  neprevaziđen pomoćnik za izacivanje peska  iz mokraćnih kanala i bubrega.

Skida kilograme i celulit

  Fermentisan čaj od višnje koristi se za smanjivanje kilograma,  za  pomoć pri uklanjanju celulita, kao sredstvo za lepotu kože.

 Kažu da se posle neprospavane noći  ili za brzo pripremanja koristi list od višnje za umivanje lica. Nestaje natečenost i koža se zateže.

  Svoju moć,  uvarak od višnjinog lista  pokazaće i na kosi. Ako se opere ovim uvarkom, kosa će  dobiti sjaj i  izgubiće perut.

  Sve je od višnje korisno. Plod je toliko zdrav i bez šećera  da ga mogu jesti i dijabetičari, lišće i peteljke daju lekovit čaj koji se koristi i za  zaštitu nervnog sistema, protiv tegoba u menopauzi i kod hepatitisa.

 Ali, ne bacaju se ni košpice. One se dobro operu a zati se prosuše na  tamnom i prozračnom mestu. Njima se zatim napuni kakav jastuk za miran san, a  mogu da služe i za hlađenje ili grejanje povređenih delova tela.

                                Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba