Dobrivoje Nikolić iz Vranja nije izučavao integrativnu i holističku medicinu ali odlično spaja zvaničnu i tradicionalnu u neverovatno efikasan spoj. Majstor je i doktor za obe.  Lekar po struci i fitoterapeut po iskustvu.

 Svoj radni vek doktora zvanične medicine proveo je u  „Simpovoj“ ambulanti, u Vranju, a svoj fitoterapeutski vek po Besnoj kobili, Kukavici, Čemerniku, Vlasini. Poznat uzduž i popreko Srbije po nadimku koji sve govori Dobri, doneo je mnogo dobra ljudima.

  – Kolege su uvek gledale s podozrenjen na lekovito bilje, a meni je uvek bilo to čudno jer  se fitoterapija uči na fakultetu i svaki budući lekar mora da zna svojstva mnogih biljaka – kaže doktor Dobrivoje, dodajući da  se i on sam na fakultetu žarko zanimao za biljke.

  Decenije i decenije iskustva i rada sa raznim biljem koje je sam sakupljao u nezagađednoj prirodi, naučile su ga mnogim stvarima a on izdvaja sledeću:

-Vremenom sam shvatio da su najlekovitije one biljke po kojima gazimo, kao što je kamilica, bokvica, hajdučka trava , kopriva. Njima ima svuda ali možda zbog te pristupačnosti nama nisu zanimljive. Istina je da su veoma lekovite i pune sastojaka koji pozitivno utiču na naš oprganizam – kaže Dobrivoje Nikolić, doktor i travar iz Vranja.

 Od tih „neuglednih“  lekovitih biljaka  Dobrivoje je napravio melem protiv opekotina  čiji je recept nasledio je od tašte, samo ga je, kaže, malo „doterao“.

-Nikad nisam odbacio konzervativno lečenje, ali ima situacija kad je zvaničnoj medicini potrebna mala pomoć prirode. To je upravo slučaj sa opekotinama. Lekovite masti, napravljene od trava samo ubrzavaju oporavak, nikako ne mogu da škode zbog čega je melem izuzetno efikasan – kaže doktor Dobrivoje.

  Kažu da u Vranju nije bilo kuće u kojoj se nije našla  „Dobrijeva mast“.  Ona pomaže kod opekotina i ubrzava proces zarastanja, ali je dobra i za promrzline, posekotine, otvorene rane, opekotine od sunčanja i druge povrede kože. Ima moć da vrlo brzo smiri upaljenu kožu.

Njegovi čajevi i masti priznati su i poštovani  i u zvaničnoj medicini, a to je, velika čast.  

Na terenu ali i u laboratoriji, sa Dobrivojem ravnopravno rade i njegovi sinovi  Bratislav i Branislav. Naučili su sve o biljkama od oca na terenu, a u kući  su odrastali na knjigama  Jovana Tucakova i Rista Gostuškog, koji su bez sumnje, kako kaže Dobrivoje, naši najbolji poznavaoci lekovitog bilja.

   Gotovo 30 godina postoji Biljna apoteka „Nikolić“ u Vranju gde  ljudi u nevolji kupuju meleme i prirodne lekove, ali uz to i dobiju savete.

-Svako mora da ima u kući nanu, kamilicu, žalfiju, list breze, belog sleza, matičnjaka i lipe. Nana i kamilica su zakon za stomak, žalfija je dobra za ispiranje desni i želudačne probleme, beli slez za iskašljavanje, breza za urogenitalne infekcije, matičnjak za umirenje, lipa je protiv groznice, gripa i urinarnih infekcija – navode Branislav i Bratislav.

Svako ponešto mora da zna, a Nikolići se ne libe da im daju i recepture. Onima koji su  malokrvni, preporučuju jednostavan recept: U litar 96 – procentnog alkohola sipa se 200 mililitara destilovane vode i 150 grama sušenog lista koprive, dobro izmeša i ostavi da stoji 45 dana. Potom procediti i uzimati tri puta dnevno posle jela. Odrasli 35 do 45 kapi, a deca 10 do 15.

   Kod Nikolića u apoteci uvek se nudi pedesetak svežih standardnih proizvoda,dok se drugi naručuju. Cene su pristojne , čajevi koštaju 250 dinara za 100 grama, tinkture  200 dinara za 50 mililitara, losioni 210, masti i kreme su 240, osim one za opekotine koja košta 300 dinara. Svoje proizvode šalju i poštom, a dobre želje direktno – telefonom.

    Bratislava Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com