Mileva Šćepanović, fitoterapeut iz Novog Sada, gotovo četiri decenije pomaže svojim preparatima od lekovitog bilja svima koji pokucaju na njena vrata. Biljke su njeni životni saputnici koje ona sve više, kako vreme prolazi, poštuje ceni, upućujući svakoga da i on zaviri u taj svet biljaka od kojih imamo neprocenjivu korist. One su lek za zdravlje, dušu i lepotu.

– Zato nazdravlje i radost svakom ko prihvati prirodu i njena pravila kao izvor života – kaže Mileva Šćepanović, po obrazivanju viša medicinska sestra (u penziji), a po hobiju i ljubavi prema prirodi – prirodnjak.

Bavljenje biljkama donelo joj je mnogo značajnih priznanja i čak pozlatilo njenu humanost, kojoj su je kaže, učili preci iz Hercegovine.

– Moja familija je gorštačka, pa nije čudno što je i kad se iz Hercegovine doselila u Vojvodinu, zadržala ljubav prema prirodi. Pradeda po majci bio je poznati narodni iscelitelj, a majka je, kad smo bili deca, sve naše probleme i tegobe rešavala biljem: bokvicom,kantarionom, sporišem, belim ili crnim slezom, rakijom, sirćetom, belancetom…Bogu hvala, nikad nismo bili bolesni, a ja sam još tada shvatila da je priroda zdravlju najsigurnije utočište – kaže Mileva Šćepanović.

Želja da pomaže, priznaje, probudila joj se jako rano: u četvrtom osnovne uspela je rodi da zaleči povredu noge. Pri upisu u srednju školu nije bilo dileme, pa je ceo radni vek kao viša medicinska sestra u Kliničkom centru Vojvodine davala i više od 100 odsto pažnje i posvećenosti svojim pacijentima. U životu, kaže, sve radi iz – ljubavi.

– Radeći diplomski pročitala sam jednu rečenicu koja mi je bila vodilja kroz život: „Zdravlje se ne kupuje u apoteci, nego na pijaci“. Svoje medicinsko znanje spojila sam sa narodnim receptima iz zavičajne Hercegovine i počela da pravim prirodne preparate za razne tegobe, koji su krajem osamdesetih objedinjeni u mojoj biljnoj apoteci u krugu KCV. Ni sama ne znam koliko je ljudi probalo ove preparate, ali me raduje da su se mnogi vraćali, slali rođake i prijatelje i da niko nije imao nijednu zamerku. Apoteka je radila do 2007. godine, a mnogi korisnici mi i danas naručuju proizvode, koje stalno usavršavam – kaže naša sagovornica.

Iz široke palete Milevinih proizvoda (na prirodnoj bazi, bez konzervansa, veštačkih boja i mirisa) izdvaja se „Hemoroidal“, biljni melem za hemoroide koji joj je 1994. godine, uz melem za rane i opekotine na Prvom sajmu lekovitog bilja doneo prvu zlatnu medalju za kvalitet, a godinu dana kasnije i drugu.

– „Hemoroidal“ je i danas veoma tražen. Izvornu recepturu za ovaj melem dobila sam iz Hercegovine, modifikovala sam je upotrebivši jednu supstancu umesto svinjske masti. Ne želim da zanemarim značaj medalja i priznanja, ali ipak najveća nagrada i potvrda mog rada za sve ove godine su korisnici mojih preparata – kaže Mileva Šćepanović.

Većinu trava (kadulja, kantarion, majčina dušica, sporiš, vrijesak) Mileva dobija iz Hercegovine, od sestre Dragice Stanojević, koja sakuplja i otkupljuje biljke. Neke retke, kao vilino sito, nabavlja sa Rtnja, a one koje se masovnije proizvode (nana, matičnjak, kamilica) iz Novog Miloševa.

Po porudžbini Mileva pravi i kreme za negu lica i tela, meleme za rane i opekotine. A ovih dana najviše se, kaže MIleva posebno se traže čajevi za želudačne probleme, pre svih gastritis, ali i za cistitise, masnoću u krvi, za probleme sa prostatom.

Čaj za uživanje

Pomešati po 20 gr sporiša i kantariona i 60 grama nane, pa kašiku ove mešavine preliti sa 2 dl provrele vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti i piti.

Za stomak

Iscediti jednu crnu rotkvu, jedan koren rena, glavicu belog luka, pa jednake delove soka od ovih biljaka pomešati i piti tri puta po 15 kapi, sat vremena pre jela i pola sata posle toga ne piti ništa drugo. Terapija traje 20 dana.

gotovo četiri decenije mileva šćepanović pomaže ljudima svojim preparatima

Za zdrave desni

50 gr struganog rena, 20 gr komorača, 30 gr nane staviti u litar komovice. Držati 21 dan na toplom mestu uz svakodnevno mućkanje. Procediti, sipati u staklenu flašu, pa svakog dana grgoljanjem ispirati usta nekoliko puta.

Sirup protiv bronhitisa

Sveže listove bokvice oprati, samleti i iscediti sok. Na 100 ml soka dodati 500 gr meda, izmešati, pa davati detetu tri puta po jednu kašičicu sirupa.

U Milevinom domu u Novom Sadu sve miriše na bilje, a gosti, kaže dolaze isključivo na- čaj.

– I suprug i ja smo prirodnjaci. Dešava se da zimi dnevno popijemo po tri litra čaja. Moj „favorit“ je oduvek bio sporiš, kako je hercegovački izraz za hajdučku travu. Za dobro jutro i zdrav dan popijem „planinski eliksir“, rakiju u kojoj je 34 lekovite trave, uzmem kašičicu meda, posle pola sata čaj, pa onda sledi sve ostalo…A za ove vrele letnje dane preporučujem napitak od nane: grančicu nane staviti u bokal vode, iseći jedan limun na kolutove i ostaviti u frižideru 15 do 20 minuta, pa piti – poručuje Mileva.

Danijela Kljajić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com