Miroslav Mitić, travar iz Niša, zaljubljen od detinjstva u svoju Suvu planinu – posvetio je život tražeći lekovite biljke. Rođen u Sopotnici, mestu ispod Suve planine, oduvek je smatrao da je Suva planina ukrašena najlekovitijim travama na Balkanu, koje su tu nikle samo zbog njega i njegove bake Ljubice koja ga je naučila svemu.

-Sećam se bake i njene prijateljice Mileve koje su me kao dete vodile kroz polja žute lincure, brusnice i uve, poznatije kao medveđe grožđe. Učile su me one kako se travama leče ljudi, ali i domaće životinje – govori travar Miroslav poznat i kao Miki. – Tako sam od baka Ljubice naučio šta treba da se da kravi da ne bi ostala bez mleka, kako da se kod svinje izleči „crveni vetar“, ali i kako da se ovca spasi od otrovnog ujeda zmije. Posmatrao sam baku kako uz pomoć lekovitih trava spasava od komplikacija majku  i njenu mladunčad koja su tek došla na svet.

Još kao dete je naučio da je najbolji „antiseptik“, posebno kod povreda i rana, a toga na selu ima dosta, prah puhare pečurke. Čudotvorni sastojak koji je zaustavljao krvarenje je zapravo tanin, koga inače ima u mnogim lekovitim travama.  Seća se i da ga je baka spasila operacije krajnika koji su ga mučili. Bilo je to vino u kojem je kuvano korenje od koprive. Ispirao je krajnike i shvatio da je to sredstvo da se veliki kašalj ne vrati, a krajnici ostanu na mestu bez ikakve bojazni da će ponovo oboleti. Za magareći kašalj Miki preporučuje kobilje mleko. Uz to, on pravi i napitak za umirenje nesnosnog kašlja.

   Pravio je i lekoviti sirup protiv bronhitisa, koji je pomogao najpre njegovoj deci, a zatim se pročuo.

   Na sličan način se posvetio traženju leka za prijatelja koji je oboleo od jetre i našao ga je. To je biljna mešavina koja se pravi tako što se pomeša tri grama ploda žutike (berberis vulgaris), dva i po grama korena slatke paprati (polypodium vulgaris), dva grama majčine dušice ( thymus serpyilum) i tri grama korena čička (arstium lappa). Biljnu mešavinu preliti sa šest decilitara kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Procediti i piti pre doručka, ručka i večere po dva decilitra.

Onda je tragao za lekom koji bi pomogao jednoj njegovoj rođaci koja je imala ciste na materici. I tu je pobrao uspeh.

Poznati travar na jugu Srbije pomaže svakome ko pita za lek. Savetuje svima da ne dozvole da se razbole. Za one koji imaju slabu cirkulaciju preporučuje vino koje se pravi na sledeći način. U tri litra crnog vina sipati dve veze iseckanog svežeg peršuna. Kuvati na tihoj vatri sve dok se navedena količina crnog vina ne prepolovi. Zatim procediti i u tu količinu dodati 200 grama meda i dve šoljice jabukovog sirćeta od divljih jabuka. Sipati u flašu i piti tri puta dnevno posle obroka po rakijsku čašicu. Miki garantuje da se sa jednom flašom poboljša 30 posto cirkulacija krvi, a krvni sudovi se u velikoj meri očiste od zakrečenja.

Takođe, ovaj travar savetuje da se za pojačanje imuniteta uzima brusnica. Brusnica je, kaže on, odlična za povećanje imuniteta organizma, a efikasna je i u lečenju upale bešike i prostate. Zato Miki preporučuje jednostavan sirup od plodova ove biljke. Staviti pet kilograma brusnice i pet kilograma limuna u pet litara vode. Ostaviti da odstoji 12 sati. Količinu podeliti u litarskim flašama i dodati po kilogram šećera. Opet ostaviti da odstoji 12 sati dok se dobro ne otopi šećer, a onda piti u toku dana više puta.

Za ljude koji imaju bolesno srce predlaže sledeći recept:   Jedan litar komove rakije  pomeša se sa 100 grama suvog korena petoprste. Čuvati na tamnom i suvom mestu tri nedelje. Procediti i staviti još 100 grama korena petoprste i da ponovo odstoji 21 dan. Koristi se dva puta dnevno pola sata pre jela po pet kapi na jezik nerazblaženo. Deluje po principu nitroglicerina. Preporučuje se za jačanje srčanog mišića, sprečava napade angine pektoris i dobar je za lečenje aritmija.

Za rane, i kožna oboljenja napraviti mešavinu od litra i po maslinovog ulja i 50 grama svežeg cveta nevena, 50 grama kantariona i 50 grama cveta žute hajdučke trave. Ova mešavina stoji 40 dana na suncu. Procedi se i čuva za razna kožna oboljenja.   

irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba