Zoran Maksimović, travar iz Bora o biljkama ima jednu teoriju.  Što su manje, neuglednije, to više daju.

 Gazimo ih, ne primećujemo, a treba ih veličati, smatra on. Jer to su najdarodavnije biljke. Hajdučka trava, kopriva i bokvica, za njega su  tri su biljke koje su za naše zdravlje nezanimljive i izuzetno lekovite.

 -Ono što gazimo i ne obraćamo pažnju na male listiće i neugledne biljčice – to je najbolji lek – veli inženjer i travar Zoran Maksimović iz Bora.

 Počnimo redom, podučava Maksimović, hajdučka trava je zakon za žene. Kopriva  je čudo za cirekulaciju, čisti krv, a i antikancerogena je. Bokvica je kraljica zdravog tkiva, obnavlja tkivo najefikasnije, zajedno sa gavezom.

  Može Zoran Maksimović da nabraja lekovite trave dovoljno dugo, ali ,sam vrh tog dugačkog reda zauzimaju tri pomenute biljke.

  Kako gog, sa čime god, u bilo kakvoj kombinaciji, nije važno, ove biljke bi trebalo koristiti što češće.

–  Zdravlje se najbolje čuva prevencijom – veli travar Zoran Maksimović. – Zdravom organizmu čajevima dodajete ono što mu treba da se obnovi.

  Kada krenu problemi sa zdravljem, obično se ljudi najpre obrate lekaru. Taj put poštuje i travar Zoran.

–  Lekar je na prvom mestu, on mora da da dijagnozu – govori travar Maksimović.- Doktori leče, mi pomažemo da se otklone tegobe. Najprirodniji put svakog čoveka koji ima problema sa zdravljem jeste da mu lekar da dijagnozu i lekove, a da mi zatim  pokušamo da mu prirodnim putem otklonimo tegobe.

 Nijedan pravi travar, veli maksimović, neće negirati zvaničnu medicinu, niti je stavljati u drugi plan. Ona je za Zorana, koji se zanima za biljke dve decenije, na prvom mestu.

 Ali ima nešto gde je lekovita trava na prvom mestu, pre medicine. To je, veli Maksimović, prolaps. Tu smo mi glavni. Medicina malo pomaže.

  Za sedam godina intenzivnog rada sa biljkama, travar Zoran najviše uspeha svojim čajevima, tinkturama, melemima i kupkama, zabeležio je u obnavljanju prostate, impotenciji, prolapsu bešike, materice, debelog creva, preponskoj kili, atrofisiji mišića.

  Takođe, napominje, tu su i organi za varenje, gastritis, kiselina, čir na želucu.

  Odlične rezultate postogao je u oblasti steriliteta, holesterola, migrena a oni koji su pili njegov antistres čaj kažu da je ”fenomenalan”, umiruje i vraća osmeh na lice.

– Čajeve koje pravim postižu odlične uspehe u navedemnim bolestima, ali, naravno, ima razlike između težih slučajeva  i lakših. Proces otklanjanja tegoba za propas materice, primera radi, uobičajeno traje od 3 do 6 meseci, kada se svakodnevno pije čaj, koristi tinktura i melem, i obavezno sedeća kupka. Za bešiku je brže.

zoran maksimović travar iz bora ekspert za prolaps

 Čajevi ,biljne mešavine, biljne kapi i ulja, tinkture, masti i melemi potpuno su prirodnog sastava, bez veštačkih sastojaka; neškodljivi su i bezbedni za upotrebu, bez kontraindikacija. U sastav preparata ulaze pažljivo odabrane i proverene lekovite biljke sa naših ekološko čistih prostora, kao što su Stara planina gde Zoran najčešće bere trave, ili bogato planinsko područje u okolini Bora, kao i nekoliko biljaka iz uvoza, koje ne uspevaju u našim klimatskim uslovima, a imaju izraženo lekovito dejstvo na određene bolesti.

 Preparati su napravljeni prema tradicionalnim receptima najpoznatijih domaćih i stranih travara,  čije se delovanje proveravalo. Svaki travar dodaje u recept nešto svoje, pa je tako I maksimovbić dodavao. Vratio je  “ u život” mnoge zaboravljene biljke  kao što su mlečika, prečica i druge.

 Zoran Maksimović od svojih preparata posebno izdavaja po delotvornosti sredstvo za poboljšavanje funkcije prostate i mokraćnih puteva. Takođe, i čaj protiv dijabetesa.

 Zadovoljan I ispunjen radošću kad može da pomogne ljdima kaže da se u travarstvu zarađuje na kašičicu ali da se uspeh meri morima.

– Najlepše je osećanje kada nekome pomognete, onda vas ono kao voda preplavi i želite stalno da plivate u njemu. Ja se toga držim. Novac mi nije merilo uspeha verć to osećanje da pomažem – kaže travar Zoran Maksimović.

                        Bratislava Vukanović

afrodizijak bakterije biljke boje bolest breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes dinastija drvo energija fitoterapeut hrana jetra karcinom koža lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi more muškarci nemanjići pluća potencija rak reuma slikar slikarka so srce travar ulje umetnost uskrs vino voda zdravlje

 • Bolest je u našem umu, tvrdi Dipak Čopra
  Bolest nije u našem telu, ona je u našem umu – uči Dipak Čopra, indijsko-američki doktor i pisac, jedan od  najpoznatijih zagovornika holističke medicine. Preciznije, smatra ovaj autor stotinak knjiga na ovu temu, bolesti, rane i ozlede su zapravo funkcija naše percepcije.  – Čovek – kaže Diprak Čopra – zadržava bolest, bol i ozlede u […]
 • Tibetansko podmlađivanje, prastara metoda
  Tibetansko podmlađivanje Tibetansko podmlađivanje ne traži novac, ne traži ulaganje, ne traži odlazak na tretmane. To je najjednostavniji, prastara metoda podlmlađivanja – svojim alatima. Naša pomagala su naše ruke. Kako pokazuje profesor Dejan Rraković, integrativni biofizičar, postupak je sledeći: 1. Trljamo ruke Trljamo dlanove nekoliko sekundi dok ne postanu vrući. Ako je biopolje dlanoiva vruće, […]
 • Bela čemerika, opasni dvojnik sremuša
    Bela čemerika  (Veratrum album) je privlačna i lepa biljka ali je cela otrovna. Ova biljka koja raste po vlažnim livadama i prozračnim šumama u velikim skupinama prilično  je  dugovečna i snažna. Može da poraste i do metar i po, bujnih je listova izbrazdanih paralelnim žilama. Listovi veoma podsećaju na sremuš i lincuru zbog  čega […]
 • Smokva kao lek i zamena za UV kreme
  Smokva kao lek i kao hrana i kao slatkiš. Fantastično je osećanje da možete da se sladite i da se lečite smokvom. I ne samo to. Smokva je odlična zamenu za veštačke kreme koje štite od sunca, jer obiluju beta karotinom (čak 90 miligrama na sto grama). Za savršeno preplanuo ten jedite smokve uz dodatak […]
 • Tvrdoš, manastir sa hiljadu rana
  Tvrdoš je manastir sa hiljadu rana i hiljadi isceljenja. Iznikao na staroj raskrsnici  puteva kraj Trebinja, gde se u vekovima iza nas putnik namernik odlučivao da li će putem za Dubrovnik ili za kontinentlanu Srbiju. Ako je bio pravoslavne vere, tu dilemu bi rešio u manastiru Tvrdoš. U ovom  nemanjićkom manastiru pre odluke na koju […]
 • Gamzigrad, palata imperatora Galerija kod Zaječara   
    Ko vidi  maketu Felix Romuliane (Gamzigrad) u zaječarskom muzeju – videće ovu kasnoantičku palatu i na samom lokalitetu. U titrajima letnje vrućine pojaviće se  gamzigradske kule u svoj nekadašnjoj lepoti i  već sledećeg trena nestaće sa lica današnjice, i otploviti  u daleku prošlost kojoj pripadaju. U vreme pre hiljadu sedamsto godina, kada je i […]

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi