Zoran Maksimović, travar iz Bora o biljkama ima jednu teoriju.  Što su manje, neuglednije, to više daju.

 Gazimo ih, ne primećujemo, a treba ih veličati, smatra on. Jer to su najdarodavnije biljke. Hajdučka trava, kopriva i bokvica, za njega su  tri su biljke koje su za naše zdravlje nezanimljive i izuzetno lekovite.

 -Ono što gazimo i ne obraćamo pažnju na male listiće i neugledne biljčice – to je najbolji lek – veli inženjer i travar Zoran Maksimović iz Bora.

 Počnimo redom, podučava Maksimović, hajdučka trava je zakon za žene. Kopriva  je čudo za cirekulaciju, čisti krv, a i antikancerogena je. Bokvica je kraljica zdravog tkiva, obnavlja tkivo najefikasnije, zajedno sa gavezom.

  Može Zoran Maksimović da nabraja lekovite trave dovoljno dugo, ali ,sam vrh tog dugačkog reda zauzimaju tri pomenute biljke.

  Kako gog, sa čime god, u bilo kakvoj kombinaciji, nije važno, ove biljke bi trebalo koristiti što češće.

–  Zdravlje se najbolje čuva prevencijom – veli travar Zoran Maksimović. – Zdravom organizmu čajevima dodajete ono što mu treba da se obnovi.

  Kada krenu problemi sa zdravljem, obično se ljudi najpre obrate lekaru. Taj put poštuje i travar Zoran.

–  Lekar je na prvom mestu, on mora da da dijagnozu – govori travar Maksimović.- Doktori leče, mi pomažemo da se otklone tegobe. Najprirodniji put svakog čoveka koji ima problema sa zdravljem jeste da mu lekar da dijagnozu i lekove, a da mi zatim  pokušamo da mu prirodnim putem otklonimo tegobe.

 Nijedan pravi travar, veli maksimović, neće negirati zvaničnu medicinu, niti je stavljati u drugi plan. Ona je za Zorana, koji se zanima za biljke dve decenije, na prvom mestu.

 Ali ima nešto gde je lekovita trava na prvom mestu, pre medicine. To je, veli Maksimović, prolaps. Tu smo mi glavni. Medicina malo pomaže.

  Za sedam godina intenzivnog rada sa biljkama, travar Zoran najviše uspeha svojim čajevima, tinkturama, melemima i kupkama, zabeležio je u obnavljanju prostate, impotenciji, prolapsu bešike, materice, debelog creva, preponskoj kili, atrofisiji mišića.

  Takođe, napominje, tu su i organi za varenje, gastritis, kiselina, čir na želucu.

  Odlične rezultate postogao je u oblasti steriliteta, holesterola, migrena a oni koji su pili njegov antistres čaj kažu da je ”fenomenalan”, umiruje i vraća osmeh na lice.

– čajeve koje pravim postižu odlične uspehe u navedemnim bolestima, ali, naravno, ima razlike između težih slučajeva  i lakših. Proces otklanjanja tegoba za propas materice, primera radi, uobičajeno traje od 3 do 6 meseci, kada se svakodnevno pije čaj, koristi tinktura i melem, i obavezno sedeća kupka. Za bešiku je brže.

zoran maksimović travar iz bora ekspert za prolaps

 Čajevi ,biljne mešavine, biljne kapi i ulja, tinkture, masti i melemi potpuno su prirodnog sastava, bez veštačkih sastojaka; neškodljivi su i bezbedni za upotrebu, bez kontraindikacija. U sastav preparata ulaze pažljivo odabrane i proverene lekovite biljke sa naših ekološko čistih prostora, kao što su Stara planina gde Zoran najčešće bere trave, ili bogato planinsko područje u okolini Bora, kao i nekoliko biljaka iz uvoza, koje ne uspevaju u našim klimatskim uslovima, a imaju izraženo lekovito dejstvo na određene bolesti.

 Preparati su napravljeni prema tradicionalnim receptima najpoznatijih domaćih i stranih travara,  čije se delovanje proveravalo. Svaki travar dodaje u recept nešto svoje, pa je tako I maksimovbić dodavao. Vratio je  “ u život” mnoge zaboravljene biljke  kao što su mlečika, prečica i druge.

 Zoran Maksimović od svojih preparata posebno izdavaja po delotvornosti sredstvo za poboljšavanje funkcije prostate i mokraćnih puteva. Takođe, i čaj protiv dijabetesa.

 Zadovoljan I ispunjen radošću kad može da pomogne ljdima kaže da se u travarstvu zarađuje na kašičicu ali da se uspeh meri morima.

– Najlepše je osećanje kada nekome pomognete, onda vas ono kao voda preplavi i želite stalno da plivate u njemu. Ja se toga držim. Novac mi nije merilo uspeha verć to osećanje da pomažem – kaže travar Zoran Maksimović.

                        O.B.

afrodizijak bakterije biljke boje breza bubrezi cvet depresija dijabetes energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar koren kozmetika koža legenda lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi miris muškarci nemanjići pluća potencija reuma ruzmarin slikar slikarka so srbija srce talasi travar vitamin c vitamini voda zdravlje žene

 • Manastir Lešje, kod Paraćina čuva dve svete relikvije
  Manastir Lešje je pravoslavna bajka pod oblakom. Svetli iz daleka krst na brdu iznad ovo čuvenog po lepoti manastira, na desetom kilometru od Paraćina, ukazujući da se tu, pod njegovom zaštitom, čuvaju svete stvari. U manastiru se nalaze čestica krsta na kome je stradao Isus Hrist i deo mošti kneza Lazara Hrebeljanovića. Sveti ostaci našeg […]
 • Orah u dvorištu pokazuje do kada će domaćin živeti
    Orah je simbol snage, mentalne i fizičke.  Čvrsta ljuska nalik lobanji štiti jezgro koje nalikuje mozgu. Potrebno je samo pažljivo zagledati i tajna čemu najviše pogoduje – otvoriće se širom kao vrata. Ali ovo impozantno drvo oduvek je fasciniralo ljude. Zbog toga su mu verovatno dali „odrešene ruke“ da baš on, svojim izgledom određuje […]
 • Mandragora, koren koji vrišti i beži kad se bere
      Mandragora je biljka koju sam čula da vrišti, baš kako se o njoj priča.     Jedne sam noći sanjala kako sam po zapisima tražila mandragoru i obrela se ispod drveta gde je neko bio obešen. Na tom drvetu još je visila o užetu aura jadnika. Počela sam da kopam  tačno ispod nje, ali se […]
 • Instant hrana opasna po život
    Instant hrana opasna je po život. Kada bismo stvarno znali šta sve jedemo, verovatno bismo – prestali da jedemo.  Šalu na stranu, stručnjaci kažu da bismo se užasnuli kada bismo imali potpuni uvid u ono što smo kupili u samoposluzi, zapakovano u šarene kutije i kese, jednostavno za nošenje, još jrdnostavnije za spremanje, ali […]
 • Malina, podmlađuje, leči i sprečava spontani
  Malina (Rubus idaeus L. – Rosaceae) nam daje i sladak plod i listove, i koren, i cvet, sva četiri u stoprocentnoj meri za zdravlje. Ova višegodišnja biljka je toliki zaštitnik našerg zdravlja da utiče čak i karcinom. Plod maline deluje na maligne ćelije tako što usporava, ili potpuno zaustavlja njihovu deobu. Lekari tvrde da 130 […]
 • Ruzmarin za večno prijateljstvo i bračnu sreću
   Ruzmarin je biljka koja simbolizuje odanost i prijateljstvo. Obično se zbog toga sadi ispred kuće, kako bi ukućane krasile baš te osobine, a kuća uvek bila puna ptrijatelja.   Ovu nežnu  biljku sa plavim cvetićima, veoma mirišljavu stavljaju i u  bidermajere  da bi mladenci  zauvek bili bliski i poštovali se i onda kada prođe strast […]