Korovi su prijatelji naše bašte. Oni čine da naša bašta ne bude gola, obrijana i sterilna. Jovan Drobnjak iz Barande, stručnjak za EM tehnologiju ili zdravu poljoprivredu u kojoj mikroorganizmi obavljaju najvažniji deo posla, savetuje da korov nikada ne istrebljujemo do kraja.

Reč stručnjaka: Jovan Drobnjak, EM tehnologija

 

Mnogi baštovani zamišljaju da je idealna bašta ona u kojoj nema ni traga od korova.

  Ne zaboravite da su korovi počeli da se pojavljuju onda  kada je čovek počeo da preorava i prekopava zemlju!

  Na taj način on je , zapravo, započeo aktivnu borbu protiv prirode!  Kada se umorio od stalnog čupanja i prekopavanja, prešao na uništavanje korova herbicidima, poprskao i uništio sve korove… Ali nisu baš svi korovi stradali! neki su se na neki način spasli i pridobili imunitet! Postali su otporni na herbicide, čak nekoliko puta otporniji i sada ih ne može ni jedan herbicid uništiti.

Kao rezultat naše borbe dobili smo stotinu oblika korova osposobljenih da žive na preoranom i prekopanom kao i dobro pođubrenom zemljištu, koji su se privikli na oranje i okopavanje!

  Radujte se korovima, zato što sterilna zemlja i veštačko đubrivo stvaraju neplodnu zemlju i dovode do njene trajne degradacije.

I sam tvorac EM tehnologije, prof. dr Teruo Higa, u početku je bio zagovornik upotrebe hemijskih sredstava za „prihranu“ zemljišta i „zaštitu“ biljaka. Međutim, ubrzo je shvatio da njihova kontinuirana primjena dovodi do degenerativnih promena, zemljišta i samim biljkama, a takođe utiče i na kvalitet proizvoda. Osim toga, i njegovo zdravlje je bilo ozbiljno narušeno upravo kao posledica primene „hemije“…

  Korovi – to su besplatni siderati, ( đubrivo) njihov dubok i razvijen korenov sistem uzima iz dubine zemlje masu korisnih tvari koje skladišti u svojoj zelenoj materiji. Siderati koje mi sejemo isto to rade, pa zar ne bi bilo glupo čupati ih i bacati iza plota ili paliti? Pravilno bi bilo da ih iseckate na zemlji i koristite ih kao malč! Korenje ni u kom slučaju ne čupati nego ostaviti da dalje raste zelena masa. Tada nećete imati problema sa nedostatkom malča i nećete morati da ga kupujete i trošite novac.

 Korovi su jeftina organska masa koju dobijamo na poklon od prirode. Oni dubokim korenovima protresaju ( oru) zemlju, strukturišu je i hrane podzemna živa bića. Podrezivanjem i ostavljanjem korova na mesto gde su izrasli je pravilno i jeftino prihranjivanje vaše kultivisane biljke!

 Ne zaboravimo da su korovi jaka zaštita od visoke temperature. Ne ostavljajte zemlju golu, kojoj je preko potrebna organska materija.

  Korovi su prirodni insekticidi. Mnogi od njih teraju škodljivce ili ih privlače na sebe te tako spasavaju kulturu koju smo posejali! Tako na primer ukoliko posadimo pižmu  ( Tanacetum vulgare L )pod jabuku  ona tera od jabuke zelene vaške a na sebe privlači crne vaši i tako spasava vašu jabuku od tih napasti.

 Korovi su prava apoteka. Mnogi od njih su lekoviti pa ukoliko vi vidite da na vašoj parceli uporno raste: bokvica, miševina ili inula, treba izučiti njihova korisna svojstva i koristiti ih.

I zaključak: potpuno bez korova je gore nego da ih imamo mnogo. Korove nemojmo uništavati, samo ih kontrolišimo.

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi još: Čovek sedi bakterije rade

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com