Đurđevak je toliko nežan i divan da se pred njim prosto – istopimo.

   To je cvet pred čijom se ljupkošću ne ostaje ravnodušan.  A tek kada se pomiriše, njegov slatkasti miris razgali naša čula i odvede nas u  detinjstvo. A tamo su slikovnice gde je  taj nežni, mirisni cvetak nezaobilazan motiv. 

 Ali, đurđevak je otrovna biljka. Može da se gleda i miriše. Ništa  više. Nema razloga da se jede, ali za svaki slučaj, valja podsetiti da bi se u tom slučaju čovek otrovao.

 U narodnoj medicini đurđevak se koristi za lečenje bolesti srca, kod epilepsije, moždanog udara, nervoze u malim količinama.

Bogorodičine suze

 Što bi rekli medicinari, kontraindikovan je, može da izazove ozbiljne probleme ako ga  koriste ljudi koji imaju  srčane probleme, loše krvne sudove. U tim slučajevima, valja biti pažljiv da ne bude veće štete nego koristi.

  Legenda o djurđevku kaže da su se suze Bogorodičine nad Isusom Hristom  pretvorile u ovaj cvetak. Zato je tako nežan  jer je satkan od  emocija.

 Druga legenda kaže da je nastao kada je Eva plakala pošto je prognana iz raja.

 U oba slučaja mali cvetići sa šest latica koji liče na zvončiće nastali su od suza žena i čistote njihovih emocija. 

 U svakom slučaju, za đurđevak se veruje da donosi sreću u ljubavi. I u našim krajevima je, ne tako davno, bio običaj da momci daruju devojkama  buketiće đurđevka, stvljajući im time do znanja da veruju u ljubav.

đurđevak

  O Đurđevdanu su se devojke kitile ovim  divnim cvetom, radujući se  proleću i ljubavi.

Čistota srca

  Đurđevak u svakom slučaju simboliše povratak ljubavi i čistotu srca.

   Ako imate  malo zemlje, zasadite rizome đurđevka ( od februara do aprila) na dubinu od  par santimetara. Trebalo bi da procveta u maju, ali da biste bili sigurni da će se na proleće pojaviti dva zelena listića iz zemlje  iz čijih će se “ nedara“ zatim ukazati prekrasni  cvetići, bolje bi bilo  rizome saditi na jesen. Sigurno će procvetati na proleće. Đurđevak se brzo širi i za dve godine već ćete ga presađivati i proređivati.

   Đurđevak može da se zasadi u saksije koje se drže na svetlom mestu, pored prozora. Ne mora da ima direktnog sunca, štaviše, odgovara mu polusenka. Saksije se, naravno,  kad zahladi, unose u kuću. Đurđevaku odgovara temperatura od 12 do 14 stepeni, umereno zalivanje.

   Đurđevak je prelep ali nije „narcis“ da traži glavnu pažnju i  najlepša mesta u bašti. Naprotiv, biće mu lepo i u zabačenom senovitom kutku ili ispod nekog drveta, gde će svojom lepotom napraviti bajku.

   O.B.

Vidi još: Božanski cvet neokrznut iskušenjima

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com