Plavi jod je nešto sasvim posebno. Osmislio ga je tridesetih godina prošlog veka ruski lekar Vladimir Mohnač koga je intrigiralo kako uneti oralno jod u organizam. Alkoholni rastvor joda koji kupujemo u apotekama  služi za ispiranje rana i dezifnfekciju spolja i ne može da se koristi za unutrašnju upotrebu.

  Ali, mora da ima načina kako jod uneti oralno bez posledica i nadomestiti nedostatak joda u oranizmu, pitao se doktor Mohnač.

plavi jod

  Bacio se na istraživanje. Budući da je lečio zatvorenike u jeku epidemije dizenterija, odlučio je da uvede smesu plavog joda. Da bi pokazao koliko je plavi jod efikasan, on je sebe zarazio dizenterijom i naočigled ostalih se lečio i izlečio plavim jodom. Budući da su ga bolesnici uzimali oralno, doktor je ustanovio i da je  plavi jod odličan način da se ovaj mikroelement nadomesti u organizmu kome nedostaje.

 Doktor Mohnač ga je pravio na sledeći način:u 50 g tople prokuvane vode doda se jedna kašičica 5-procentnog alkoholnog rastvora joda (običnog, iz apoteke). U tu smesu doda se jedna puna kašičica krompirovog skroba, zatim se sve stavi na tihu vatru i, uz povremeno mešanje, dodaje se 200 g prokuvane vode. Kada provri, ostavi se na ringli još dva, tri minuta, sve dok se ne stvori plavi sirup.

 Smesa se skloni, da se ohladi i slegne a zatim se  prespe u staklenu  posudu. Čuva se u frižideru, ali ne duže od 20 dana. Čim počne da menja boju, znači da nije u redu i nije više za upotrebu.

 Plavi jod se uzima jednom dnevno svakog drugog dana, 6 kašičica posle jela. Za bolesnike koji pate od kardiovaskularnih oboljenja preporuka je da uzimaju po dve kašičice, tokom dve nedelje jedanput dnevno svakog drugog dana, jer plavi jod ojačava zidove krvnih sudova. Ima, takođe, antibakterijsko i protivupalno dejstvo i može se koristiti za dezinfekciju rana i pripremu kože pred operativni zahvat, kao i običan jod iz apoteke.

plavi jod

 Zašto je plavi jod tako dobar za organizam? Doktor Mohnač je objasnio:

 „Mešavina skroba od krompira i alkoholnog rastvora joda neutrališe dejstvo alkohola i nekih drugih toksičnih materija joda kada je u obliku rastvora. Pomešan sa gustinom od krompira, jod čini čuda za mikrofloru organa za varenje i čitavog probavnog trakta. Sa druge strane, u kombinaciji sa jodom, skrob postaje veoma lekovit za sluzokožu želuca, pa tako može biti pomoćno sredstvo pri lečenju čira“, objasnio je doktor Mohnač.

 Plavi jod ima sedativno dejstvo, povećava imunitet i smanjuje nivo holesterola u krvi. Pokazao se i kao dobro sredstvo za iskašljavanje, za smanjenje kiselosti želuca i potencijalnog  čira.

Plavi jod je hemijski preparat i ne bi ga trebalo primenjivati zajedno sa lekovima za regulaciju nivoa hormona štitaste žlezde, kao ni posle hirurškog uklanjanja tireoide. Takođe, ne bi ga trebalo kortistiti dugo, već umereno i sa pauzama.

O.B.

Vidi još: Tamjan lek za kamen u bubregu

bakterije biljke boje bolest breza bubrezi crna gora cvet depresija dijabetes dinastija energija fitoterapeut hrana jaja jetra karcinom knez lazar kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med melem more muškarci nemanjići pluća potencija reuma slikar slikarka so srce travar ulje umetnost uskrs vino voda zdravlje zglobovi

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi