Plavi jod je nešto sasvim posebno. Osmislio ga je tridesetih godina prošlog veka ruski lekar Vladimir Mohnač koji je tražio bezbedan način da se jod unese oralno u organizam. Alkoholni rastvor joda koji kupujemo u apotekama služi za ispiranje rana i dezifnfekciju spolja i ne može da se koristi za unutrašnju upotrebu.

  Ali, mora da ima načina kako jod uneti oralno bez posledica i nadomestiti njegov nedostatak u oranizmu, pitao se i doktor Mohnač.

plavi jod

  Budući da je lečio zatvorenike u jeku epidemije dizenterija, odlučio je da sprovede istraživanje i da u lečenje uvede smesu plavog joda. Znajući već za fantastične efekte plavog joda, da bi pokazao koliko je efikasan, on je sebe zarazio dizenterijom i naočigled ostalih se lečio i izlečio plavim jodom. Budući da su ga bolesnici uzimali oralno, doktor je ustanovio i da je  plavi jod odličan način da se ovaj mikroelement nadomesti u organizmu kome nedostaje.

 Doktor Mohnač ga je pravio na sledeći način:u 50 g tople prokuvane vode doda se jedna kašičica 5-procentnog alkoholnog rastvora joda (običnog, iz apoteke). U tu smesu doda se jedna puna kašičica krompirovog skroba, zatim se sve stavi na tihu vatru i, uz povremeno mešanje, dodaje se 200 g prokuvane vode. Kada provri, ostavi se na ringli još dva, tri minuta, sve dok se ne stvori plavi sirup.

 Smesa se skloni, da se ohladi i slegne a zatim se  prespe u staklenu  posudu. Čuva se u frižideru, ali ne duže od 20 dana. Čim počne da menja boju, znači da nije u redu i nije više za upotrebu.

 Plavi jod se uzima jednom dnevno svakog drugog dana, 6 kašičica posle jela. Za bolesnike koji pate od kardiovaskularnih oboljenja preporuka je da uzimaju po dve kašičice, tokom dve nedelje jedanput dnevno svakog drugog dana, jer plavi jod ojačava zidove krvnih sudova. Ima, takođe, antibakterijsko i protivupalno dejstvo i može se koristiti za dezinfekciju rana i pripremu kože pred operativni zahvat, kao i običan jod iz apoteke.

plavi jod

 Zašto je plavi jod tako dobar za organizam? Doktor Mohnač je objasnio:

 „Mešavina skroba od krompira i alkoholnog rastvora joda neutrališe dejstvo alkohola i nekih drugih toksičnih materija joda kada je u obliku rastvora. Pomešan sa gustinom od krompira, jod čini čuda za mikrofloru organa za varenje i čitavog probavnog trakta. Sa druge strane, u kombinaciji sa jodom, skrob postaje veoma lekovit za sluzokožu želuca, pa tako može biti pomoćno sredstvo pri lečenju čira“, objasnio je doktor Mohnač.

 Plavi jod ima sedativno dejstvo, povećava imunitet i smanjuje nivo holesterola u krvi. Pokazao se i kao dobro sredstvo za iskašljavanje, za smanjenje kiselosti želuca i potencijalnog  čira.

Plavi jod je hemijski preparat i ne bi ga trebalo primenjivati zajedno sa lekovima za regulaciju nivoa hormona štitaste žlezde, kao ni posle hirurškog uklanjanja tireoide. Takođe, ne bi ga trebalo kortistiti dugo, već umereno i sa pauzama.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Tamjan lek za kamen u bubregu

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba