Susam (Sesamum indicum) i njegovo ulje  toliko su dragoceni za ljudski organizam da bi čak i oni koji ga ne vole trebalo da smisle način kako da ga koriste.

 Semenkice ove tropske biljka koja potiče iz Azije i Južne Afrike bogate  su magnezijumom, fosforom, cinkom, gvožđem, selenom, vitaminom E i kalcijumom. Sadrži proteine i lignin koji utiče na snižavanje holesterola, kao i dve supstance: sesamin i sesamolin, koje spadaju u dijetalna vlakna i dokazano snižavaju holesterol u krvi. Susam ili njegovo hladno ceđeno ulje bogati su linoleinskom i oleniskom kiselinom koje deluju blagotvorno na kardiovaskularni sistem. Neophodne su za normalan rast i razvoj organizma, one regulišu krvni pritisak, nivoa holesterola, i razmenu elemenata kroz ćelijske membrane. Zadužene su za mladolikost kože i drugih tkiva i sprečavaju sušenje.

susam seme

   Susam je idealan za jačanje nervnog, srčanog i imunološkog sistema, protiv zgrušavanja krvi( tromb),astme, bronhitisa, osteoporoze, povoljno deluju na hormone i  usporava starost.

  U istraživanjima koja su rađena dokazalo se da redovno korišćenje susamovog ulja ( ili semena) snižava nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega i to zahvaljujući prirodnim fitoestrogenom koga ima u svežim semenkama i u ulju. Novo istraživanje objavljeno u Časopisu za ishranu otkriva da mleveno prženo seme susama snižava holesterol kod žena u postmenopauzi. U istraživanju su žene uzimale 50g (malo više od 3 kašike) mlevenog susama svakog dana tokom pet nedelja. Rezultat: za 5 odsto snižen nivo holesterola, za 10 LDL (loš) holesterol, povećan nivo vitamina E u krvi i usporena oksidacija LDL holesterola (proces koji se vezuje za zakrečenje arterija, ili aterosklerozu).

  Susamovo ulje je odlično za ispiranje usta jer sprečava propadanje zuba, neprijatan zadah, krvarenje desni i suvo grlo, jača zube, desni i vilicu. U rešavanju gingivitisa susam je najbolji prirodni lek, a  eliminiše i bakterije Streptococcus mutans, koja jeu povezana sa formiranjem plaka.

 Velike dobrobiti susam i njegovo ulje daju lepoti. Kosa postaje sjajna i ne opada kada se ispira uvarkom od semena, a koža namazana uljem glatka i, u ovim letnjim danima, zaštićena od negativnog UV zračenja.     

                         O.B.

Bolje


Japanski naučnik Kikuči, profesor iz Laboratorije za hranu u Cukubi, smatra da je seme crnog susama bolje od svetlog. On navodi da crni susam blagotvorno deluje kod bolesti bubrega i jetre, i da predstavlja odličan izvor kalcijuma (1g crnog susama sadrži 85mg kalcijuma, dva puta više od belog susama). Crni susam, takođe, ima visok nivo proteina, gvožđa, magnezijuma i esencijalnih masnih kiselina.

Krvi sudovi

Istucati kašičicu susamovog semena i preliti ga čašom crnog vina. Ostaviti da odstoji preko noći i ujutro procediti kroz gazu. Piti u toku celog dana, u manjim gutljajima.

Potencija

Susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Pomešati seme susama i maka u istim količinama, dodati manju količinu semena koprive, luka i šargarepe, i kašiku šećera. Sastojke samleti u prah i izmešati. Rastvoriti kašičicu smese u čaši vina i polako piti.

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com