Kozmetika, večita misterija. Kako izabrati kremu za lice i telo sa najmanje štetnih sastojaka. Ako misilite da je pred vama lak posao – jasno je da nemate mnogo iskustva.

Odgovor na pitanje kako izabrati kremu sa najmanje štetnih sastojaka, zapravo je veoma lak, ali ga je teško sprovesti. Farmaceut specijalista kozmetologije Marijana Milosavljević,osnivač Praktične škole kozmetike u Beogradu ,za čitaoce našeg web magazina Zdravlje kao Sveti gral, daje savete kako i koje sastojke izbegavati u kremama jer mogu dovesti do preteranih reakcija kože i izazvati različite promene na njoj a koje koristiti jer su delotvorne.

-Tokom leta treba izbegavati mineralne sastojke kao što su parafinsko ulje i vazelin. Oni se dobijaju iz nafte, stvaraju  film na koži i onemogućavaju njeno disanje – kaže Marijana Milosavljević.- Vrlo često ih sadrže mleka za sunčanje, naročito ona koja su vodootporna. U ovom slučaju ona vrlo često dovode i do smanjenja zaštitnog faktora. Ove supstance pomeraju apsorpcione maksimume organskih UV filtera ka kraćim talasnim dužinama.

Mirisi

Treba izbegavati kozmetičke preparate sa puno mirisa jer su oni potencijalni alergeni. Danas je popularna tzv.aroma kozmetika. Ova kozmetika može imati odličan efekat ali samo ukoliko je proizvedena kako treba. Svaka preterana upotreba etarskih ulja može izazvati alergijske reakcije koje u kombinaciji sa sunčanjem mogu ostaviti pege i fleke na koži.

Konzervansi

Obavezno pročitati da li kreme sadrže i neke vrste konzervasa kao što su parabeni, imidazolidinil urea, formaldehid i sl. I takve kreme izbegavati.

Alkohol

Alkoholi imaju sasvim različit efekat na kožu. Glicerol  ima jako važnu ulogu u samom kozmetičkom preparatu. On  jako utiče na vlažnost kože, ali i sprečava isušivanje kozmetičkog preparata. Cetil alkohol ima  ulogu kooemulgatora ( emulgatori su supstance koje omogućavaju stvaranje stabilnih emulzija)i ovlaživača na koži. Običan alkohol ili etilalkohol se obično koristi za dobijanje tinktura koje nije moguće naparaviti bez alkohola. Zbog njegovog pomalo agresivnog dejstva na kožu (jako isušuje kožu) uglavnom se za dobijanje biljnih ekstrakta koriste glicerol ili propilen glikon. Ponekad biljna ulja. Najnoviji trend je dobijanje biljnih ekstrakta pomoću tečnog ugljenog dioksida. Ovakvi ekstrakti se koriste u prirodnoj kozmetici.

Pore

Sastojci koji blokiraju pore su oni koji ne dozvoljaju koži da diše, parafinsko ulje, vazelin izopropil miristita i sl. Nakon upotrebe ovih sastojaka često nastanu upale na koži u vidu sitnih bubuljica.

Boje

Sve boje koje se koriste za bojenje hrane mogu se koristiti i za bojenje kozmetičkih proizvoda. Boje su najčešće sintetske jer je prirodne boje veoma teško stabilisati. Često su potencijalni alergeni a sadrže i teški metal – olovo. Ranije su bila česta trovanja ovim teškim metalom. Danas ređe, jer su i zakonske regulative i kontrole veoma pooštrene, pa je i koncentracija olova vrlo minimalna. Možda su tu najopasniji ruževi za usne crvene boje. Ukoliko taj ruž ne pojedete ili ako ga stavljate povremeno, niste u opasnosti od intoksikacije.

                             

SOD najmoćniji

Najmoćniji ratnik u borbi protiv bora je superoksid dismutaza ili SOD. To je enzim koji se nalazi u celom našem organizmu i deo je našeg unutrašnjeg odbrambenog sistema koji se bori protiv slobodnih radikala. Za njegov rad je potreban mikroelement mangan.

Antioksidansi

Najbolji antioksidansi su oni prirodni, kao što su Vitamini E i C.  Vitamin E podstiče mikrocirkulaciju, vlaži kožu i ima antiinflamatorna svojstva. Najbolji je tokoferol, koji je ujedno dobijen iz prirodnih izvora. Dobar izvor vitamina E je ulje koštica grožđa. Vitamin C podstiče sintezu kolagena, a može i da izbeli pege i fleke. Od prirodnih antioksidansa odlični su polifenoli kojih ima u zelenom čaju, kao i koenzim Q10.

Ulja

 Za zrelu kožu najbolja su ulja jojobe, avokada i koštica grožđa. Ulje jojobe je po hemijskom sastavu najsličnije sebumu kože, pa vrlo uspešno može da nadomesti sve ono što koži u nekim zrelim godinama nedostaje. Ulje avokada sadrži fitoestrogene koji uspešno balansiraju nivo ženskog hormona čija koncentracija u koži opada tokom godina.

O.B.

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi još: Sirće, kakvo čudo!

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba