Bol u vratu – noćna mora. Ali postoji sedam krema za sedam ljutih bolova u vratu. Biljne tinture i kreme iz domaće kuhinje  pomažu da ih se rešimo.

Upala mišića vrata i ramenog pojasa –  cervikalni miozitis – toliko ume da bude bolna da čovek jednostavno ne može da je podnese. Svako okretanje glave prouzrokuje bol, javlja se glavobolja, otežano žvakanje ili oticanje tkiva u podružju kičme, a nervoza raste do neba. Pre nego što se krene kod lekara po injekciju, ruska narodna medicina preporučuje  lekovite biljke koje bi mogle da otpuste mišiće, nerve i umire izazvanu upalu.   

Mast od žen šena

Da biste pripremili  mast od žen šena potrebno je  20 g kuhinjske soli, isto toliko sušenog korena šen šena, 100 g medveđe ( guščje ili svinjske masti). Priprema se tako što se izmrvi koren šen šena u prah. Mast i  se rastvori u vodenoj pari, doda se  so  i prah žen šena. Sve se dobro izmeša i mast se stavi da se stvrdne u frižider.

 Bolno mesto se maže nekoliko puta dnevno. Može i da se  previje celofanom, kako bi efekat bio snažniji.

o Zdrava jetra- zdrav i čovek

o Kako da nam kičma bude zdrava

Mast od vrbe

 Trebaće vam pupoljci vrbe ive i običan puter. Razmera je 1 prema 1, koliko pupoljaka toliko putera.  Pupoljci vrbe se zdrobe do najsitnijeg stanja ( mada nije štetno i da bude većih zrna, samo se teže nanosi na kožu). Pomeša se sa puterom i lekovita mast je dobijena. Maže se nekoliko puta dnevno.

Tinkture

 .  Biljne tinkture su odličan lek za upalu vratnih mišića i nerava. One mogu i da se utrljavaju ili da se stavljaju kao komprese. Tinkture imaju kompleksan uticaj na zapaljeno tkivo : porotivupalno, antiseptičko, analgetsko i uz sve to i greju.

jorgovan za bol u vratu

  Tintura od jorgovana

 Potrebno je  1/2 litre alkohola od 70 procenata  i 100 g osušenih cvetova jorgovana.

 Jorgovan se prelije alhoholom i ostavi sedam dana u tamnoj staklenoj posudi na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Kad istekne vreme, procedi se  i koristi za utrljavanje ili se namoči gaza u više sojeva i postavlja na bolno mesto.

Tintura od crnog luka

 Na isti način se priprema tinktura od crnog luka. Dve velike glavice crnog luka se iseckaju na sitno, preliju se  alkoholom od 70 procenata, ostavlja se da „sazri“ 10 dana na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu i koristi  za utrljavanje ili za stavljanje kompresa.

 Tintura od kore borovnice

Potrebno je 100 g kore stabla borovnice i 1 litar vodke ili domaće rakije ne jače od 50 stepeni. Potrebna je i posuda od tamnog stakla, i 7 dana strpljena koliko će kora borovnice stajati potopljena u alkoholu na tamnom mestu .

   Uvarak od šimširke

 Šimširka, žutika ( Barbaris vulgars) je odličan lek za upasle vratnih i ramenih mišića i nerava. Pravi se tako što se 100 g suvih plodova žutike prelije sa litar alokohola od 70 procenata.  Odnos žutike i alkohola  je 1 prema 10, pa možete praviti količinu koja vam je potrebna. Stoji 10 dana na toplom, mračnom mestu i mora se  mućkati bar jednom dnevno.

 Nakon toga se filtrira. Uzima se oralno, po 30 kapi tri puta dnevno. Sve dok bol ne prođe.

lovor za bol u vratu

   Lovor

 Lovorov list ima antisepotička i analgetsdka dejstva pa se često koristi  protiv bolova u mišićima. Obloge od lovorovog ulja se pripremaju tako što se u lita tople vodi nakapa 10 kapi lovorovog ulja, umoči se krpa ili peškir i stavi na bolno mesto. Drži se 15 do 20 minuta. Čak i veoma intenzivnu bol počeće da ublažava nakon 20 minuta.

Na isti način možete da napravite i oblogu od listova gloga. Za razliku od  lovora, obloga od listova gloga stoji dugo, po nekoliko sati, na bolno mestu .Poželjno je fiksirati vunenom krpom.

  

  Za pripremanje krema i od lekovitog bilja  potrebna je masna baza, a za to je najbolja mast. Ona može biti od guske, jazavca, medveda, svinje…

Biljke koje se stavljaju u mast koja će postati krema za otklanjanje bolova u vratu i ramenima, mogu biti: poljski ren, listovi eukaliptusa, žalfija, lavanda, rusa, nana…

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba