Ivan čaj je za Ruse – lek za sve. Smatraju ga za panaceu, dok se kod nas koristi tek za prostatu i uriranarne probleme. Rusi ga zovu ivan čaj ( Epilobium angustifolium ), ili koporski ( po oblasti gde ga je najviše bilo) Srbi – vrbica, vrboovica.

   Rusi ivan čaj smatraju nacionalni čajem koji je bio toliko važan da se oko njega isplela međunarodna intriga.  

  Ivan čaj je bio prvi internacionalni čaj na svetu koji je prešao granice i izvozio se u inostranstvo. Bio je toliko moćan da je u srednjovekovnoj Rusiji služio kao sredstvo plaćanja.

ivan čaj

  Početkom 19. veka  ivan čaj je počeo da stiče izuzetnu popularnost u tadašnjem  Ujedinjenom Kraljevstvu ( danas  Velika Britanija). Birtanci su postali veliki poklonici  koporskog čaja iz Carske Rusije koji je dospeo u sam vrh ruskih izvoznih proizvoda.

   Moguće je da njegova popularnost bila toliko velika i zbog vere Britanaca da baš taj čaj može sve da izleči.  Kada su granice bile zatvorene, Britancima je počelo da smeta što ivan čaj ne može da se uvozi normalnim kanalima nego samo švercerskim. Skočila mu je i cena i bio je preskup jer se svako ugrađivao u njegov transport.

 Budući da su Britanci imali moćnu multinacionalnu kompaniju, jaču nego Gugl danas, koja je nosila naziv Istočno indijska kompanija – odlučili su da pronađu na drugom kraju sveta drugi čaj kao zamenu za crni,ruski. Svet je bio njihov u kolonijalnom smislu i mogli su da ga traže – svuda.

  Našli su ga na istoku.

  Bila je to  Cameliae sinensis. Biljka koja osušena liči na ruski crni, ali ima kofeina i potpuno je drugačijeg sastava.

  Na posedima u Indiji, Kini, na Cejlonu počele su da niču ogromne plantaže odakle će u narednih pola veka crni   čaj preplaviti svet i postati nezaobilazni ritual ne samo britanske svakodnevice.

ivan čaj

  Kažu da većina  Britanaca nije ni primetila da je jedan čaj zamenjen drugim.

  Tako je nova vrsta crnog čaja potisnula koporski čaj.

 Rusi i dan-danas negoduju zbog ove  prevare i  često znaju da kažu da je istočni “crni čaj sa kofeinom koji izvlači kalcijum iz kostiju”.  Sadrži i teofilin koji stimuliše receptore centralnog nervnog sistema.

  Vrbovica mirisna ili mala mlečika kako se još kod nas zove, uglavnom, raste u Srbiji na višim nadmorskim visinama, na ivicama proređivanih šuma.

  Ima predivan ljubičasti cvet i polja vrbovice izgledaju čarobno.

   Vrbovica ima protivupalno dejstvo, ustanovljeno je da utiče na pojačanje libida i smanjenje umora, da stimuliše imunitet i da se bori protiv Alchajmerove bolesti.

 Ako je Rusima lek za sve – pomoći će i nama.

                                        O.B

Vidi još:Lek od smrti ruskih monaha

afrodizijak alkohol bakterije biljke breza bubrezi cvet dijabetes EM tehnologija energija hrana imunitet jabuka jetra kacudžo niši karcinom koža lek lepenski vir lečenje limun lovor med melem mikroorganizmi miris muškarci nemanjići oči pluća podmlađivanje potencija rak reuma slikar slikarka so srce sterilitet travar vitamini voda zdravlje želudac žene

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za tekstove u tvoje sanduče

Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš