Prolećno čišćenje organizma je imperativ za zdravo telo i zdrav um.  Sto posto ste se šokirali kada ste ušli u prošlogodišnju prolećnu odeću. Par kilograma više, naslage na nezgodnim mestima itd. Glavu gore. Vreme nam ide na ruku. Jaku, zimsku hranu, koja se termički obrađuje i sporije vari, zamenjuje voće i  povrće s pijaca, a trpeza vapi za laganim, letnjim jelima.

  Salo će otići “kao rukom odneseno” ali ako mu malo pomognemo.

   S proleća se čisti organizam i imamo nekoliko načina da to uradimo.

 Najbolji je naravno post koji omogućava ravnotežu između duhovne i telesno dimenzije. Ne odjednom, naglo, nego polako, po jedan, dva dana pa naviše, koliko mozemo da izržimo. Što više, to bolje po nas.

 Post obogaćujemo klicama pšenice, soje, nauta, sočiva, koje možemo lako da napravimo i u kućnim uslovima. Pšenične klice, klice zelene soje, rotkve i drugih namirnica izuzetno su bogate mineralima, jedu se sirove ili kratko barene, u salati i osvežavaju organizam.

U pšeničnim klicama nalaze se enzimi, identični kao oni u ljudskom organizmu (zaslužni za varenje), pa se korišćenjem ovih klica pospešuje i ubrzava varenje. One utiču na imunitet, ali i podstiču čišćenje organizma, ubrzavaju peristaltiku creva i pospešuju izbacivanje otpadnih materija iz organizma.

  Klice je najbolje da pravimo sami. Izaberite hemijski netretirano seme soje, pšenice, suncokreta, sočiva, nauta, lucerke… Dobro oprati, potopiti u vodu, i staviti u teglu (period bubrenja je različit kod različitog semenja).

Teglu sa širokim otvorom do polovine treba napuniti semenom i na vrhu pokriti i vezati je gazom. Zatim, uliti vodu da pokrije seme. Posle 8 – 12 sati iscediti vodu. U zavisnosti od temperture i vrste, seme klija od 1 – 3 dana. Vlažnost semena se održava ispiranjem vodom dva i više puta dnevno. Teglu treba držati blizu izvora sunčeve svetlosti kako bi klice bile zelene i bogatije vitaminima. Kada dostignu dužinu  1 – 5cm, mogu se koristiti za pripremu jela.

    Lepo je probati neku drugu kuhinju i druge ukuse ali, posebno tokom posta najbolje je držati se domaćeg, namirnice s našeg podneblja.

     Da smanji žudnju za jelom pomoći će med i voda  ujutru. Ovaj medni napitak odmah daje mozgu  neophodan šećer i energiju, umanjuje potrebu za hranom, prepun je korisnih enzima, a mlaka voda podstiče rad creva i izbacivanje otpadnih materija.

 Hvala Bogu pa nam prvo stižu trešnje pre svega i jagode , naravno, ali birajmo šumske, neprskane.

Voće se uvek uzima pre obroka, jer jedino na taj način mogu da se iskoriste hranljive materije.   Najbolje je svo voće i povrće jesti onda kada je njegova sezona. Ako je pre vremena, onda je bolje jesti turšiju koja je sačuvala svoje najbolje nutritivne vrednosti.

   Kome je teško da pre ručka pojede voće, može da započne obed salatom, efekat je – isti!

   Obavezan je ječam, on savršeno čisti organizam i posebno se preporučuje osobama sa viškom kilograma. Jutarnja kaše od ječma  u slanoj ili slatkoj kombinaciji sa stevijom-daće odlične rezultate.

   Stučnjaci podsećaju da treba češće jesti kisele namirnice. Koristite za prelive limunov sok, domaće jabukovo sirće, ponekad vinsko sirće. Jetra i žučna kesa organi su koji pripadaju energiji proleća, a kiselkasti ukus ih stimuliše i omogućava da se pročiste od viška masnoće.

   I na kraju – krećite se. Sve što postoji ima neko kretanje, vlastito, zemljasko, galaktičko. Pa-samo napred, korak po korak. I- uvek osmeh.

B.Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još:Lek za srce

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com