Glicerin je prilično kontroverzan gospodin. Ima onih koji ga smatraju čudom za kožu i onih koji ga smatraju otrovom. Glicerin je jedinjenje, poput vazelina i parafina koji imaju pozitivne i negativne efekte. O njemu svaka žena ima svoje mišljenje i kontradiktorne priče : jedne njime leče akne i infekcije, druge mažu bore, treće ga stavljaju na pete.

   Ova bezbojna, bezmirisna tečnost koja nastaje preradom biljne ili životinjske masti (loj) pripada grupi ugljenih hidrata – poliola (šećerni alkohol) – najviše se koristi u kozmetičkoj industriji. Da li, međutim, glicerin zaista hidrira kožu ili daje samo takav efekat?  Suzana Miljković sa Farmaceutskog fakulteta Evropskog univerziteta u Novom Sadu pojašnjava da glicerin ima neverovatnu sposobnost da privlači vodu, kao sunđer.

–  Glicerin ima sličan efekat kao i vazelin da koži daje efekat vlažnosti, samo je mehanizam drugačiji – kaže Suzana Miljković. – Dok vazelin zatvara kožu kao celofan, ne dajući joj da isparava vlagu ali ni toksine, glicerin kao sunđer upija vlagu iz same kože, ali i okoline. On se vezuje za vlagu i tako održava vlažnost kože.

   Glicerin daje našoj koži vlažnost, ali moramo da znamo kada ćemo ga koristiti. On nije pogodan za sva godišnja doba. Za kožu je idealan kada je  vazduh  vlažan i bez vetra, tokom jeseni i zime. Ali leti, kada je suv vazduh on će upiti vlagu iz vaše kože i tako je dodatno dehidrirati.

– Glicerin nikako ne treba koristiti kada je vazduh suv i kada ima vetra – kaže naša sagovornica – jer će vezati  svu vlagu iz kože. On će pokupiti i poslednji  molekul vode i  ostaviti vašu kožu da dehidrira. Zato oprezno. Stavljajte ga na telo samo zimi. Ili, zaboravite na njega tokom leta.

   Generalno gledano, ističe  Suzana Miljković, glicerin je dobar za kožu zimi, jer  joj omogućava da diše i čini je vlažnom.

  Glicerin se stavlja u gotovo sve kreme kako bi održao svežinu i vlagu. Takođe, koristi se u prehrambenoj industriji, industriji boja i lakova, tekstilnoj industriji, za proizvodnju plastike i elektronskih komponenti, ima ga u pastama za zube jer sprečava isušivanje.

Kada kupujete kreme, pratite šta na njima piše i gledajte u nebo. Ako je leto, ostavite kremu sa glicerinskim dodatkom, ako je zima- samo napred, mažite se.

                                      O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Korov za mladost kože

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba