Ulje od konoplje, od svih biljnih ulja (  Cannabis sativa  L ) ima najbolji odnos ( 1:3 esencijalnih masnih kiselina ) omega 3 i 6 koje su od vitalne važnosti za naš kardiovaskularni i nervni sistem. Proizvođači tvrde da samo jedna kašika dnevno ovog ulja, tokom  mesec dana, može našem organizmu da napravi čudo.

Puno esencijalnih kiselina

Može da  snizi trigliceride do 65%,  da spusti  razinu lošeg LDL-holesterola i da podigne nivo HDL-dobrog holesterola, može da  reguliše visok krvni pritisak, da smanji  nivoe lipoproteina.

Uzimanje ulja od konoplja smanjuje se opasnost od srčanog udara jer omega-3 masne kiseline smanjuju zgrušnjavanje krvi i poboljšavaju profil holesterola u plazmi. Takođe sprečava pojavu osteoporoze, jer esencijalne masne kiseline povećavaju apsorpciju kalcijuma i njegovo deponovanje u kostima čime poboljšavaju njihovu čvrstoću i rast. Tu su i vitamini D i E, kao i visoki nivoi kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Kannabis sative je  latinski naziv koji nose i industrijska konoplja i marihuna. Obe biljke pripadaju  istom rodu, dobijaju se, međutim, od različitog semena i  imaju- različitu upotrebu. Dok se kanabis koristi  kao opijat  i pomalo u terapeutske svrhe,  industrijska konoplja ima nebrojeno uloga, čak 25.000 različitih namena. Koristi se u  industriji,  prehrambenoj, papirnoj, ekološkoj, građevini, farmaciji,  kozmetici. 

  Dobro raspoloženje

Ulje od industrijske konoplje pomoći će nam da budemo srećniji, a to nema nikakve veze sa halucinogenim ssastojkom THC kojeg inače u ovom ulju  gotovo i da nema nema ( obično ispod 0.3%), već je tajna u esencijalnim masnim  kiselinama koje su potrebne  za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji između ostalog utiču na dobro raspoloženje.  Istraživanja su ukazala na direktnu vezu u nedostatku omega 3 masne kiseline i bolesti kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmer i depresija. Ulje od zrna konoplje pomaže i kod  neurodermatitisa, dijabetične neuropatije, predmenstrualnog sindroma, reumatoidnog artritisa.

      Pravi se od semena industrijske konoplje hladnim presovanjem čime se ne uništavaju vredne komponente kao što su antioxidansi, hranljive materije i vitamini. To je mehanički proces kod kojeg se ulje bukvalno istisne iz semena, bez upotrebe hemikalija. 

   Kao i sva hladno ceđena ulja odlično je za kožu a najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu. Povoljno utiče na rast i kvalitet kose.  Utrlja se u koren kose i drži najmanje sat vremena pre pranja. Posle pranja, kosa izgleda kao transformisana.

   Ovo ulje ne sme da se zagreva, jer visoke temperature uništavaju masne kiseline. Najbolje je ga je stavljati u salate, u mladi sir  ili piti 1 do 2 kašike dnevno za bolje zdravlje.


                                            I.Marić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

 

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com