Praznična trpeza ukusna i bogata. Meze, rakijica, supica, glavno jelo, sporedno jelo,  vino, torta, plus sitni kolači.  Ne da smo se najeli, nego hoćemo da ekslodiramo.

  Želudac se jedva pokreće pod teretom jela. Traži pomoć celog organizma, posebno jetre i pankreasa da zajedničkim snagama razdvoje skrob i proteine, dodaju sokove i obrade hranu. Praznična trpeza nas mami i uništava.

 Mi umesto da  krenemo u dugu, dugu šetnju, prilegnemo, dremnemo, onda se probudimo tromi i neraspoloženi, pa juriš na kafu.

Stomak je, zbog prisutnih gasova, nadut kao lopta,  javlja se gorušica, prati je podrigivanje. Sva ta obilna hrana koju smo uneli, popodne se pretvara u mučninu. Želudac vrišti za pomoć. Praznična trpeza, bogata i neodoljiva, nam presedne.

 Ako već nećete da  prošetate, bar otvorite vrata svoje kućne apoteke, nešto od sledećih stvari ćete sigurno naći i pomoći želucu da svari hranu.

Protiv nadimanja

Potrebno: po jedna supena kašika sitno iseckanog lista i cveta kičice, lista i cveta hajdučice, lista i cveta majčine dušice.

Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600 ml proključale vode. Dva sata stoji poklopljena izvan šporeta. Procedi se i pet dana pije po 200 ml pre doručka, ručka i večere.

praznična trpeza

Čaj posle jela

Potrebno: po jedna supena kašika sitno iseckanog lišća i zrelog ploda mirođije, korena i lista vodopije i lista gorke deteline.

Priprema: Mešavina bilja prelije se sa 600 ml proključale vode. Dva sata stoji poklopljena, potom se procedi i pije zaslađena medom. Uzima se pet dana po 200 ml posle doručka, ručka i večere.

Za bolje varenje

Potrebno: 100 gr zrelih kupina 

Priprema: kupine se izruče u 600 ml proključale vode i dva sata, pokopljene, stoje na sobnoj temperaturi. Procedi se i tečnost zasladi medom. Pije se pet dana, svakog sata po 50 ml.

Protiv  gasova

Zrna  kima dodata čaju ili hrani.

Protiv gorušice

Potrebno: po 1 supena kašika  lista i cveta kičice, lista pelina, lista gorke deteline  i lista ranjenika.

Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600ml proključale vode i dva sata stoji pokopljena da bi se oslobodila fina, eterična ulja. Procedi se i pije  tri puta dnevno pre jela  ili čim se pojave simptomi gorušice. Fito terapija   se sprovodi deset dana .

Savet plus: da bi se sprečila neugodna gorušica, dobro je da se, pre spavanja, pojedu dve jabuke. Jabuke se žvaću dok se, u ustima, ne pretvore u penu.

Protiv štucanja 

Štucanje je neprijatna pojava koju prati bol u predelu dijafragme. Može da bude neurološke prirode  a može da  ga izazove i prepunjen želudac. Javlja se kod osoba koje brzo jedu, ne žvaću dovoljno, te naporedo sa hranom gutaju i vazduh.

Potrebno: supena kašika  sitno iseckanog lišća mirođije i lišća peršuna sa pola kafene kašičice soli i kafenom kašičicom vinskog sirćeta.

Priprema: od pobrojanih, dobro izmešanih sastojaka, napravi se biljna loptica i stavi ispod jezika da se lagano otapa. Nakon 10 do 15 minuta loptica se proguta. Terapija se sprovodi  pet dana.

Savet plus: u napadu štucanja dobro je ako se obloga  od razblaženog vinskog sirćeta stavi u predelu želuca.

Protiv podrigivanja

Potrebno: po 1 supena kašika  sitno iseckanog korena maslačka i lista koprive, 2 supene kašike sitno iseckanog lista nane.

Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600 ml vruće vode  i ostavi poklopljena. Posle dva sata procedi se  i zasladi medom. Pije se tri puta dnevno pre jela po 200 ml čaja. Terapija traje 6 dana .

Protiv povišene kiseline u želucu  

Poremećaji  u procesu varenja hrane koji kao posledicu imaju povišenu kiselinu u želucu, mogu da se ublaže sveže ceđenim sokom pomorandže. Pre doručka, ručka i večere pije se po 100 ml svežeg soka. Sok sadrži kalijum, koji ima sposobnost da uništi višak kiseline. Terapija se sprovodi  nedelju dana.

Savet plus: kod povišene kiseline dobro je da se svakog dana izgricka po jedan sirov badem.

Protiv manjka želudačne kiseline

Potrebno je da se, nedelju dana, posle svakog obroka uzmu po 2 supene kašike sveže isceđenog limunovog soka  razblaženog u 100 ml vode.

Irina Perić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com