Mamurluk je zao drug alkohola koji kvari raspoloženje tokom praznika i kasnije. Sve zavisi kada se pojavio. Sa vama će biti oko 24 sata, jer je organizmu potrebno vreme da se oslobodi toksina od alkohola, plus od duvanskog dima ako se pušilo i plus teške hrane ako se jelo.

 Mamurluk sa sobom donosi teška jutra i čuveni rečenicu: da li da se umijem ili ubijem. To je zbog  mučnine i glavobolja. Naravno, umijte se i upotrebite  nekoliko dobrih caka za podizanje iz mrtvih.

  Za prazničnom trpezom, setite se  da proteini i ugljeni hidrati zajedno daju loše varenje, naročito ako se uzimaju u velikim količinima. Znači, ako jedete dosta mesa, umanjite količinu kolača. U suprotnom, sutradan će da vas boli želudac i osećaćete nadutost.

 Setite se da određena alkoholna pića brzo uzrokuju mamurluk. To su likeri sa dosta metanola, viski, konjak, crveno vino, dok votka i džin ne sadrže metanol, ali to ne znači da „ ne hvata“.

 Setite se i da posle svega popijete  čašu-dve mineralne vode, jer prija bubrezima i ublažava dehidraciju.

 Ako možete da stojite na nogama, vratite se kući peške.

Jutro posle

 Čim otvorite oči, skočite iz kreveta. Najgore što možete da uradite jeste da leškarite.

  Protezanje, rastezanje, vazduh, šetnja po kraju, dišite duboko i opet čaša mineralne vode pošto ste minerale uništili alkoholom i izgubili znojenjem.

  Posle toga, ako ne prolazi, okrenite po voćnim sokovima  jer fruktoza pomaže kod mamurluka. Namirnice bogate vitminom B ili tablete koje sadrže kompleks ovog vitamina su, takođe delotvorne.

 Zaboravite na kafu. Opredelite se za energetski napitak od voća, šargarepe ili cvekle, sa dodatkom limuna.

 Doručkujte ono što vam se jede, ako vam se uopšte jede. Probudiće vas za kratko vreme i vratiti vam raspoloženje.

 Glavobolja je obavezni pratilac mamurluka, zato napunite plastičnu kesu kockicama leda, uvijte je u krpu i držite nekoliko minuta na mestu gde osećate najveći bol. U tom slučaju suzdržite se od uzimanja aspirina jer ćete da iritirate već nadražen želudac i da pojačate gorušicu. Ne uzimajte ni paracetamol koji se često koristi kao zamena za aspirin, jer u kombinaciji sa tragovima alkohola pojačava toksično delovanje na jetru.

 Masaža glave, naročito čela biće delotvornija ako slepočnice namažete uljem mente. Štaviše, njime možete da izmasirate i telo.

 Akupresurom povratite energiju tako što ćete unutrašnju stranu dlana, kod korena šake da pritisnite nekoliko puta i istovremeno savijajte dlan. Učinite to na obe ruke.

Uzmte dva oraha i valjajte ih dlanovima.

Ljuto na mamurluk

Poznato je da ljuto ubrzava razmenu materija. Ova bomba od napitka će izbaciti ostatke nikotina i alkohola:

– 150 ml soka od paradajza

– 50 g kiselih krastavčića

– 50 g pšeničnih klica

– jednu feferonu

Sve namirnice stavite u blender, izmiksajte i polako popijte.

I.Marić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com