Vitamin B3 (ili niacin ili nikotnamid) kao da je smišljen za moderog čoveka. Ovaj vitamin leči najčešće bolesti sadašnjice: stres, depesiju, psihijatrijske poremećaje, pa čak i šizofreniju. Doktor Vladislav Daničić, jedini domaći autor koji je objavio naučno delo na temu vitamina kod nas, navodi da se u terapiji šizofrenije koriste mega doze vitamina B3 i to veoma uspešno.

 – U tom slučaju daje se od 5000 do 30000 mg dnevno vitamina B3  – navodi doktor Daničić.- Do 50 grama  dnevno ovog vitamina nisu zabeleležene toksičke promene. Ukoliko se zajedno sa vitaminom B3 primenjuje i vitamin C ( 3 do 18 mg dnevno) i B6 ( malo više od uobičajenih) onda se može smanjiti količina B3 ( od 3 do 18 grama dnevno).

 Kod drugih teških psihijatrijskih  poremećaja dnevno se daje  do 1,5 grama vitmina B3, navodi dr Daničić i dodaje da bi ljudi koji su skloni depresijama trebalo da uzimaju nikotinamid (drugi naziv za  B3)  u kombinaciji sa triptofanom i vitaminom B6.    

   Ovaj čudotvorac  iz grupe B rešiće vas u potpunosti bola u zglobovima ako počnete da koristite velike doze. Kod artritisa se  se korisati u dozama od 3 do 4 puta po 100 mg dnevno pa sve do 6 do 16 puta po  od 900 do 5000 mg dnevno. A u slučaju da je pokretljivost baš slaba, još i veće doze.

  Velike doze vitamina B3 kriste se kod svih stanja šoka, kolapsa, kome kao i kod metaboličke acidoze.

  Apsorpciju niacina pomažu: B-kompleks, B1, B2, C i fosfor, a odmažu: kafa, alkohol, puno šećera i kukuruz.

  Alkohol ubrzava  potrošnju vitamina B3, pa ako pijete alkohol, to  valja imati na umu.

   Vitamin B3 je bitan za sintezu seksualnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona), kortizona, tiroksina i insulina i bez njega  su hormonske funkcije oslabljene.

   U svakom slučaju, ovaj vitamin je važna karika u našem lancu i ukliko smo zdravi i raznovrsno se hranimo – ne bi trebalo da imamo problema.

Vitamin B3 ima u punozrnom hlebu ( crni) , grašku, zelenom povrću, osušernoj džigerici, posnom mesu, bubrezima,  ribi, živinskom mesu, mleku i mlečnim proizvodima,  pririnču, kikirikiju, orasima, koštunjavim plodovima, pivskom kvascu.

   Ukoliko vaša ishrana nije  baš za “peticu”, i nema mnogo izvora ovog vitamin, nemojte se mnogo premišljati. Uzmite ga kao suplement ako imate neke od navedenih problema.

                                  O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Austrijski red- srpsko gostoprimstvo

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba