Jetra pokazuje svakome od nas da li se razbolela. Te znakove ona ostavlja na ljudskom licu. Istočna medicina,  objašnjava nam kako da sami, bez lekara, prepoznamo čoveka koji ima problema sa jetrom.  Ukoliko na licu imamo jedan od sledećih znakova,  verovatnoća da nam sa jetrom niije sve u najboljem redu je, kažu, procentualno ogromna.

  Gledajte svoje lice i čitajte vlastitu knjigu zdravlja na njemu.

  Tri najjasnija simptoma da imate problema sa jetrom su ovi:

  Žućkasta ili sivkasta boja lica, duboke vertikalne bore na čelu, između obrva, bol koja se manifestuje pritiskom u predeo ispod rebara grudnog koša.

   Ukoliko su  ti znakovi „slabiji“’ problemi su tek u začetku, ukoliko su jači – jetra je ozbiljnijebolesna.

  Ako imate jedna od ova tri manifestacije, budite odgovorni prema sebi  i preduzmite hitne korake.

  Bolesti jetre, kaže istočna medicina, nastaju zbog viška hrane i tečnosti u našem jelovniku. Glavni neprijatelji su: preterane količine šećera, alkoholna pića, masna hrane, kao i jela od belog brašna i belog šećera, i od navike da se hrana uzima neposredno pred spavanje.

  Takva hrana, neizbežno, već sledećeg dana će vam doneti nevolje sa jetrom. Od jednog dana jedenja palačinki, recimo,  neće vam biti ništa, ali ako svakodnevno jedete sloičnuu hranu, i u vreme kad ne treba – računajte  da će đavo zakucati na vrata vašeg zdravlja.

Ako je „pred vratima“, istočna medicina, savetuje sledeće:

  Prvo, izostaviti doručak. Hranite se makrobiotički, smanjite količinu hrane na minimum. I to malo što jedete-dobro žvaćite, najmanje 50 puta, sve dok hrana ne izgubi ukus.

  Jesti samo zeleno povrće – savetuju istočni narodni lekari- ali ne više od 30 odsto od celokupnog dnevnog obroka.

  Svaki dan jesti malo kiselog kupusa koji aktivira enzime koji pomažu varenje.

  Smanjiti količinu soli i sasvim izbaciti hranu životinjskog porekla. Konačno, ne jesti pre spavanja.

  Bolesti jetre, navodi istočni narodni iscelitelji, dopuštaju da se u umerenim količinama jede posna riba. Ali ne pržena! Samo kuvana, sa dodatkom prosa, pasulja i povrća.

  Za sve treba strpljenje i kada se bolje promisli baš u tome je  caka zdravlja. Strpljivo polako održavati svoje moćnu mašinu da bi dobro funkcionisala.

                                                O.B.

Vidi još: Dušek i jastuk, dilem,a od pamtiveka

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com