I to da čujemo: smrznuti limun bolji je za naše zdravlje nego svež. Kako je to moguće?! Lepo. Limun spada u jedne od najkorisnih plodova na planeti. On je  zdrav, ukusan, osvežavajući. Ali, onoga trenutka kada limun  isečete, on počne da gubi  mnoge od svojih hranljivih materija, a time i veliki deo svojih lekovitih svojstava. Kada je u svežem stanju, limun prosto iscedimo i napravimo limunadu i izgubili smo bogzna koliko vitamina C koji je oksidisao u dodiru sa kiseonikom. Koru u kojoj je sva sila bioflavonida gotovo nikada ne jedemo i – kada se sve sabere – ostalo nam je vrlo malo korisnih sastojaka.

Kako uzeti sve ono dobro što limun daje? Jednostavno, kažu naučnici, zdrav limun zamrznite.

  To je mnogo korisno za nas zbog svega što će nam limun u smrznutom stanju dati.

Limun je  izrazito bogat vitaminom C, ali su studije pokazale  da limunova kora, zapravo, sadrži 5 do 10 puta više vitamina C. Takodje, kora je efikasna u otklanjanju toksina iz tela. 

  Za pranje i dezinfekciju i limuna koristite jabukovo sirće. Plodove isperite ovim sirećetom i ostavite ih da se osuše. Stavite limun u zamrzivač. Kada vam zatreba , a to bi trebalo da se dešava svekodnevno, bar jednom, koristi se ceo plod tako što se limun, zajedno sa korom, pulpom i semenkama – izrenda.

  Svi hranljivi i lekoviti sastojci ostaće u njemu, a takva limunada je fantastičnog ukusa.

  Za ovu akciju najvažnije je naći zdrave limunove. To nimalo nije lak posao, i ako se zateknete negde na primorju ili mediteranu gde raste ovaj lekoviti citrus, potrudite se da ga nabavite od domaćina. Limun sazreva u novembru, decembru i januaru, u zavisnosti od vrste,pa se u tom periodu valja baciti u potragu za zdravim rodom.

Ako je nemoguće naći takve limunove – dobri su i kupovni. Izbora nema, pa je bolje išta – nego ništa. Limunove iz samoposluge oprati jabukovim sirćetom i –   sodom bikarbom. Oni će delovati na koru u sinergiji i očistiti je od hemije i prljavštine.

 Smrznuti limun dodajte u razna jela,  smutije ( smoothies), čaj, peciva, poslastice… 
Zdravstvene prednosti čudesnog citrusa koji ima i jedan od najmirisnijih cvetova na svetu su sledeće:

Prevencija astme
Borba protiv zapaljenja
Detoksikacija bubrega i jetre
Jačanje imuno sistema
Regulacija pritiska 
Eliminacija štetnih bakterija
Lečenje depresije i stresa
Borbi protiv raka


Kancer
Pre nekoliko decenija, naučnici su ispitali efekte limuna u slučaju raka. Otkrili su da limun pomaže da se unište maligne ćelije u nekoliko tipova kancera, uključujući pluća, dojke i rak debelog creva. Za razliku od hemoterapije, limun cilja samo kancerogene ćelije.

 Cele voćke
Prema rečima dr Marilin Glenville, nutricioniste i stručnjaka za zdravlje žena, razno voća može da pojača imuni sistem. Idealni su smutiji ( smoothies) koji su daleko zdraviji od sokova jer  sadrže i druge delove voća, uključujući i koru.U kori je trik, pa su zato i naše bake uvek govorile da se jede cela voćka i da se ne ljušti.

Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac


bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba