Kolagen može da se sačuva i hranom. To će biti dobro ne samo za kožu, nego i za krvne sudove, hrskavice, i ćelije uopšte.

  Lek za izboranu kožu, kako navode nutricionisti i dermatolozi, nalazi se u namirnicama koje pomažu u očuvanju kolagena ili čak postiču njegovu veću proizvodnju. Kolagen je glavni faktor za zdravu i mladoliku kožu. Usled starenja, logično,  smanjuje se njegova proizvodnja, zbog čega  se koža opušta i stvaraju se bore. Posebno je organizam u manjku kolagena kod žena u menopauzi, kada se zbog pada estrogena, kako kažu istraživači,  izgubi čak 30 odsto kolagena iz kože. Da bi vaša koža bila lepa i zdrava nemojte joj uskraćivati sledeće namirnice:

  Soja
  Soja i proizvodi od soje sadrže fitoestrogene koji imaju sličan efekat na telo kao hormon estrogen. Što više hrane od soje, to više kolagena, a samim tim manje bora i lepša koža.

 Losos

  Omega 3 masne kiseline  pomažu koži da bude jedra. Najviše ih ima u lososu, haringama, sardinama, skuši a često se nazivaju superhranom za kožu jer imaju još jednu važnu funkciju: one, naime, ublažavaju sve zapaljenske procese na koži koji razgrađuju kolagen.

  Ćuretina

  Ćureće meso je izvor proteina, koji je veoma značajan u proizvodnji kolagena, ali takođe sadrži vrstu proteina koja se zove karnozin. Ovaj protein pomaže da se uspori proces spajanja vlakana kolagena, što ga čini tvrđim, pa koža postaje neelastična.

 Zeleniš

   Povrće koje je zelene boje poput spanaća, kupusa, potočarke i brokolija bogato je antioksidansom koji se zove lutein. Antioksidansi imaju ključnu ulogu u održavanju nivoa kolagena jer pomažu da se neutrališu slobodni radikali, nestabilna hemijska jedinjenja, koja nastaju normalnim funkcionisanjem tela, ali i usled spoljnih uticaja, kao što su UV zračenje i zagađenje. Ako se zaštitimo od slobodnih radikala, štitimo i kolagen.

Šipurak
  Šipurak i drugo bobičasto voće bogato je vitaminom C, koji je od vitalne važnosti za podsticanje proizvodnje kolagena. Pored toga što će vam lice biti svežije, unos voća bogatog vitaminom C doprineće i proizvodnji antioksidantnih materija, koje ponovo imaju povoljan uticaj na kožu, koja će duže zadržati mladalački izgled.

  Šećer je smrt za lepu kožu. On izaziva inflamatornu reakciju u kolagenu, zbog čega se vlakna kolagena stvrdnavaju i fuzionišu, a koža postaje suvlja i podložnija dubokim bora.

                   Igor Marić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba