Sepsa je češća bolest nego što mislimo. Klinika Mayo godišnje ima otprilike 100 slučajeva sepse, a 75 posto njih uspešno se izleči. Svake godine u svetu od sepse oboli od 20 do 30 miliona ljudi , dok od posledica ovog najtežeg stanja infekcije organizma –  svake četiri sekunde u svetu neko premine. Sepsa je jedna od  10 najčešćih uzročnika smrtnosti u svetu, a od nje u Srbiji podlegne  svaki osmi bolesnik.

Međunarodni dan

Međunarodni dan sepse obeležava se 13. septembra širom sveta.

  Grupu najugroženijih čine bebe i porodilje – čak 40 odsto preminulih. Zbog ovih alarmantnih podataka  akcenat  o sepsi stavljen je upravo na edukaciju i  zaštitu beba i porodilja. 

    Da bi se smanjio broj obolelih i preminulih, izuzetno je važno  informisati javnost i medicinske radnike o  ranom otkrivanju i brzom lečenju sepse. Jer, sepsu može dobiti svaki čovek koji je izložen  infekciji patogenih bakterija.

Simptomi sepse

Odrasli

Jaka groznica, glavobolja, mučnina, ubrzano disanje, uočljiv pad krvnog pritiska, bleda, hladna, vlažna i ljepljiva koža mogu biti znak sepse i septičkog šoka, pa je potrebno potražiti hitnu medicinsku pomoć.

 

Bebe

Simptomi sepse kod beba mogu biti: povraćanje, nezainteresiranost za hranju, temperatura višu od 38 stepeni C, teško disanje, promenu boje kože, nemir ili letargiju, brži ili sporiji rad srca. U tom slučaju treba nazvati Hitnu pomoć.

Trovanje krvi, gotovo je uvjek posledica neke infekcije i javlja se kada se bakterije prošire na krvotok. Izvorišta mogu biti rane na koži, opekline, ili oboljenja poput infekcije mokraćnog sistema, upale pluća, čirevi, zubni apscesi ili tegobe s desnima, dijabetes. Može se javiti i kao posledica inficiranih hirurških rezova, rana ili opeklina. Sepsa može zahvatiti bubrege, pluća, mozak i sluh, i izazvati smrt.

Težina sepse i preživljavanje bolesnika obolelih od sepse zavisi od brojnih unutrašnjih odbrambenih snaga i spoljnih činilaca kao što su lečenje i nega bolesnika.

 Posebno rizične grupe za oboljevanje od sepse su  osobe starije od 80 godina i bebe do godinu dana  života, zatim hirurški pacijenti, bubrežni pacijenti na dijalizi, oni sa hroničnim bolestima,pacijenti koji boluju od HIV – a. U rizičnu grupu spadaju i polutraumtizovani i pacijenti sa transplantiranim organima  i srčani bolesnici sa veštačkim valvulama. Za njih je antibiotska profilaksa obavezna  i ambulantno. 

  Kada se govori o sepsi, teško je reći da ona ima prevenciju jer, kako kaže Frank Martin Brunkhorst sa univerzitetske klinike u Jeni,  kada se sepsa javi , obično je „ mnogo, mnogo opasno”

Ipak, postoji neka prevencija a to je pranje ruku. Treba prati ruke u svim okolnostima u kojima su nas podučavali kad smo bili mali. To treba posebno da rade  oni koji spadaju u rizične grupe. Prevencija u zdravstvenim ustanovama je i dezinfekcija prostora i nošenje rukavica. 

  Iako se sa sepsom bore isključivo lekari ( i to ne u svakom slučaju uspešno) nije na odmet znati simptome. To su : visoka temperatura iznad 38.5  ili ispod 35 stepeni Celzijusovih, više od 90 otkucaja srca u minuti,više od 20 udisaja u minuti, promena mentalnog stanja, smanjen broj trmbocita, otežano disanje, nenormalno kucanje srca, bolovi u stomaku, smanjeno uriniranje.

  Najvažnije je reagovati pravovremeno, odlaskom kod lekara, koji će zaustaviti širenje infekcije i omogućiti potpuni oporavak. Od uzuzetne važnosti je  brzo dijagnostikovanje sepse i početak lečenja. 

   U svakom slučaju, treba biti pažljiv i nijednu infekciju ne treba shvatiti olako. Posebno ne infekcije u ustima ili na koži ( čirevi) koje se najčešće zanemaruju, a mogu biti kobne ako se ne primete na vreme.

     Poznata žrtva sepse bio je Jim Henson, otac “Muppet Showa”, koji je umro u 53. godini od sepse izazvane upalom pluća.

O.B.

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba