Ah, to zlato! Neprolazno,  jedinstveno  i fatalno  privlačno. Od kada je sveta i veka, čovek i zlato su u neraskidivoj vezi koja ne gubi na strasti.  Nakit od zlata  napravljen bilo gde na svetu, bilo kada u prošlosti – neprolazne  je lepote. Svako bi se i  danas okitio njime.   Daniela Komatović,  naša dizajnerka rodom iz Praga, udata u Beogradu,  zlatu daje nove forme i novi život kroz sasvim poseban nakit.

-Zlato je izuzetno po svojoj vrednosti, a vekovima je stabilna valuta – kaže Daniela Komatović, dizajnerka . – Zlato je preživelo sve inflacije, ima dugu istoriju i ogromnu moć. Znamo da se koristilo već 5.000 godine p.n.e. Prelepo je i lako se sa njim radi. Idealno je za fasovanje dragog kamenja i ima ga u raznim bojama. Ja najviše volim da koristim crni rodijum. Zahvaljujući zlatu i dragom kamenju  moj umetnički nakit je, takodje, i investicioni proizvod.

O Drago kamenje i biseri svih veličina, vrsta i boja su takođe centralni deo vašeg rada. Šta vas na njima privlači?

-Oni su prirodna blaga nevidjene lepote i poput zlata imaju trajnu ili, bolje rečeno, rastuću vrednost. Ljudi su imali slabost prema dragom kamenju od početka civilizacije. Koristim samo prvoklasne dijamante i drago kamenje, tahitske i slatkovodne bisere, jer mi je suprug gemolog. Fascinira me kakvu lepotu može priroda da stvori. Boje i oblici su neverovatni. Od nekog kamenja se čak prave pigmente za boje, tako da ja zapravo koristim kamenje sve vreme čak i kada slikam.

O Ko danas nosi otmeni dizajnerski nakit? I gde?

-To su ljubitelji originalnog ali i luksuznog nakita koji ne vole da nose konfekciju. Medju mojim klijentima su mlade devojke, ali i zrele žene. Moja nova klijentela sada su i žene, koje su se do sada uglavnom kitile nakitom poznatih brendova. Sada su takodje čeznule za skupocenim originalnim komadima. Moj nakit je pogodan za sve prilike. Može da se nosi preko dana ali i uveče u pozorište.

O Danas i muškarci nose nakit? Šta kreirate za njih?

-Za njih kreiram, pre svega, luksuzne manžetne. Neki modeli prstenja iz Vertex kolekcije su uniseks, zato ih rado kupuju i muškarci. Iz ove kolekcije oni, takodje, vole da nose mindjuše u obliku kocke.

O Ko su vam uzor od dizajnera u svetu?

-Ja sam samouka. Studirala sam grafički dizajn, a nakit sam počela da kreiram prvo samo za sebe, jer mi se od dostupnog nakita nije ništa dopadalo. Zato i nemam uzora. Iskreno, ne pratim namerno druge dizajnere nakita da ne bih bila pod uticajem ideja nekog od njih. Volim taj osećaj kada napravim nešto dobro i kada mogu da se ponosim sama sobom.

O Kada posmatrate istoriju dizajna nakta od zlata, koliko se on menjao?

-U suštini, nakit se ne menja mnogo. Forma je manje-više ista. Moj cilj je bio da ugradim drago kamenje u zlato na neki nekonvencionalan način. Prosto, želela sam da pomerim granice i uradim nešto drugačije. Želim da nakit ne bude samo ukras, već da ima  neku zanimljivu ideju-foru.

O Da li možda postoji neka zemlja, ili nacija koja posebno voli i kupuje nakit?

-Ovo mi je teško da procenim jer bi to zahtevalo duže istraživanje. Krećem se uglavnom po Češkoj i Srbiji. U obe ove zemlje žene vole da nose nakit i imaju dobar ukus. Rekla bih da Čehinje daju više prednosti klasičnom nakitu, a Srpkinje vole upadliviji nakit.

O Šta je za vas simbol nakita: ogrlica, broš, narukvica, minđuše…?

-Kad pomislim na nakit za mene je to prsten i najviše volim upravo prstenje da dizajniram. Prsten je simbol ljubavi, odanosti i braka. Ali ne mogu ni bez mindjuša. Stalno ih imam u ušima,  obožavam ih i naizmenično menjam.  Takođe i broš, on je za mene simbol elegancije, a ogrlica obično predstavlja amajliju.

O Da li vam naručuju poseban dizajn i  da li je bilo neobičnih zahteva?

-Ne dizajniram nakit po želji klijenta. Ne bih uspela vremenski to da postignem, jer se bavim takodje slikanjem, crtam, radim grafički dizajn i pravim makro fotografije nakita. Ljubitelji unikatnog nakita mogu birati samo izmedju gotovih modela.

O Gde se poslednjih godina izlagali?

-Moj nakit je stalno izložen u juvelirnici Diamond Spot u Pragu. Tu se mogu videti sve moje kolekcije. Poslednja izložba mi je bila u hotelu Tonanti u Vrnjačkoj Banji, gde sam takodje dobila nagradu Umetnica godine 2021. Pre toga sam izlagala na međunarodnoj izložbi dizajna u Museo del Design, u Inhorgenti u Minhenu, Vicenzaoro u Vićenci, na sajmu New Nordic Jewellery and Watch Show u Copenhagenu, u Tehničkom muzeju u Brnu, na sajmu Hong Kong Jewellery & Gem Fair u Hong Kongu i tako dalje.

O Gde se potvrđuju dizajneri nakita?

– Pariz, Rim, London, Milano u Evropi, a u Americi pre svega u New Yorku. Mislim takođe da i u svetu nakita dominira instagram. Tu se sve može videti. Postoje portali koje prikazuju dizajnerski originalan nakit od autora iz čitavog sveta.

O Koje ličnosti, po vama, nose lep nakit?

-Iskreno ne gledam televiziju, ne pratim medija ni društvene mreže, tako da na ovo pitanje ne mogu da odgovorim. Jedino šta mogu da kažem da sam rado gledala nakit kraljice Elizabete II. Pre svega broševe, kojima je uvek ukrasila svoje kostime.

O Da li i za nakit važi pravilo da ga treba umeti nositi?

-U svakom slučaju. Pre svega i ovde važi pravilo da je ponekad  manje zapravo višak. Naravno,  umeće da se nosi nakit zavisi od vrste nakita. Nakit koji ja dizajniram je dominantan i prilično masivan. Dovoljno je da se nosi jedan prsten na svakoj ruci. Ne treba ih kombinovati sa drugim nakitom. Ja se lično držim pravila da se lepota krije u jednostavnosti.

O Da li postoji neki komad nakita u istoriji koji vas fascinira?

-Divim se nakitu drevne Mesopotamije. Zaista je predivan i neverovatno vanvremenski. Njihova sofisticiranost svedoči o velikoj veštini sumerskih zlatara. Fasciniraju me, na primer, krunski dragulji sumerske kraljice Puabi.

O Da li se može u Americi kupiti ili videti vaš nakit?

-Prodajno mesto kao takvo u Americi još uvek nemam. Imam web stranicu tako da svako bilo gde može kupiti moj nakit online. Već sam ga slala i u Australiju, a sve je prošlo bez problema. Medjutim u Koloradu trenutno se priprema sveobuhvatna knjiga u kojoj se nalazi 100 ženskih dizajnera nakita iz celog sveta, uključujući i mene. Knjigu priprema Linda Kozlof-Turner. Objavljivanje ove knjige biće propraćeno u Americi izložbom nakita svih navedenih autora.

 Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba