Čovek sedi – bakterije rade! Ko je verovao da će i to biti ikada moguće?!

Japanci i Rusi osmislili su tehnologiju efektivnim mikroorganizmima koji rade umesto čoveka  Zbog nove tehnologije koja osvaja svet i u Srbiji farmeri ostavljaju  motike i prepuštaju svoje bašte – mikroorganizmima.

  Ovu tehnologiju je još 1988. godine osmislio japanski  profesor i mikrobiolog  Teruo Higa,koji je stavio mikroorganizme u službu čoveka. Nazvana je EM tehnologija ( efektivnim mikroorganizmima). Ona je još tada postala deo nacionalne politike Japana. Deset godina kasnije 1998. godine ruski naučnik Pjotr Ajuševič Šabljin na osnovu anabiotskih mikroorganizama bajkalskog ekosistema stvorio je ruski preparat koji ubacuje u zemlju mikroorganizme.

Ko su ti mali nevidljivi ratari koji rade posao umesto zemljoradnika?

   Svuda oko nas je nevidljivi, tajanstveni svet od koga mnogo štošta zavisi. Naučnici bi rekli – gotovo sve. Bakterije rade nevidljivi posao, buđ i  aktinomicete, virusi, drugi mikroorganizmi šparataju uzduž i popreko vazduhom, zemljom, vodom i drugim živim organizmima – određujući direktno nas same.

  Jovan Drobnjak, iz Barande, jedan od prvih koji je počeo još pre desetak godina da proizvodi povrće i voće po EM tehnologiji i ne krije oduševljenje.

– Ne možete da zamislite kako je mirišljav i lep paradajz iz moje bašte. Toliko sam srećan kada uzgojim zdravo povrće i voće da nemam reči. Moja porodica jede zdravu hranu, punu hranljivih sastojaka i vitamina, a ne bezvrednu, hemijom ubijenu hranu.

Upotreba mikroorganizama je jednostavna. Oni se rastvaraju sa vodom, najbolje kišnicom i njima se prska list ili zemlja. Oni povećavaju prinose

stimulišu rast biljaka, sprečavaju taloženje u plodu radionuklida, soli teških metala, povećavaju plodnost zemlje, produžavaju cvetanje cveća,, ubrzavaju zasrevanje komposta.

Organsko tresetno humusno đubrivo sa fermentisanim gljivicama roda Trihoderma, recimo, sprečava pojavu plemenjače, pepelnice, crne noge, krastavosti, kovrdžavosti breskve i mnoge druge .

Sve što prskate ovim mikroorganizmima može da se jede jer nije otrovno, samo se malo opere. Zdravo je, organsko i i nema štetnih posledica.

  ” Mali, nevidjivi ratari” su uz to i odlični ratnici jer na duži period kada se zemljište se sve više njima obogaćuje, mogu u potpunosti da da razgrade hemijska đubriva.

U svakom slučaju, ako imate nevidljive ratare – hemija vam neće biti potrebna. Imaćete više vremena i prinosa, jer sa EM tehnologijom čovek sedi, bakterije rade.

O.B.

Bez kopanja

Ako želite da uzgajate voće i povrće po EM tehnologija, prvo na šta treba da zaboravite jeste duboko kopanje. Mikroorganizmi ne vole da ih prevrćete i sušite. Tanjiranje i oranje tu ne postoji. Po Em tehnologiji samo se plitko kopa čime se uspostavlja kapilarnost zemlje, a mikroorganizmi napadaju korove.

Takav način obrade štiti zemlju od velikih hladnoća, vlage i velike vrućine. Zbog toga što se zemlja ne prevrće, zaliva je samo rosa i večernja svežina što je za biljke najbolje. Kada se  biljke zasade oko svake stabljike se stavlja slama, koja je prirordni štitnik ( malč). 

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za tekstove u tvoje sanduče

Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš