Krvi sudovi mogu da se „očiste“ od masnoća uz pomoć naše najpoznatije biljke, koprive ili žare, savetuju naši monasi sa Svete Gore.

Kada krenete u šetnju, stavite u džep kesu i krenite u prirodu jer je tamo zdravlje. Naberete koprivu ( po mogućnosti ne pored ograda, već gde je sigurno čista) da  napunite kofu od 10-ak litara. Zatim operite dobro 2,3 limuna ili pomorandže, a može i jedno i drugo, po  želji jer se oni ubacuju radi ukusa, sameljete ih na vodenici za meso, i dodate u veliku posudu, koju napunite vodom (najbolje izvorska, ko ima mogućnosti, a ostali česmovača).
Ostavite da stoji 24 časa, potom procedite i najbolje da se malo zasladi medom (šećer ne koristimo). Napitak je gotov, nema ograničeno vreme korišćenja. Treba praviti u jednoj turi onoliko litara koliko se može popiti za 2,3 dana, jer već četvrtog dana počinje vrenje i nije za upotrebu. Čuvati napitak u frižideru.Kada ga popijete, opet idete u berbi i tako sve dok koprive ima u prirodi. Na proleće, kada je kopriva mlada, bere se i suši, da biste imali zalihe zimi.
Imaćete uvek čiste krvne sudove, odličan pritisak, dobru cirkulaciju, a samim tim i dobro snabdevanje celog organizma hranljivim materijama…
Ovaj jednostavni recept može da se koristi za bilo koju vrstu lekovite trave, u kombinaciji po želji.
Monasi oduvek čuvaju svoje zdravlje uz pomoć ovakvih recepata. A naravno, i zaslade se ukusnom čorbom za koju je recept jednostavan.
Čorba od koprive

Pre kuvanja koprivu nemojte prati. Ubrano vršno lišće pažljivo očistite. Lišće, u posudi, prelijte vrelom vodom i ostavite nekoliko minuta te ocedite (ovu vodu, umlačenu, možete koristiti, kasnije, za kupke stopala i šaka jer povoljno utiče na zdravlje) ili ih za par minuta izložite dejstvu vodene pare u ekspres-loncu.

Potrebno je pola do kilogram poparenih kopriva, litar do dva vrele vode, 2 – 4 supene kašike kukuruzne prekrupe, biber, ren i so.

U vrelu vodu stavite poparene koprive, neiseckane, i kuvajte na tihoj vatri pola sata. Procedite listove, čuvajući tečnost, i pomešajte sa potrebnom količinom prekrupe. Promešajte i usitnite viljuškom ili džurkalom ( ručni, starinskki mikser). Smesu zalijte tečnošću i kuvajte još pola sata. Na kraju, čorbu posolite, pobiberite i dodajte zakiseljen ren. I uživajte na monaški način.

I.Marić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba