Borivoje Šišović, danas je zlatiborski vuk, ali pre pola veka sišao je niz kanjon Crnog Rzava koji iznad Višegrada „hrli“ ka Drini, da bi lovio krkuše kapitalce. Otkrio je mesta na kojima guje kolo vode, i postao veliki zaljubljanik i verni sluga prirode. Postao zlatiborski pokretni žbun, kako ga neki od milja zovu. Legandarni sakupljač planinskih darova.

Borivoje Šišović odavno je postao svojevrsni zlatiborski brend, ali je poznat i daleko šire. I danas retko skida ranac ispleten od granja i šešir od lekovitog bilja. U njegovom zaseoku Šipovik na Zlatiboru, još u dečačkim danima prozvali su ga pustinjakom, ali se danas o njegovom umeću priča i širom Evrope, na Novom Zelandu, u Americi…

PREDLAŽEMO

Šta je najvažnije kod trava

– Po zanimanju sam mašinac, ali sam odlučio da bacim sat i kalendar, da ispunim svoj san – priča Borivoje. – Priroda me prihvatila u svoja nedra i nagradila. Kada me pitaju kako mi ide, kažem da mi posao travara ne da da ogladnim, ne da mi da pobesnim.

Kaže da Zlatibor ima posebnu toplinu nedara. Sa razvođa se, kad je jutro vedro, vidi kao na dlanu pola Srbije. I u tom trenutku sve je vaše, i najbogatiji ste na svetu.

– Nema dobre kuhinje bez vranilove trave, divlje nane, koprive, medveđeg luka i planinskog šipurka… Vranilova trava, rod-rođeni poznatijeg origana, nažalost se malo koristi, a pleni mirisom i ukusom. Koprivu preporučujem svakoj kući, jer je nezamenjiva za regulisanje krvne slike, hemoglobina, gvožđa. Za imunitet – jedna kašičica dobro isušene i skrunjene koprive u svakom obroku.

Poneki stručak divlje nane dobar je u jelima koja se teže vare, a majčina dušica, jakog mirisa i ukusa, ima dobra antiseptička svojstva. Kada kuvate pasulj, umesto druge vode nalijte čaj od kima, jer eliminiše stvaranje gasova.

PREDLAŽEMO

Dejan Milovanović i njegovi melemi

Od mesa Dobrivoje Šišović najviše ceni slaninu jer mast ima i lekovita svojstva, koja dolaze do izražaja ako se uz to jede i beli luk. A uz beli luk se od mesa ne žedni, i javlja se osećaj lakoće posle obroka.

Nekada su zlatiborske žene deci ušivale čeno belog luka u rever, jer to uništava bacile. Borivoje danas preporučuje sremuš – medveđi luk, za pročišćavanje organizma.

– Većinu stvari sam naučio iz knjiga, ali ova  stiže iz prirode. Jer ovaj luk se zove medveđi zato što ga zveri jedu u ogromnim količinama kada se probude iz zimskog sna da bi pročistili telo. Ima sremoša na Zlatiboru, ali i na Fruškoj gori, Tari, Goču…

borivoje šišović, zlatiborski travar

Usred priče o biljnoj kuhinji Borivoju prilazi starija žena i onako u prolazu pita – ima li šta za podmlađivanje? A on u šali uzvraća kako se može naći poneka biljka, ali da je ipak možda najpametnije razbiti ogledalo!

Borivoje pravi razne biljne mešavine, ali posebno ističe snagu planinskog šipurka, vitaminsku bombu koja u zimsko vreme čuva zdravlje. Kaže da ovaj plod ima 60 puta više vitamina C od limuna. A i da je bolji jer je sa našeg podneblja. Najtraženija je njegova biljna mešavina nazvana „Gospodar planine“. Od ove čajne recepture bolje se spava, lakše se diše, a žene se manje izbegavaju – kaže Borivoje. Biljne terapije su blagodarne, uz disciplinu u primeni i dobre preporuke!      

Borivoje Šišović bilje skuplja sa suprugom Milenijom,  sinom Radovanom i ćerkom Milicom. Zlatibor će za njih, kaže, uskoro ponovo ozeleneti a mlado bilje će zamirisati. Zaobići će pažljivo „kalac“, prazno bilje bez lekovitih svojstava, a u njihovim torbama će se naći samo moćna prolećna terapija.

                               N.Janković

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba