Zanimanje, promeni se lako. Samo ako ima jake volje. Danijela Paković, danas uspešan apiterapeut, imala je svoje dileme.

 – Šta ću sa sobom – razmišljala je  Danijela Paković tada tek svršeni inženjer poljoprivrede.- Završila sam fakultet, nadala se budućnosti, karijeri, a zanimanje čudno, posla nema, pa nema. Tražila sam, trudila se i umorila

 A onda,neočekivano,otvorila su se mala vrata. Novi put kojim je krenula bio je zapravo prirodan nastavak detinjstva i mladosti koje je provela uživajući u lepotama i mirisima planina. Posebno čudesnog Ozrena gde je uz čuvenu baba Kosanu, koja i danas na pragu stote šeta dvorištem bistrog uma, jasnog sluha i čistog glasa, naučila da raspoznaje lekovito bilje. Zašto ne bi krenula baš tim putem?Zašto ne to zanimanje?

 Kako je u to vreme na Ozrenu, u „Eko kampu“ gde se, veli ona, voda pije 14 kilometara u prečniku bez bojazni da je zagađena, organizovana škola api i fito terapije, nije se mnogo dvoumila. Upisala je. Čuveni profesori: dr Stojmir Mladenov, Bugarin, koji je završio Poljoprivredni fakultet u Zemunu, i u Bugarskoj otvorio Api kliniku, i  dr Milenko Radosavović prenosili su polaznicima svoje dragoceno, višedecenijsko znanje i zanimanje . Po završtetku školovanja, Danijela Paković, zajedno sa diplomom, dobila je i deo recepata od obojice uglednih profesora.

– Tako sam dobila novo zanimanje i počela da pravim preparate mešajući lekovite biljke sa pčelinjim proizvodima. Api terapija( apis- pčela) je terapija lečenjem pčelinjim proizvodima. U svetu i našem okruženju, posebno u Bugarskoj i Rusiji, postoje prave klinike za apiterapiju kao i laboratorije koje se bave proučavanjem uticaja pčelinjih proizvoda u lečenju raznih tegoba. Kod nas ih još nema, ali se pčelinji proizvodi tradicionalno cene. Pčela je naš najbolji prijatelj. Ja api terapiju kombinujem sa fito terapijom. Dobijam proizvode koji su veoma delotvorni i korisni- kaže Danijela.

 Lekovito bilje koje koristi za svoje preparate Danijela bere lično.  Sa svojom tetkom Jasnom Živković, koja je takođe završila školu kod pomenutih uglednih profesora,kreće u pohod na planinu. Danima beru i suše lekovite biljke, a onda ih mešaju sa pčelinjim proizvodima.

 – Koristimo polen, matičnu mleč, propolis, med, pergu… Ovo poslednje je najskuplji pčelinji produkt. To je zapravo polen koga su  pčele sakupile sa cvetova biljaka i smestile u ćelije saća. Za razliku od polena koji se dobija iz hvatača, perga u ćelijama saća prolazi kroz proces fermentacije i pod uticajem enzima nastaje jedan od najvrednijih pčelinjih proizvoda, kako za pčelinju zajednicu, tako i za čoveka kao apiterapeutsko sredstvo. Zato je i najskuplji, kilogram perge košta 100 evra.

  Uz pomoć marljive zajednice pčela nastaju lekoviti proizvodi Danijele Paković: „bronhi sirup“ koji je toliko efikasan da se olakšanje oseti već prvog dana, imuno preparati koji regenerišu i revitalizuju ceo organizam, tinkture za potenciju, cirkulaciju, za čišćenje jetre, protiv kostobolje, depresije, hemoroida, za smanjenje holesterola i triglicerida i izvrsne kreme za suvu, osetljivu koži i protiv bora.

Imuno preparati koji u sebi za osnovu imaju med, matičnu mleč, polen, propolis i ekstrakte biljaka, odlični su kod impotencije i frigidnosti, blagotvorno deluju na nervni sistem,pomažu kod oboljenja prostate, otklanjaju klimakterične tegobe, usporavaju starenje, regulišu rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, poboljšavaju rad srca, regulišu pritisak, čiste krv i regenerišu jetru,detoksikuju organizam i deluju antikancerogeno- nabraja Danijela blagodeti svojih preparata.

  Izuzetno su efikasni preparati za sve vrste promena na koži, dermatitisa, herpesa, ekcema, rana koje se teško zatvaraju. Melem koji proizvodimo( pčelinji proizvodi i tri gorke trave), navodi ona, zaleči za dve nedelje rane nastale pucanjem vena kod šećeraša. Za njima ne zaostaju ni preparati za lečenje ranica na materici koji daju izuzetne rezultate, ali i oni koji uklanjaju kondilome.

 – Od kada postoji civilizacija, postoji i med. Ne zovu zalud matičnu mleč hranom bogova, kraljevskim gelom- veli Danijela.- Sve što med sadrži, treba čoveku. Verujem da pčelinji preparati omogućavaju našem organizmu da radi onako kako je to tvorac zamislio. Sa njima naš organizam radi punim, pravim kapacitetom. Daju mu pulsaciju koja nas  čini zdravim, a time i srećnim.

O.B.

NAŠE NAJBOLJE

 – Duboko sam uverena da se bolesti leče tamo gde se i dobiju. Zato malo verujem u biljke koje dolaze sa dalekih meridijana i koje papreno plaćamo. Za mene su najdragocenije one trave koje rastu u našem okruženju- navodi Danijela.

   Matična mleč

  – Srbija proizvodi samo svežu matičnu mleč, ne i prerađenu- kaže Danijela Paković.- Najbolji način da se ona sačuva jeste proces liofilizacijom, kada se matičnoj mleči oduzme voda i tako se pretvori u prah. Taj prah je izuzetno skup, a najveći proizvođači su Bugari, Rumuni i Česi od kojih je mi kupujemo.

Saveti:

o Propilis se  uvek nakapa u gutljaju vode, ne na kocku šećera i slično.

o Matična mleč se obavezno polako rastapa pod jezikom. Progutana na brzinu može da promeni želudačnu floru i da izazove bolove želuca.

o Kvalitet propolisa se lako otkriva: ukoliko nakapan u vodu dobije gustu, belu boju- odličan je. U suprotnom- nije.

O Deca do 7 godina koriste samo 1 kap propolisa dnevno.

O Kada se posečete, ranu će najbrže epitelizovati med.

O Deca do 7 godina ne smeju da koriste matičnu mleč.

O Trudnice ne smeju da uzimaju matičnu mleč jer će beba biti ogromna.

Vidi još…Zašto travari beru tamo gde su zmije

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba