Dijabetes i joga su poznati jedno drugom. Dijabetes se u jogi shvata kao kao fundamentalni poremećaj u kome je temeljna struktura osnovnog tela narušena. Kada se ona poremti –  javlja se dijabetes.

  Za svaku osobu, nivo poremećaja i vrsta poremećaja koji se dešavaju u svakom sistemu su veoma različiti.

/ Međutim, bez obzira na to koja je bolest, joga ima za cilj balansiranje i energiziranje ili aktiviranje energetskog tela. Osnovna premisa joge jeste da ako je vaše energetsko telo u punom toku i pravilno izbalansirano, ne može postojati hronična bolest ni u vašem fizičkom ni u mentalnom telu – kaže Sadguru, indijski jogi, mistik i duhovni učitelj cenjen planetarno.

   -Dijabetes će nestati jer bolest u jogi ne lečimo kao takvu, već bolest vidimo samo kao manifestaciju poremećaja koji bi mogao da postoji u energetskom telu. Dakle, ako su ljudi voljni da urade određenu količinu sadhane kako bi uravnotežili i aktivirali svoje energetsko telo, oni definitivno mogu biti slobodni od svih hroničnih bolesti.

Joga ne prihvata životni stil zasnovan na prekomernom konzumiranju masne hrane, gojaznosti i nedostatku fizičke aktivnosti. Jogički pristup dijabetesu je usmeren na isticanje uzroka bolesti i njenih simptoma. Zasnovan je na ponovnom unutrašnjem usklađivanju celog organizma kroz stimulaciju samostalne regeneracije tela.

Joga ima dva pristupa prevazilaženju ove bolesti. Prvo, izgleda da ćelije Langerhansovih ostrvaca, dela pankreasa sa endokrinom funkcijom, a koje su prevremeno oslabljene zbog prekomernog lučenja insulina, postaju podmlađene. To znači da je proizvodnja insulina stimulisana i da se oslobađa u pravo vreme, u skladu sa nivoom šećera u krvi. Do ovoga dolazi postepeno, kako se iscrpljena energija – prana u središnjem delu sistema za varenje ponovo uspostavlja.

Drugo, uz pomoć joge mišići i masno tkivo ponovo postaju osetljivi na insulin koji proizvodi samo telo. Ovo je postignuto posebno antireumatskim serijama pawanmuktasana, što oslobađa blokiranu energiju u perifernim mišićima i tkivima, i serijama protiv stomačnih problema pawanmuktasana 1, koje postepeno aktiviraju i pokreću nataložene masti. Surya namaskara je moćan pranički generator koji takođe pomaže da se ponovo uspostavi balans u metabolizmu.

Do oporavljanja tromog i neredovnog lučenja pankreasa kod dijabetičara dolazi postepeno, kroz izvođenje određenih asana, paranajama, šatkarma i banda, uključujući uddiyana i nauli. Ovo verovatno deluje tako što se povećava oslabljeni protok krvi kroz iscrpljene i atrofirane žlezdne oblasti pankreasa.

Izvođenje hatha yoga shatkarmas kroz laghoo shankhaprakshalana i kunjal kriya svakog dana značajno utiče na obnavljanje pankreasa tako što uklanja toksine iz celog gastrointestinalnog trakta, čisti i ispira određene kanale i žlezde.

  Sadguru predlaže niz  sadhana a za one koji imaju mogućnosti tu je specijalizovan program koji uključuje specifične jogijske prakse i medicinske konsultacije sa timom visoko kompetentnih lekara obučenih u alopatiji, ajurvedi i sid od kojih dobijate savete o ishrani i tradicionalnim indijskim lekovima, što se lako primenjuje u svakodnevnom životu.

  Prema iskustvu onih koji su bili u program, boravi se u osveštanim prostorima u okviru centra, sa specijalnom hranom i Sadhguruovim razgovore o načinu života i zdravom životu, šetnje prirodom, rekreativne igre i grupne aktivnosti. Učestvuje se u Prithvi Prema Seva, procesu svesnog kontakta sa Majkom Zemljom.

  Kada se vratite kući počinje vaše  drugačije putovanje – kaže Sadhguru.- Zdravlje nije samo biti bez bolesti. Zdravlje je kada svaka ćelija u vašem telu skače sa životom.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba