Ilinka Popović iz Lopaša kod Požege, celog svog života je bila zaljubljena u biljke.

Skoro pola veka traje ta veza nje i biljaka koje revnosno i sa pažnjom sakuplja, praveći više od  60 vrsta čajeva  kojima pomaže ljudima. Neke vrste biljaka, desetak uzgaja sama.

 Za mnoge bolesti ona ima lek. Krije se u nekom od čajeva, melema ili tinkturi. Za  kožne bolesti je „ maher“ i kaže da sve može da izleči i  herpes, crveni vetar, ekceme, lišajeve, osip, opekotine, gljivična oboljenja, i odnedavno, psorijaza.

 Skromna i zahvalna Bogu na daru  da prepozna biljke i uzme od njih ono što je najbolje, raduje se svakom izlečenju.

– Ništa se slučajno ne događa. Biljkama se bavim više od 45 godina, zapravo sam počela kada sam doživela kliničku smrt. Imala sam s jedne strane brojne dijagnoze, a sa druge, nisam zbog alergije mogla da pijem većinu lekova! Počela sam malo – pomalo da lečim sebe, svoje ukućane, pa kada su to čuli drugi, ozbiljnije sam prionula na posao – priča baka Ilinka.

 U početku su joj pomogla dedina iskustva i saveti, ali glavni putokaz našla je u knjizi nepoznatog autora  koju ljubomorno čuva. Na oštećenim listovima ove stare  knjige ima više od 210 različitih lekovitih trava, među njima i čudotvorna vranilovka ili divlji origano koju smatra jednom od najkorisnijih lekovitih trava.

  Baka Ilinka pravi biljni napitak  za koji tvrdi da leči 25 vrsta bolesti, u kome je upravo vranilovka glavni sastojak. Preostala tri su, kaže tajna i njena licenca. Pije se „naštinu“  kod plućnih bolesti, astme, kostobolje, živčanih bolesti…pomaže kod „ženskih“ bolesti, slabog varenja, zubobolje, reume…

 Njen melem ( tečnost od devet travki i rude koju nabavlja u Makedoniji) za samo  tri dana, kaže, leči herpes.

-Herpes je veoma teška bolest i obolele primam i na crveno slovo – govori baka Ilinka.- Jednoj  devojci iz okoline Požege, kojoj se oko nije videlo od herpesa, u užičkoj bolnici su rekli da mene potraži i onda je došla i ja sam joj pomogla. Ali, nije dovoljan samo melem. Kod  herpesa mora da se odbroji  tri dana po tri puta. Melem se maže percetom od goluba. Ne sme da se kvasi…i trećeg dana ga nema.

  Kod psorijaze Iinka Popović koristi dve vrste melema. Jedan čovek iz Beograda je hteo da se ubije. Njegova žena je čula za mene u Sirogojnu. Tri dana je mazao melem „jedinicu“ sa četiri vrste biljaka,  a posle tri dana – „dvojku“  sa  jednom biljkom. Koža u tom slučaju ne sme da bude otkrivena, zavija se samolepljivom folijom!  

 Baka Ilinka leči i upale vena i otvorene ranice na njima. Veoma uspešno. Pravi i „kreme za lepotu“ koje zaustavljaju bore i druge tragove starenja.

   Sve stigne vitalna baka Ilinka Popović iz Lopaša kod Požege i da pomogne i da nabere bilje, ali i da opsluži krave i da obrađuje hektar pod malinama.

   Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba