Orah je simbol snage, mentalne i fizičke.  Čvrsta ljuska nalik lobanji štiti jezgro koje nalikuje mozgu. Potrebno je samo pažljivo zagledati i tajna čemu najviše pogoduje – otvoriće se širom kao vrata.

Ali ovo impozantno drvo oduvek je fasciniralo ljude. Zbog toga su mu verovatno dali „odrešene ruke“ da baš on, svojim izgledom određuje kada će domaćin umreti. Naši stari su verovali da ko posadi orah, umreće onda kada mu stablo dostigne debljinu vrata.

Orah Srbi nikada nisu sadili uz kuću. Znalo se ( niko ne zna kako) da ima nešto u njemu ( jod) što ne pogoduje stalnoj izloženosti ukućana, pa se ovo moćno drvo uvek sadilo negde u dnu dvorišta, ili blizu kuće ali nikako baš uz nju.

orah drvo koje određuje kada će domaćin umreti

Orah je bio poslastica fantastično ukomponovana sa suvim šljivama, recimo i bio je oduvek vredan i poseban.

Orah je bogat omega – 3 masnim kiselinama, ima mnoštvo vitamina, minerala i antioksidansnih materija. Orah hrani mozak, podiže nivo dobrog a snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju, pamcenje.

  Kod oraha je sve lekovito: mladi, zeleni plodovi puni su vitamina C ( koriste se za lečenje štitne žlezde),listovi oraha služe za čišćenje i jačanje krvi i organizma, za ispiranje rana, protiv čireva i bubuljica, ulje od oraha štiti kožu i kosu od sunca.

  Malo je poznato da su i orahovi otpaci lekoviti, kao na primer drvenaste pregrade koje razdvajaju polutke. One se koriste  kao lek protiv začepljenja koronarnih arterija, srčanih bolesti i temperature vezane za srčane bolesti. Posebno se ovaj čaj preporučuje pušačima  čije su srčane arterije sužene.


  Čaj od orahovih pregrada se priprema tako što se oljušte pet oraha, izvade iz njih pregradice i namoče u hladnu vodu. Ujutru se orahove pregradice skuvaju klasično, kao čaj. Stave se u vodu i kada ona provrši drže 10 do 20 minuta. Zatim se posuda se skloni sa ringle i ostavi poklopljeno dok se ne prohladi. Pije se na prazan stomak, ujutru, svakog dana po 0,5 dl.

  Što duže – to bolje. Kod srčanih bolesnika postoje preporuke da se jedna šolja čaja od orahovih pregrada pije –  celog života.

Ko ne voli svako jutro čaj, može da napravi tinkturu. Ona se pravi tako što se dve, tri kašike orahovih pregrsadfica sipa u tamnu teglu ili flašu, a zatim se prelije votkom( 100 g) ili alkoholom od 96 procenata. Ostavi se da stoji na tamnom i hladnom mestu dve nedelje. Zatim se procedi, sipa u staklenu bočicu i uzima po 6, 7 kapi pre jela mesec dana.

Pregradice se mogu koristiti i za lečenje štitne žlezde jer sadrže puno joda, pa će doneti i ozdravljenje žlezdi i poboljšati rad srca , mozda i arterija.

I.Perić

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba