Sapunski plod, to što ne znate šta je to, ili imate maglovito saznanje – ne čudi. Proizvođači praška za veš su toliko agresivni da vam reklame ne daju da pomislite na bilo šta drugo osim na – njihovu hemiju.

A svet je čaroban i ima svega izvan našeg dvorišta. Recimo, sapunski plod koji pere podjednako dobro kao i prašak, uništavajući bakterije na vešu svojim sastojcima i ne stvarajuć uslove da dobijete alergiju. Kupuju se kod nas u prodavnici zdrave hrane

  To su okrugli, braon plodovi Sapindus mukorossi, listopadnog drveta koje dostiže visinu od 6 do 9 metara u svojoj postojbini u Indiji i Nepalu. Tamošnji stanovnici i dan-danas koriste ove oraščiće za pranje rublja, održavanje higijene tela  i kose (uklanjaju višak masnoće s korena kose i stvaraju prirodni omotač koji kosi daje sjaj) i izrađuju od njih sapun. Sapunski plod u tradiciji istočnih naroda nije samo plod za pranje veša. Koristiti se od drevnih vremena za lečenje najrazličitijih bolesti, među kojima posebno delotvorno leče kožna oboljenja.

  U kori ovih oraščića  nalazi se prirodan sapun koji u kontaktu sa toplom vodom oslobađa sapunicu. Ovi plodovi su biorazgradivi,  apsolutno neškodljivi za čoveka i prirodu.

  Sa takvim svojstvima idealni su za one kojni su osetljivi na deterdžente pune petrohemijskih spojeva koji iritiraju kožu, izazivaju crvenilo, ekceme, osipe i razne iritacije.

   Koriste tako što se u pamučnu vrećicu  stave oraščići: za malo zapraljano rublje 4, za srednje 6, za jako prljavo rublje 8 plodova. Vrećica se stavi u mašinu. Ukoliko želite da vam miriše veš, u platnenu vrećicu možete ukapati par kapi etarskog ulja. Vrećica se koristi 4 puta na tepmperaturi 30°C do 50°C ili 2 puta na temperaturi od 60°C do 90°C.

  Pranjem indijskim oraščićima ne uništava se tkanina, čuva se boja, rublje bude mekano i čisto. Posebno je dobro za vunu i svilu koje ostaju postojane i neoštećene.

  Koliko saponski plod stvarno opere  vrlo zaprljano rublje i ono sa flekama? Domaćice su uglavnom zadovoljne, a imaju i par caka. Za izbeljivanje belog veša obično se dodaje kašičica, dve sredstva za izbeljivanje. Kod zahtevnih mrlja od kafe, crnog vina i slično, utrljava se malo sode bikarbone, ali ne preterano da rublje ne bi posivelo. Može se dodati i so za uklanjanje mrlja.

 Prilikom pranja rublja sapunskim plodovima takođe bi trebalo da se  pridržavamo pravila koja preporučuje profesorka Seli Blumfild iz londonske škole za higijenu i tropsku medicinu:

 – Donji veš prati na višim temperaturama i sa peškirima i posteljinom, dok krpe treba odvojeno prati. Ako radite sa hranom i stavite radnu odeću zajedno sa porodičnim vešom gde je i prljav donji veš, mogli biste da se inficirate salmonelom ili ešerihijom koli. 

   Snižavanje temnperature  sa praškovima koji nemaju varikinu ( koja uništava bakterije) nije preporučljivo.Eksperti za alergije su uz to zabrinuti zbog toga što pranje na niskim temperaturama ubija samo šest odsto grinja, dok se na 60 stepeni ubije 100 odsto. Stručnjak za higijenu stoga preporučuje: Da biste bili sigurni da ćete se otarasiti fekalnih bakterija, temperaturu morate popeti na 60 stepeni Celzijusa. Ili koristiti prirodne antiseptike kao što je sapunski plod.

            O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi još: Grm veliki kao apoteka

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com