Breza je drvo od koga je sve lekovito. I kora, i sok, i list, i pupoljci. Smatra se da sastojci breze blagotvorno deluju na razmenu materija u organizmu, da  izbacuju štetne materije i smiruju upale. 

 Breza je u Rusiji lek bez koga se ništa ne započinje, pa se, čak, kažu, ni deca ne rađaju. Ako dete nema apetiti, davaće mu odvar od brezinih pupoljaka. Kada nekoga boli zub,  staviće mu  tampon natopljen  tinkturom.

Lek za sve bolesti

 Kod bolesti želuca, čira, gorušice, podrigivanja i slično,  uzimaće se tinktura od brezinih pupoljaka.

   Ako ko ima gliste, napraviće mu tinkturu od pupoljaka ili odvar od listova. Isto sredstvo  upotrebiće i kod rana od dekubitisa, ili ojeda jer breza ima svojstva da  umiruje upale i pomaže kod zarasatanja rana na koži i sluzokoži.

 Porodilje u Rusiji, obavezno piju odvar od  breze, a uobičajeno je  i da se  pije za vreme mesečnog ciklusa kod žena jer olakšava izdvajanje krvi.

  Komprese od odvara brezinih pupoljaka  ili listova stavljaju se na kožu dok se  tinkture i odvari piju.

  Breza će početi da cveta uskoro kod nas, valja se pripremiti i podsetiti da se pupoljcio uberu i napravi tinktura koja će cele godine, do narednog proleća,  biti u kućnoj apoteci spremna da uskoči u pomoć kad zatreba.

                            

 Priprema pupoljaka

 Ubrati brezine pupoljke, staviti ih sveže u alkohol. Na 100 g alkohola ( može onaj od 40 – 50 procenata) stavlja se 25 g  pupoljaka. Ostaviti od odstoji 8 dana na tamnom mestu. Procediti. Uzimati po 20 kapi tri puta dnevno.

 Tinktura od breze

  U litar  alkohola ( 70 procenata)  stavi se 30 grama brezinih pupoljaka. Ostavi se na tamnom mestu 10 dana, zatim se procedi i koristi tri puta dnevno po  20 kapi kod sledećih bolesti:

 čir na želucu, loše varenje ili bilo koji bolovi u želucu, kod bolesti bubrega,  glista, bolesti kože,  mokraćne bešike, kod rana ( spolja) i reumatizma ( spolja).

  Ko ne stigne da na proleće ubere pupoljke breze, sa istim uspehom može napraviti odvar od mladih listova. Kuva se  tako što   jedna čaša proključale vode prelije 10 grama listova.

   Sok od breze

 Sok breze  dobija se u rano proleće i sakuplja tako što se na mladom stablu probuši rupa duboka nekoliko santimetara, u nju stavi cevčica i “hvata” sok tokom narednih 48 sati. Iz jednog stabla dnevno može da se nakupi 4,5 litra soka, ili čak 170 litara u sezoni, međutim, često bušenje stabla šteti drvetu i smanjuje otpornost prema raznim štetočinama i zarazama, pa valja misliti i o tome.

Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com