Kukuta (Conium maculatum) slavna još od – Sokrat. Nažalost, čuveni filozof, prema Platonovom opisu njegove smrti, bio je prinuđen da oduzme  sebi život ispijajući otrov od kukute koji su mu dali. Otrov je bio najpravljen najverovatnije od semenkica kukute koje su najotrovnije, kako se danas ,zahvaljujući proučavanju ove biljke zna.

  Nema sumnje da je umro vrlo brzo. Na to upućuje dejestvo ovog izuzetno jakog otrova koje je u međuvremenu detaljno istraženo. Moguće i posle par minuta. Prvo je dobio vrtoglavicu, kako i sam grčki naziv ove biljke „conium” ukazuje „koja izaziva vrtoglavicu”, onda je nastupila utrnulost, poremećaj vida, paraliza, teško disanje da bi na kraju nastupila i smrt izazvana paralizom disanja. Ode Sokrat sjajni.

  Od antičkog vremena kada se koristila kao legalno sredstvo kojim su se izvršavale smrtne kazne u staroj Grčkoj, slava kukute pronosila se  vekovima kada je korišćena kao efikasan otrov za egzekuciju neprijatelja. Mnogi su umrli od njenog dejstva, među njima i  Đovani Mediči, slavni gospodar Firence.

 Kod nas kukute ima na svakom koraku. Bujna priroda Balkana nudi i lek i otrov. U Srbiji gde je registrovano  oko 3200 vrsta biljaka postoji oko 150 otrovnih samoniklih vrsta( bez gljiva i ukrasnih biljaka). Profesorka Vesna Kilibarda, načelnik Odeljenja za toksikološku hemiju Nacionalnog centra za kontrolu trovanja kaže da se ova otrovna biljka sama prikazuje kao opasnica čim jd dodirnete.

  Kukuta je, prema rečima profesorke Kilibarde, dosta rasprostranjena u našoj zemlji i možemo je prepoznati po jako neprijatnom mirisu.

– Zbog konina – kaže profesorka Kilibarda – cela biljka ima jak miris na mišji urin. To se posebno oseti leti, kada biljka cveta i kada se protrlja kroz prste.

   Danas su trovanja, na svu sreću, ovom biljkom veoma retka. Nastaju, uglavnom, ako se biljka zameni sa peršunom ili celerom. Ali i to je retko jer obe ove jestive biljke imaju lep miris dok kukuta odbija neprijatnim mirisom, a osim toga, kukuta ima i znak upozorenja na stabljici a to su smeđo – crvene pege.

 – Cela biljka je otrovna ali najviše otrova ima u semenu i cvetnim štitovima gde je  skoncentrisan konin i srodni alkaloidi-  kaže profesorka Kilibarda .

    Iako je izuzetno otrovna kukuta se koristila u narodnoj medicini uglavnom za lečenje neuralgija a pomnegde u jako malim dozama i kao afrodizijak. Kod starih evropskih naroda koristila se i kao glavna magijska biljka. Neki germanski zapisi navode da su veštice od nje pravile obloge.

                       D.D.

Najotrovniji

Jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena kao najotrovnija biljka koja raste u Severnoj Americi.

O.B.

Vidi još: Kako RUsi uspešno leče anemiju

afrodizijak bakterije biljke boje bolest breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes dinastija drvo energija fitoterapeut hrana jetra karcinom koža lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi more muškarci nemanjići pluća potencija rak reuma slikar slikarka so srce travar ulje umetnost uskrs vino voda zdravlje

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi