Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera  u krvi posle uzimanja hrane. Njega određuju : vrste šećera u hrani, količina dijetnih vlakana u hrani i način pripremanja hrane.

  Za dijabetičare je izuzetno važno da poznaju hranu i njen glikemijski indeks jer će im to omogućiti da  pripremaju obroke koji će obezbediti dobru regulaciju šećerne bolesti. Doktor Vlade Veličković, u knjizi Praktična dijabetologija, ukazuje na jednostavno pravilo: što su šećeri u  namirnicama prostiji – saharoza, glukoza – to će nivo šećera u krvi brže biti podignut. Fruktoza ( voćni šećer), iako je  prost ugljeni hidrat, sporije diže nivo šećera u krvi.

   Složeni ugljeni hidrati kao što je skrob iz  žitarica i krompira, moraju prvo da se razlože do prostih šećera da bi mogle da pređu u krvotook. Taj proces se obavlja u organima za varenje i jetri.

   Dijabetičari ne bi trebalo da unose koncentrovane šećere : med, beli šećer, sokove, slatkiše sa šećerom, torte, kolače…Potreba za slatkim ispunjava se voćem. Ako baš morate da pojedete nešto slatko, napravite  sami slatkiš tako što ćete ga zasladiti veštačkim zaslađivačem ili stevijom. Pritom, pazite na kalorijski učinak i  količinu ovih zaslađivača.

                                

 Glikemijski indeks

Glazirani pirinač  98

Proso 75

Neglazirani 59

Kukuruz 56

Heljda 55

Pšenica 41

Ovas 26

Ječam 22

Hleb i peciva

Pereca 84  

Krofna 78

Kačamak 68

Ražani hleb 64

Pite 57

Ražani hleb integralni 52

Crni hleb 51

Makarone kuvane 5 minuta 46

makarone kuvane 10 minuta 44

Palenta (žuta)40

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac