Izranja Kladovska tvrđava kao trska iz vode, tajanstvena, bajkovita i lepa, i kao da želi da vidi što pre svoj lepi, novi odraz u dunavskoj vodi. Sva sreća pa ne može da se se vidi cela, inače bi se zajubila u ono što vidi.

  Gradi se ona i rekonstruiše kroz program  #EU za tebe

, za kulturno nasleđe i turizam,  i nema sumnje bliži se kraj kada će mamiti uzdahe i i sanjarske poglede turista  koji će Dunavom ploviti kraj nje.

  Takmičiće se u lepoti sa uzvodnijom Golubačkom tvrđavom koja je od završetka rekonstrukcije postala hit na društvenim mrežama , a doprinela je, između ostalih,  da godina pre proglašenja pandemije bude najbolja u  istoriji srpskog turizma, sa četiri miliona turista godišnje.

  Obnovu tvrđave Fetislam u Kladovu finansira finansira Evropska unija, kao i druge istorijske spomenike kulture od Subotice do Pirota. Na Kladovskoj tvrđavi je planirano da se urade konzervatorski radovi, da se obnovi Varoš kapija i deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu, kapije, letnja pozornica i dve kružne kule.

  Ovu skladnu tvrđavu su izgradili Turci u svom viševekovnom pohodu na Balkan i Evropu. Krstili su je  Fetislam, ili u prevodu, vrata islama. Za Srbe koji nisu voleli osvajače, ni islam, a lomili su jezik da izgovore Fetislam, bila je jednostavno  Svetislav, po srpski. Osmanlije su je gradili tokom  vladavine Sulejmana zvanog Veličanstveni i Bali-bega  tokom 1524. godine kao uporište za napredovanje ka severu.

    Nije se ostvarila namera utkana u naziv tvrđave da postane vrata islama, ali postaje turistički biser koji ne može da se zaobiđe.

    Ako dolazite rekom kada izađete iz  Đerdapske klisure koja zaustavlja dah od divlje lepote, Dunav će se raširiti i protegnuti, umoran od virova i stenovitih obala, a njegove neumorne vode zapljusnuće  Kladovsku tvrđavu. Pravo na Mali grad ili Donji grad koji je najstariji deo  utvrđenja. Tu se, u autentičnom ambijentu sa letnjom pozornicom i stepeništem održavaju koncerti, pripredbe, predstave.

kladovska tvrtšđava kopju su srbi iz inata nazvali svetislav

  U Velikom, ili Gornjem gradu, smešteni su lagumi, mračni prolazi u kojima su  spavali vojnici, najverovatnije. Iznad laguma je zemlja i  biljke, što je najbolji vid izolacije. Zimi je onima ispod bilo prijatno, leti hladno. Osim spavaonica, tu su bili hamami, barutane, džamije, bunari sa vodom i  kanali koji su dopremali vodu u utvrđenje.

  U Veliki grad se ulazilo kroz  lepo urađenu, monumentalnu kapiju od kamena. Iznad kapije je danas obnovljena mermerna ploča posvećena sulatanu Mahmudu II. Utvrđenje je  zaštićeno velikim zidom koji ima dve monumentalne, lepe kule i još 10 manjih.

 Sa Kladovske tvrđave gleda se na rumunski grad s one strane Dunava – Turn Severin i sigurno je da su i Osmanlije pogledavale na  grad sa namerom da ga osvoje i započnu osvajanje Transilvanije.

  Ako se ide Dunavom, Fetislam ili Svetislav je poslednja u nizu  tvrđava koja  se uzdiže s naše strane Dunava. 

  Od severa, kad se uđe u Srbiju, vidi se Bačka tvrđava  o  čiji kamen se odbija mesečina.  Nizvodno, rekom, dok brod bruji, neko će uskliknuti „tvrđava“ dok se na  Petrovaradinu bude pomaljala novosadska lepotica. Reka vodi na  Beograd, sa Kalemegdanom, moćan, sa pogledom na dve reke. Odatle, širokim Dunavom  stiže se do nekada srpskog,prerstoničkog Smedereva Đurđa Brankovića. Još je Dunav pitom i tih kada će se na obali pojaviti Ramska tvrđava.   A onda će se reka života raširiti i putnicima ukazati široka kao more, i na toj obali videće liticu i na njoj  bajku Golubačke tvrđave.

  Još lepote tek čeka putnike; proći će  Đerdapsku klisuru i Kazan, najdublje mesto u klisuri gde se moćna reka suzi i postane tamna kao bezdan. Kad se Dunav umori od  klisure i stena, i virova i raznih stvorenja koja po legendi tu još žive, zapljusnuće njegove vode Donji grad Fetislama, ili Svetislava, i tu će na trenutak zastati da osmotre moćnu tvrđavu od cigle i kamena, na kraju dunavskog puta.

         Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još:Tvrđava zbog koje plače carica Jelena

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba