Prizrenska tvrđava ili Kaljaja je srednjovekovna  srpska tvrđava kojoj su Albanci ukrali istoriju. Izbrisali je kao da je crtež na papiru. Umesto carske srpske istorije, srpskih vladara i njihovih bogatih zadužbina, prljavom rukom lažni slikar je naslikao džamije, munare i hamame. Taj bedni crtež okačio je u galeriju lažne istorije koju prikazuje turistima. 

  Veličanstven utvrđeni grad smešten je na brdu iznad Prizrena odakle se lako kontrolisala teritorija  kilometrima ouokolo. Odatle se video carski srpski grad Prizren, gde su stolovali s vremena na vreme, kralj Milutin, car Dušan i kralj Uroš. Odatle se  moglo tokom zime izbrojati dimnjaci iz kojih izbija dim, a leti  visoka drveća oraha koja daju hlad i plod. Pogled se sa Prizrenske tvrđave pružao sve do moćnih Prokletija odakle zimi duvaju ledeni vetrovi.

prizrenska tvrđava

 Imala je tvrđava, kao i većina drugih, Gornji i Donji grad. U Gornji grad  se ulazilo  kroz unutrašnji deo koji je zaštićen bedemom. Da bi neprijatelj prodro u Gornji grad, trebalo je najpre osvojiti Donji grad. Tako se nekada gradilo i štitilo od neprijatelja.

 Tokom duge istorije, ovo je   utvrđenje građeno, dograđivano i prekrajano u više faza i navrata. Zvanični arheološki podaci govore da je tvrđava sagrađena u 11. veku, kada je bila vizantijska, a zvanična istorija kaže da se utvrđenje i grad pominje 1019. godine kao Prizren pod nazivom Prizdrijana u povelji  Vasilija II.

U to vreme Vasilije II poznat i kao Bugaroubica je vladao prostorima od Jadranskog mora do Dunava i Eufrata. Poveljom stavlja pod jurisdikciju Ohridske arhiepiskopije koju lično kontroliše i  Prizrensku erparhiju. To se dogodilo 1054. godina  kada će se dogoditi konačni raskid istočnopravoslavne i rimokatoličke crkve.  

Pedeset godina kasnije, baš u Prizrenu će izbiti ustanak protiv vizantijske vlasti i tadašnjeg vizantijskog vladara  Mihaila II Paralinaka kada će pisani izvori pomenuti i  Mihajla Vojisavljevića prvog srpskog kralja. Sačuvano je pismo pape Grgura  VII upućeno „ Mihailu kralju Slovena“ 1077. godine.

prizrenska tvrđava

 Sa razvojem srpske srednjovekone države razvija se i Prizrenska tvrđava. Važna je tvrđava u vreme  kralja Milutina, obnovljena i dograđivana u vreme cara Dušana kada je  izgrađena južna kula ,unutrašnji bedem, deo istoćnog bedema do laguma, niži delovi zapadnog bedema. Sređivana je i za vreme Uroša I.

   U to zlatno doba srpske države  sagrađeni su  u Prizrenu i okolini  monumenatlni spomenici kulture:  Crkva Bogoridca Ljeviška, zadužbina kralja Milutina  iz 1306-1307. To se dogodilo  185 godina pre otkrića Amerike 1492). Sagrađen je manastir Sveti arhangeli  koji je zadužbina cara Dušana gde će prvobitno biti sahranjen da bi 1927. godine  bio prenet u Crkvu Svetog Marka u Beogradu. Izgrađen je 444 godine pre američke nezavisnosti ( 1787).

 Prizrenom zatim vladaju srpski vladari  Mrnjavčevići, Balšići, Kraljević Marko  čija je zadužbina crkva  Sv. Stefana iz 14. veka  uništena i prekriven albanskim kućama, dok je njegova druga zadužbina  crkva  Vavedenja iz 1371. godine delimično sačuvana.    

 Sa opadanjem srpske države, urušava se i Prizrenska tvrđava. Turci su je osvojili najverovatnije između 1455 i 1459. U Prizrenu ili u Prizrenskom sandžaku koji su osnovali  zadržali su se sve do 1912.godine.

 Prozrensku tvrđavu su menjali, posebno tokom  17. veka kada su dograđeni  južni grad, zasvođen  je hodnik uz južni bedem Gornjeg grada, delovi  zapadnog bedema Donjeg grada, kapija Donjeg grada, istočni bedem sa polukružnom kulom i lagum koji vodi ka Bistrici.

prizrenska tvrđave

 U vreme Balkanskih ratova Prizren je konačno oslobođen, i tu je 1912. kralj Petar sa srpskom vladom u  izbeglištvu odlučio da se vojska i narod evakuišu u Grčku preko albanskih planina.  Przrenska tvrđava će doživeti i da njome vladaju Bugaru sve do 1918. kada će se vratiti u zagrlja Srbije.

 Ali 1999.  Jugosalavija će biti bombardovana i NATO snage će ući na Kosmet kada će Srbi biti preterani, a njihove kuće spaljene.  U kasnijim godina Albanci će paliti i rušiti srpske manastire i ubijati našu istoriju. U Prizrenu gradu carskom gde je pre bombardovanje živelo 12.000 Srbiba – ostaće ih tet desetak.

 A onda će Jusuf Džibo, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Prizrenu, javno reći i ovo:

 -Ne zna se tačno ko je sagradio i kada  ovu tvrđavu, ali se zna da je najviše bila u funkciji u vreme Osmanlijskog carstva.

 Danas je Prizrenska tvrđava rekonstruisana novcem Američke ambasade i na srednjevekovnim zidinama  visi ogromna albanska zastava. A ispod nje kažu, na velike srpske praznike, izbija voda iz drevnog kamena. Kažu još da su to suze carice Jelene koje ne mogu da prebole.

Dijana Dimitrovska

carica jelena | carski grad | kaljaja | prizren | prizrenska tvrđava | srednji vek

afrodizijak bakterije biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana imunitet jetra karcinom kiseonik knez lazar koža lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi miris muškarci nemanjići oči pluća potencija reuma slikar slikarka so srbija srce talasi travar ulje uskrs voda zdravlje žene

 • Manastir Ozren nasred Bosne slavne
  Ozren ima sve što je čoveku potrebno. Ima mirisne četinarske šume koje dižu čoveka u nebo, ima listopadne od čije boje zastaje dah. Ima izvorske vode koja učini da utrnu zubi, koliko je hladna i da ozdravi želudac, koliko je lekovita. Ima ta dična planina visinu u kojoj struje mirisi zdravlja i vetrovi zbog čega […]
 • Gradimir Đikić Grade iz Crne Trave pravi lek za epilepsiju
      Gradimir Đikić Grade (76) travar iz Crne Trave mnogo zna o epilepisiji. Naučila su ga ispaćena lica, uplašene  oči, ukočena vilica kroz koju je izlazila pena, nemoćni položaji oduzetog tela mnogih ljudi koji su dolazili kod njega po pomoć, više od pola veka. Bili su različitih uzrasta, nacionalnosti, socijalnog statusa i svi su bili […]
 • Kiselost organizma izaziva bolesti
  Kiselost organizma je jedna od najopasnijih neprijatelja našeg zdravlja. Kada ne vodimo računa o ravnoteži i ne unosimo podjednako namirnice koje izazivaju alkalnost i kiselost, dobićemo u jedno trenutku prevagu kiselosti organizma koji će nas odvesti na stranputicu zdravlja. Povećana kiselost krvi uzrokuje reumatizam, artritis, bolesti bubrega, bolesti kože, glavobolje, prehlade i mnoge druge, smatra […]
 • Stari Ras, tvrđava iz prednemanjićkog perioda
    Na celom području naše Srbije nema tvrđave sa bujnijom i kraljevskijom istorijom od tvrđave Ras. Po ovoj tvrđavi, danas urasloj u travu, tadašnja Srbija dobila je svoj srednjovekovni naziv Raška, a u svim istorijskim dokumentima Srbi će biti Rašani.  U Raškoj će se roditi srpska srednjovekovna država, a u tvrđavi Ras stolovaće srpski vladari. […]
 • Porodični raspored, posmatranje sebe bez samocenzure
       Zamislite da ste u pozorištu i da na sceni gledate – sebe. Ne likom, već ponašanjem, situacijama, reagovanjem u  određenim događajima.  Za razliku od pozorišta gde se unapred zna scenario, u ovom  slučaju se ne zna. Glumce ste izabrali lično vi, slučajnim uzorokom, i nemate pojma ni šta će da govore ni šta će […]
 • Iverak od badnjaka i njegova magična moć za blagostanje
  Badnjak je simbol pobede nad zimom i silama mraka, a božićna slama obeležje plodnosti, a iverak donosi blagostanje. Iverak se nabavlja prilikom sečenja badnjaksa. U”Običajnom kalendaru” autora Mileta Nedeljkovića, etnologa i istraživača koji je proučavao tradicije i običaja našeg naroda, navodi se simbolika i postupak. Loženje badnjaka je središnji element simbolike rađanja novog sunca, jer […]
close

Prijavi se za besplatne autorske tekstove

San

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli