Kefir pravite sami – dobićete i zadovoljstvo i lek. On ćer čuvati vitalnosti, srce, pokretljivost, dobro pamćenje, pa čak i  i tanan struk jer ima mehanizam da zaključa gene zaslužne za  debljanje.

   Kroz istoriju kefir koga još nazivaju : tibikos ili tibi, vodeni kefir, šećerni kefir, japanski vodeni kristali, biserne suze, kaspijske alge – bio je dragocenost ravna dijamantu.

   Legenada kaže da je lično prorok Muhamed darovao starosedeocima Kavkaza gljivice kefira i obavezao ih da čuvaju tajnu. Vekovima su je čuvali ali su se Rusi zainteresovali za napitak dugovečnosti zbog čega su poslali na Kakvaz prelepu devojku Irinu koja je trebalo da očara princa Beka Mirzu Borčorova i  dobije zrnca kefira. Ali, princ se plašio da prekrši verski zakon pa se prelepa Ruskinja vratila praznih ruku. Princ se zaljubio, naredio  otmicu devojke koja nije uspela, zbog čega je ruski car bio ljut i tražio je iskupljenje. Tako je Irina dobila pet grama kefira i upoutstvo za primenu.

 Od tada je u Rusiju gde ga obožavaju.

Kefir pomaže pri lečenju žučne bolesti, unutrašnjeg čira, astme, bronhijalnog katara, snižava krvni pritisak i telesnu težinu, anemije, leukemije, upale žučnog mehura, problemima sa bubrezima i mehurom, alergije, osipa, ekcema, pri lečenju bolesti želuca i unutrašnjih organa i akutne upale ketara, itd.

 Ruski naučnik Ilja Iljič Mečnikov istražujući kefir, primetio je da su bugarski seljaci koji su jeli velike količine kiselog mleka dugovečni. Otkrio je ubrzo da se bakterije iz kiselog mleka bore i ubijaju bacile u debelom crevu. Tako je „provalio“  probiotike a na kraju je i dobio i Nobelovu nagradu za medicinu za rad u oblasti fagocita 1908. godine. On je zatim upoređivao jogurt i kefir. Izračunao je da jogurt sadrži sto miliona dobrih bakterija, dok kefir napravljen na tradicionalan način sadrži sto milijardi. Pored korisnih bakterija Lactobacillus i Lactobacillus brevis kefir iuma  i kvasce  Saccharomyces i Torulu koji  eliminišu destruktivne kvasce iz organizma. Kefir je hranljiviji i tarapeutski značajniji od jogurta, on sadrži vitamine, minerale, kompletne proteine esencijalne aminokiseline i enzime, posebno kalcijum, fosfor, magnezijum, V2 i V12, vitamina K, vitamina A i vitamina D. Bogat triptofanom, to je esencijalna amino kiselina koja je poznat po svojim opuštajućem efekatu na nervni sistem. Lakše se vari a za razliku od jogurta, ne sadrži šećer u sebi i laktozu.

 Kristali od kojih pravimo kefir su dekstrani –  polisaharidi dobijeni enzimskim cepanjem saharoze posredstvom bakterija. Oni  su izuzetno moćni jer  direktno ulaze u ćelije tela i hrane ih energijom bez podizanja šećera u krvi.

 Za pripremu vodenog kefira su vam kristali kefira, staklena tegla, voda – po mogućstvu mineralna, ili prokuvana s česme koja se prethodno prohladila na sobnoj temeperaturi- nehlorisana, šećer nerafinisani, voće obično se koriste suvo grožđe i pola limuna, cediljka (izbegavati metalnu) i gaza.

 Kefir kristale ubaciti u teglu da pokriju dno, dodati vodu i šećer (za hranjenje kristala 2-3 kašika na 1,5 -2 l), dodati suvo grožđe, obično idu sedam zrna na 2 l vode, plus  smokve, šljive,brusnicu – voće po izboru zbog fermentacije, pola limuna, može i pomorandža, grejpfrut – zbog ukusa, pokriti teglu gazom i odložiti na čuvanje.

 Fermentacija  traje od 24 do 72 sata, na temperaturi od 10 do 25 stepeni Celzijusovih, a u zavisnosti od količine kristala, sobne temperature, dužine fermentacije i vrste voća – dobija se slabiji ili jači kefir i ukus. 

Ukoliko želite odložiti kefir kristale na čuvanje na par dana, onda jednostavno povećajte količinu šećera i ostavite kefir u nehlorisanoj vodi. Za čuvanje na duži period imate na raspolaganju 2 metode. Dehidratacija: zrnca odložiti na tanjir, staviti salvetu preko i povremeno ih okretati i mešati da se ne bi zalepila. Zrnca su dehidrirana kada se prestanu lepiti. Ovakva zrnca su pogodna za transport. Druga metoda je zamrzavanje: pre zamrzavanja, kristale ocediti

 Na kraju se kefir procedi, kristali se operu, pa sve iz početka.

 Pošto se kristali brzo razmnožavaju – višak  poklonite.

  Ako više preferirate mlečni kefir, možete koristiti sirovo kozje, kravlje, ovčje mleko, sojino, kokosovo mleko i kokosovu vodu.

 Napitak sadrži malu količinu alkohola 0,08 do 0,1 odsto.   Svarljivost mu je veća nego kod mleka: sirovo mleko se zadržava u želucu 7,5 sati, kuvano mleko 7 sati, kefir iz masnog mleka 4,5 sata i kefir iz obranog mleka 3 sata.

Kefir je najzdravije piće ali samo ako ga sami pravimo od prirordnih gljivica ( pri skladištenju oslobađa ugljen – dioksid zbog čega je neporihvatljiv za  pakovanje jer možer eksplodirati)  – Kupovni kefir se pravi od hmelja  i specijalno odabrane kulture bakterija koje imitiraju ukus i teksturu pravog kefira –  kaže naučnik Mečnjikov.

                      D.D.

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com