Kalanhoja ( Calancho daigremontiana ) je biljka koja se sa svog rodnog Madagaskara, gde slobodno raste, raširila širom sveta. Na stranim jezicima nazivaju je mother of milions, mother of thousands, aligator plant, Mexican hat plant,  aranto, espinazo del Diablo… Mi je nazivamo – kalanhoja.

  Kao i većina biljaka tropskih predela kalanhoja je otrovna ako se pojede jer ima glikozide.

 Ona je sukulentna biljka iz porodice tustika (Crassulaceae) koja na ovom ostrvu naraste i do metar visine. Na granama ima naizmenične, mesnate listove  duge dvadesetak santimetara koji su s gornjbiljka sa hiljadu decee strane tamnozeleni, a  sa suprotne svetliji. Uzduž rubova listova stvaraju se mladice, koje izlgledaju kao  pleteni rub nekog starinskog miljea. Te mladice, deca kalanhoje su toliko nestrpljiva da porastu i da se osamostale da već tako male stvaraju korene u vazduhu, pripremajući se za samostalan život. To će se vrlo brzo dogoditi kada mladi izbojci padnu na zemlju, gde će  se ukoreniti i krenuti u svoj mladalački život.

 Neke od njih će imati sreće da ih vetar odnese malo dalje, dok će većina njih  pasti i rasti uz majku, pa se tako na Madagaskaru stvara gusta “ šuma“ kalanhoja.

 Kod nas, kalanhoja raste  u sobnim uslovima. Ne voli direktno sunce, voli svetlost i polusenku.  Prija joj tokom leta  dosta vode, pa je treba češće zalivati. Veoma je lepa i dekorativna biljka koja ne zahteva mnogo truda pa je  mnogi rado drže u svojim prostorima.

Sitni cvetići kalanhoje održaće se čitavih osam nedelja, što je rekord među biljkama i svedoči o želji ove lepe biljke da ostane što duže u svojoj lepoti. Može da cveta u najrazličitijim bojama i sve su lepe.

Najviše kalanhoja useli se u nove stanove i prostore za Osmi mart, kada se najviše poklanjaju. Možda tako i treba jer je kalanhoja biljka koja simbolizuje majku sa hiljadu dece, pa je i najbolje da završi kao poklon nekoj dami.

I.Perić

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba