Ruzmarin je biljka koja simbolizuje odanost i prijateljstvo. Obično se zbog toga sadi ispred kuće, kako bi ukućane krasile baš te osobine, a kuća uvek bila puna ptrijatelja.

  Ovu nežnu  biljku sa plavim cvetićima, veoma mirišljavu stavljaju i u  bidermajere  da bi mladenci  zauvek bili bliski i poštovali se i onda kada prođe strast i mladost.  Nekada se na vrata mladenaca obavezno  stavljale grančice ruzmarina  da bi tek venčani   tako i započeli svoj zajednički život, u nadi da će brak iz ljubavi večno trajati.

  Ruzmarin je tako, pored odanosti i prijateljstva, i simbol bračne sreće.

  Zbog plavih cvetića,  ruzmarin se nosi na sahrane stavlja pored uzglavlja pokmojnika. To je pre svega zbog mirisa i verovanja da će se  ožalošćeni uvek sećati samo lepih stvari iz života pokojnika. 

 Ruzmarin svojim mirisom  pomaže da se što pre zaborave loše dela pokojnika.

 Dok s jedne strane ima  važnu ulogu u  tradiciji naroda, s druge strane nezaobilazan je začin u svim kulturama na svetu.  Riba bez ruzmarina teško da može da se zamisli.

 Ruzmarin je izuzetan antioksidans.  Samleven, stavlja se u razna jela.

Ruzmarin može biti naš najbolji proijatelj za dobar san. Ako se ubere, prosuši, a zatim isitni i stavi u platnenu vrećicu koja se zatim ušije, dobiće se odličan jastuk za spavanje i širenje opopjnog mirisa. Ako imate dosta ruzmarina, jastuk može biti oveći, ako li ste u deficitu, napravite bar mali jastuk koji će vam uvek biti pri ruci i koji će vas vešto voditi krivudavoim putevima pravo u snove.

I.Perić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com