Žene žive duže od muškaraca svuda u svetu, pa i u Srbiji. Kod nas dame nadžive muškarce u proseku za 5,5 godina. Žene u srbiji prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, požive u proseku do 77, a jači pol do 72. godine. Najdugovečnije su  dame Vračara koje u proseku „ zagaze” u 79. godinu života, dok muškarci u Kovinu žive – najkraće – ni punih 67 godina.

Ali, zašto žene žive duže od muškaraca? Statistika na ovo nema odgovr ali ga traže lekari zvanične i alternativne medicine.

Ispitivanja su krenula od same evolucije, odnosno genetskog materijala, počev od različitih hromozoma koje imamo, pa preko imunoloških do hormonskih razlika. Zaključeno je da poslednje dve stavke imaju itekako važnu, verovatno ključnu ulogu u dužini života. Kod muškaraca B i T ćelije imunog sistema koje predstavljaju odbrambeni mehanizam od infekcije mnogo brže propadaju kod muškaraca u odnosu na iste ćelije u organizmu žene, što ženama obezbeđuje mnogo stabilniji i kvalitetniji imunitet.

  Kada je u pitanju hormonska razlika, tu žene imaju “ keca u rukavu “- estrogen.

– Estrogen je reproduktivni hormon  koji, pored svoje osnovne uloge da obezbedi plodnost ima, ništa manje važnu ulogu u regulaciji brojnih drugih mehanizama u organizmu žene koji joj obezbeđuju zdrav život – kaže dr Veselinka Jovanović, endokrinolog.- Preko receptora koji se nalaze u krvnim sudovima reguliše rad gotovo svih organa. Posebno veliku ulogu ima u zaštiti od kardiovaskularnih događaja i od razvoja osteoporoze. Preko regulacije lipidnog statusa i krvnog pritiska značajno usporava razvoj ateroskleroze, tako da se retko sreće žena koja je imala neki kardiovaskularni događaj( infarkt, moždani udar) pre pedesete godine života, za razliku od muškaraca kod kojih se ova oboljenja javljaju mnogo ranije i predstavljaju vodeći razlog smrtnosti u svetu .

  Tom Kirkvud istraživač sa Univerziteta Njukasl u Velikoj Britaniji kaže da   okruženje i način života imaju značaj, ali ima nešto još dublje što je ugrađeno u našu biologiju.

Mnogo je potencijalnih mehanizama, počevši od DNK lanca, i hromozoma koji se nalaze u svakoj ćeliji. Hromozomi su uvek u paru, i dok žene imaju dva x hromozoma, muškarci imaju x i y. Ova razlika može neznatno da utiče na način starenja ćelija. Kako imaju dva x hromozoma, žene imaju dve kopije svakog gena, imaju rezervu ako jedan nije dobar. Muškarci nemaju ovakav “back up”, i ako ćelije vremenom počnu pogrešno da rade, povećava se i rizik od nastanka oboljenja- kaže on.

 Estrogen koji štiti ženu do menopauze, glavni je razlog zbog kojeg one žive duže. On je glavni antioksidans koji briše efekte toksičnih  supstanci koje izazivaju stres u ćelijama. Na životinjskim eksperimentima je pokazano da su ženke kojim su uklonjeni polni organi i nisu imale estrogen, živele kraće od onih koje nisu bile operisane, što je potpuno suprotno od sudbine muškaraca evnuha.  Korejski naučnik Han-Nam Perk proučavao je podatke zabeležene u 19. veku, o 81 evnuhu (podaci Carskog suda Čosun dinastije u Koreji) kojima su testisi uklonjeni pre puberteta. Njegova analiza ukazuje da su evnusi živeli oko 70 godina, dok ostali muškarci koji su prolazili kroz Carski sud  jedva dogurali do 50 godina.

  Naučnici ne spore da postoji mnogo drugih faktora koji utiču na to da žene žive duže, kao što su životni stil, bolja prevencija kod žena, svest da se loše navike moraju menjati, socijalni i drugi činioci…

  Ranije se kraći životni vek muškaraca povezivao sa stilom života i većoj izloženosti opasnosti, ali u današnje vreme je način života oba pola poprilično izjednačen . Od samog fetalnog razvoja zapaženo je da su devojčice jače, živahnije i brže napreduju u odnosu na dečake, tako da je od samog rođenja predviđeno da žive tri godine duže u odnosu na dečaka iste starosne dobi.

 Teza da muškarci više “oštećuju” organizam ne može da se dokaže, ali pušenje, alkohol i gojaznost imaju veze: Rusi umiru 13 godina ranije od Ruskinja, delimično i zbog toga što više puše i piju.
 Takođe, muškarci su viši od žena, a viši ljudi imaju više ćelija u telu, što znači da imaju veći rizik od nastanka mutacija. Veća tela, takođe, sagorevaju više energije, što može da poveća “habanje” tkiva.

Kad se sve sabere,našalio se neko, morate da se rodite kao buduća majka, da ste zdepasti i niski, kao bombica, neprivlačni – da biste duže živeli. Ne, hvala.

Nina Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com