Sasa je cvetak koji voli vetar. Zbog osobine da raste na mestima gde ima vetrova,  ovaj lepi, šareni cvet naziva se još i cvet vetra.

Sasa (Ranunculacea) pripada rodu Anemona, a anemos na grčkom znači vetar.

  Ovaj cvetak deluje krhko dok  se povija na vetru i njiše na jednu i na drugu stranu. Kao da će se slomiti, pa su je možda zbog potencijalne tragedije povezali sa tragedijom koja se dogodila  Adonisu. Ovaj prelepi grčki bog bio je toliko zanosan da se u njega zaljubila Afrodita.  Želela je da ga zaštiti od svega ali je Zevs naredio da mora da ga deli sa Persefonom, boginjom smrti i podzemnog sveta.

 Jednog dana je Adonisa u lovu napao  ogromni divlji vepar i smrtno ga ranio kljovama. Umro je na žalost vascelog antičkog sveta. Nakon njegove smrti ispunila  se zapovest Zevsova da mora da ga deli sa Persefonom.

 Žene antičkog sveta oplakivale su Adonisa i svake godine mu davale pomen buketima  sasa.

 Sase su tako vekovima bile  cvet koji se povezuje sa  lepotom i stradanjem.

  U hrišćanstvu je sasa postala  simbol Hristove krvi, bola i nemoći Device Marije da spasi svoga sina. Takođe je zadržala tu simobiliku do današnjih dana. Kada vidite sasu dok je vetar povija osetićete neku tugu iz nepoznatog izvora. Biće to tuga zbog stradanja.

Postoji više vrsta sasa i sve su lekovite, još je Hipokrat koristio sastu za smirenje histeričnih.

Sasa je i lekovita i otrovna. Pomaže kod izostanka mesečnice, kod seksualnih problema, umiuje nerve i dobra je protiv bolova. Danas se u alternativnoj medicini najviše koristi žuta šumarica i velika sasa.

Velika sasa je korisna za nervni sistem, jer deluje smirujuće, šiti nerve. Pošto kao lekovito cveće utiče pozitivno na nervni siste. Ona leči nesanicu,  hronični umor, smiruje migrenu i druge nervne probleme. Pomaže kod upala disajnih puteva, velikog kašlja, bolesti kod starih ljudi, kod grčeva žučnih puteva, creva i stomaka. Koristi se još i kod reume, upala vena, hladnih ruku i nogu.

Sasa je i opasna, može se dobiti dijareja ili druge neprijatnosti, pa pažljivo sa njom.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba