Ruža je cvet koji je oduzvek bio simbol romanse, emocija, cvet srca i duše, cvet strasti.

  Ružino ime na latinskom znači crveno, dok na perijskom reč gul označava  cvet i vezuje se sa duhovnošću. Legenda kaže da je ruža nikla na mestu gde je rođena Afrodita, boginja ljubavi.

 Dok su crvene ruže simbol strasti i emocija, bele ruže su simbol nevinosti, čistote, nežnosti i ljubavnih tajni. Jedno vreme u Evropi su belom ružom ukrašavana  vrata ispovedaonice, a domaćice su ih stavljale na sto  kada su žele da se izgovoreno nikada ne ponovi.

 Smatra se da  su prve ruže u Evropu stigle iz Persije u 16.veku. Nešto kasnije, u 18. veku  stigla je iz Kine mirisna  ruža čaj, za koju se smatra da  cveta još od praistorije. Njen naziv je “ jasna svetlost posle kiše“. Od ove ruže nastali su hibridi, na hiljade njih. Prva ruža koja je dobijena ukrštanjem nazvana je “ francuska“ budući da je i nasatla u Francuskoj. Većinja ruža hibrida dobila je nazive po  ljubavnicama i dvorskim damam s Napoleonovog dvora.n Napoleonova žena Žozefina obožavala je ružu i uvek je u ruci imala  njen cvet.

  Latice ruža koriste se u ishrani, mirišljave i slatke. Od njih se prave džemovi, sokovi, marmelade, i razjne dekoracije za spa centre.

Iako se zna da se na groblje nosi paran, a za poklon neparan broj cvetova, to pravilo ne važi u slučaju rođendana kada je dozvoljeno pokloniti onoliko cvetova koliko osoba ima godina. Znaju se i poruke: crvena ruža je znak ljubavi, ružičasta nežnih osećanja, bela nevinosti i vernosti. Postoji verovanje da je žuta znak ljubomore, ali to ne može biti ispravno jert – boja Sunca može samo da simbolizuje toplinu i život.

Pokatkad cveće može da prenese i neprijatnu poruku, ali i tada to obično čini nežnije od reči. Postoji tumačenje da ruža kojoj su pokidani listovi zajedno sa trnjem poručuje da je vezi kraj, dok je jedna žena svom dragom uputila istu poruku, ali tako što je odabrala najlepšu ružu u radnji, isekla i sebi ostavila pupoljak, a onda tražila da se stabljika sa trnjem zapakuje u luksuznu kutiju i pošalje na njegovu adresu.

Irina Perić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com