U moćne zidine tvrđave Petrič, nedaleko od Uroševca, gledala su iz obližnjeg srpskog dvora tri srpska kralja, kraljice su vodile  male kraljeviće i princeze u šetnju do njenih zidina, krstile se i molile pred crkvama koje su tu stajale. Bilo je to nekada.

   U tvrđavi Veliki i Mali Petrič i oko njih ispisana je istorija Srbije, i svaka cigla, i kamen, i nadgrobna ploča i freske i relikvije – svedočile su o njoj.

   Sada više ničeg tu nema. Šiptarske snage na Kosovu i Metohiji srušile su drevne nemanjićke tvrđave koje su štitile srpski dvor u Nerodimlju, srušili su i crkve rasute po padinama Šar-planine. U srcu srednjovekovne srpske države više nema srpske baštine, praktično nema 14. veka.

   Dve tvrđave, Veliki i Mali Petrič izgrađene su u blizini  srpskog srednjovekovnog dvora Nemanjića u Nerodimlju. Na obroncima  lepotom okićene Šar-planine, sa pogledom na tri reke, Male reke, Goleme reke koje čine Nerodimku.  Veliki Petrič na 1050 metara nadmorske visine, Mali na 860. Motrile su nemo na puteve koji su vodili do nemanjićkog dvora.

  Dvor nazvan po reci Nerodimlje, pominje se u istorijskim izvorima i kao Porodim ili Porodimlje. Bio je veličanstven. U njemu je stolovao jedan od najbogatijih srpskih vladara, kralj Milutin (oko 1253-1321).

 Zahvaljujući velikim prihodima od rudnika, sijao je u zlatu i dragocenostima. Teodor Mehit, vizantijski izaslanik, zapisao je posle susreta sa kraljem Milutinom : „Oko tela imao je više nakita od skupocenog kamenja  i bisera, koliko je god moglo da stane i sav je treptio u zlatu. Ceo dom blistaše svilenim zlatom ukrašenim nameštajem.“ Grčko poslanstvo je jelo iz srebrnih i zlatnih tanjira i posuđa, a na kraju je kralj poklonio poslanicima „svoje najlepše haljine koje je samo jedan put nosio i opasao nas pojasevima koje je tek jedan put nosio“. Mogao je da se meri sa bilo kojim evropskim dvorom.

    Tvđave Petrič, čuvari nemanjićkog dvora nemo će ispratiti kralja Milutina koji će sa vojskom iz ove tvrđave krenuti da uguši pobunu sina Stefana u Zeti, gde će ga zatm zarobiti i narediti da ga za kaznu oslepe.

Tvrđava Petrič, kod Uroševca, zbrisani i ljudi i prošlost

   Oslepljeni Stefan poznatiji kao Dečanski (po svojoj velelepnoj zadužbini manastiru Dečani) koji se drznuo da ustane protiv oca, kralja Milutina, biće zatočen baš u ovoj tvrđavi, mnogo godina kasnije, kada će ga sa vlasti skinuti sin Dušan. Kasnije će ga prebaciti u tvrđavu Zvečan gde će se ugasiti život kralja Stefana Dečanskog 1331. godine, po navodima nekih istoričara “nasilnom smrću” iza koje je stajao njegov sin Dušan.

   Car Dušan Silni koji je nasilno kao i njegov otac preuzeo vlast neće stolovati u Nerodimlju ali će tu zasaditi, po predanju bor, u porti manastira  Svetih Arhanđela koga više nema.

   Tvrđave i kule Petriča motriće na dvor u Nerodimlju gde će stolovati i poslednji srpski kralj i poslednji Nemanjić, sin Dušana Silnog, Uroš V zvani Nejaki. Tu će car Uroš i završiti svoj život 1371. bez naslednika – čime se muška linija Nemanjića zauvek ugasila. Sahraniće ga u njegovoj zadužbini manastiru Svetog cara Uroša iz 14. veka u crkvi Uspenija presvete Bogorodice koju je podigla njegova majka  carica Jelena.

   Nema više ni groba poslednjeg Nemanjića, cara Uroša V, nema ni Crkve Svetih Arhanđela iz 14. veka, nema ni manastira posvećenog  caru Urošu iz 14.veka, nestalo je bez traga i crkve Svetog Stefana  iz 14.veka, i crkve Svetog Nikole i Svete Bogoridice iz 15. veka… Nestalo je sa lica zemlje i tvrđave Petrič.

  U bombardovanju srpskih naselja 1999. godine i najezdi šiptarskih snaga koje su sistematski brisale svaki trag iz srpske istorije, istrebljujući i ljude i prošlost,i godinama kasnije, sve do danas, zbrisano je sve što je srpsko. Nije ostao ni kamen, ni crkva, ni dvor, ni freska, ni kralj, ni kraljica… samo jeziva rupa u srednjem veku.

.

           Dijana Dimitrovska, BCM 2024

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba