Hortenzija je , kažu, nemilosrdan cvet koji ukazuje da u kući ima usedelica.

Verovanje da  hortenzije ( Hydrangea) otkrivaju da u kući ima usedelica potiče od davnanina kada se smatralo da ovo okruglo cveće liči na  žene koje niko ne poziva na ples. Govorili su da devojke koje nisu uspele da se udaju liče na hortenzije, pa su ih nazivali „ cvetovi pored zida”.

  Hortenzije  potiču iz Severne Amerike i u Evropu su stigle krajem 18. veka. Smatra se da je dobila ime  od Filberta Komersona  koji se pridružio Bugenvilovoj botaničkoj ekspediciji 1766. godine. Bio je očaran Hortenzijom, ćerkom vladara Nasaua, na Bahamima. Cvet je nazvao po lepotici i učinio je tako besmrtnom.

 Kod nas hortenzija krasi  gotovo svaku baštu u kojoj ima hlada.  To je cveće koje voli polusenku  i hlad i zato je zahvalno da se sadi u senovitim dvorištima. U zavisnosti od Ph zemljišta  variraće i boja hortenzija. Ako je  zemljište bašte previše kiselo, hortenzije će imati plavu boju. Ako je manje kiselo biće roze.

 Hortenzija je cvet koji može da menja boju i tpo nakon što je procevtala!  Svako u svojoj bašti može da dobije željenu boju i to tako što će zemljište ukiniti kiselim ili baznim. 

 Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa letovanja,ili kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi od kiselosti pa ćete dobiti hortenziju u nežno roze boji. Ako želite da budu plave, dodajte kafu, ili koru od banane.

  Hortenzije se  retko poklanjaju  ljubavnim partnerima jer nemaju prijatno značenje. Moguće da je baš zbog toga ovaj žbunasti cvet retko prodavan na pijacama kao ukras za vasu. Plava hortrenzija ukazuje  udaljavanje, roze da bi trebalo da se približe jedno drugom. Možda je zato najbolje uživati u njihovoj lepoti u bašti. Samo ih treba dpobro zalivati i gledati kako se razvijaju u nežne žbunove velike lepote.  

B.Vukanović

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba