Spatifilijum –  mesečev cvet ili jedarce, potiče iz vlažnih i toplih predela  Srednje i Južne Amerike i kao većina  tropskih biljaka – uglavnom je otrovna, ako se pojede. Veoma je lepa i korisna zbog čega je  rado držimo u stanovimna.

   Pripada porodici Araceae, a u svom staništu raste uglavnom  u senkama ogromnog prašumskog drveća. Takvu okolinu voli i kada  je gajimo u kući; dosta vlage i svetlosti ali nikako ne na direktnom suncu. Trebalo bi je držati u hladu, pored  prozora ili terasa.

  Voli i ujednačenu temperaturu koja se kreće od 20°C – 25°C. Zimi nikako  niže od 16°C. Tokom zime biljku odmaknuti od vrata i prozora koji se često otvaraju jer ne voli promaju i hladne udare. Iako je spatifilijum tropska biljka koja po svojoj prirodi voli vlažan vazduh, jako dobro podnosi i suv vazduh u sobama. Voli vodu, i to najviše kada je natopimo vodom, a zatim ostavimo da  se ocedi. Najbolji znak da je biljka žedna vode, pokazaće vam ona sama. Jednostavno će njeni listovi malo klonuti.

   Spatifilijum je biljka izuzetne  lepote i bujnosti  zbog čega je veoma omiljena kao dekorativna biljka. Ona najčešće krasi kancelarije i radne prostore i zbog toga što je jedan od najboljih čistača. Ima moć da  neutrališe  štetne i opasne gasove, poput ugljen – monoksida i formaldehida. Takođe, upija elektrostatički elektricitet koji emituju uređaji  i pretvara ga u hemijsku energiju koja pogoduje njenom rastu i razvoju.

   Ime roda Spathiphyllum potiče od grčkih reči spathe – vršni list i phyllon – list, zbog velikog zaštitnog lista koji okružuje cvetni klip. Kada nema cveta krase je divni, sjajni,  zeleni listovina dugim zelenim peteljkama.

  Cvet se pojavljuje jednom tokom godine. Najpre kao  cvetni klip, dužine oko 3 santimetara obavijen belim i do 30 santimetara dugim zaštitnim listom. Cveta jednom ali dugo: cvetovi mogu da traju i po dva meseca, postepeno menjajući boju iz bele u zelenu. Kada potpuno precvetaju, obavezno treba odrezati celu stabljiku kako bi s eomogućio prostor za nove cvetove.

N.Vukanović

afrodizijak bakterije biljke boje bolest breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes dinastija drvo energija fitoterapeut hrana jetra karcinom koža lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi more muškarci nemanjići pluća potencija rak reuma slikar slikarka so srce travar ulje umetnost uskrs vino voda zdravlje

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi