Spatifilijum –  mesečev cvet ili jedarce, potiče iz vlažnih i toplih predela  Srednje i Južne Amerike i kao većina  tropskih biljaka – uglavnom je otrovna, ako se pojede. Veoma je lepa i korisna zbog čega je  rado držimo u stanovimna.

   Pripada porodici Araceae, a u svom staništu raste uglavnom  u senkama ogromnog prašumskog drveća. Takvu okolinu voli i kada  je gajimo u kući; dosta vlage i svetlosti ali nikako ne na direktnom suncu. Trebalo bi je držati u hladu, pored  prozora ili terasa.

  Voli i ujednačenu temperaturu koja se kreće od 20°C – 25°C. Zimi nikako  niže od 16°C. Tokom zime biljku odmaknuti od vrata i prozora koji se često otvaraju jer ne voli promaju i hladne udare. Iako je spatifilijum tropska biljka koja po svojoj prirodi voli vlažan vazduh, jako dobro podnosi i suv vazduh u sobama. Voli vodu, i to najviše kada je natopimo vodom, a zatim ostavimo da  se ocedi. Najbolji znak da je biljka žedna vode, pokazaće vam ona sama. Jednostavno će njeni listovi malo klonuti.

   Spatifilijum je biljka izuzetne  lepote i bujnosti  zbog čega je veoma omiljena kao dekorativna biljka. Ona najčešće krasi kancelarije i radne prostore i zbog toga što je jedan od najboljih čistača. Ima moć da  neutrališe  štetne i opasne gasove, poput ugljen – monoksida i formaldehida. Takođe, upija elektrostatički elektricitet koji emituju uređaji  i pretvara ga u hemijsku energiju koja pogoduje njenom rastu i razvoju.

   Ime roda Spathiphyllum potiče od grčkih reči spathe – vršni list i phyllon – list, zbog velikog zaštitnog lista koji okružuje cvetni klip. Kada nema cveta krase je divni, sjajni,  zeleni listovina dugim zelenim peteljkama.

  Cvet se pojavljuje jednom tokom godine. Najpre kao  cvetni klip, dužine oko 3 santimetara obavijen belim i do 30 santimetara dugim zaštitnim listom. Cveta jednom ali dugo: cvetovi mogu da traju i po dva meseca, postepeno menjajući boju iz bele u zelenu. Kada potpuno precvetaju, obavezno treba odrezati celu stabljiku kako bi s eomogućio prostor za nove cvetove.

B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba