Cikoriju su koristile naše bake i bile su sasvim zadovoljne. Od nje su pravile kafu, možda ne toliko aromatičnu kao što je ova prava, ali sasvim sigurno mnogo zdraviju. Ako su je pile svakog dana, mala je verovatnoća da su imale dijabetes, jer je cikorija bauk za šećer, ili isterivač šećera iz krvi.

Zbog snažnog dejstva protiv šećera, rado je koriste dijabetičari, samu ili u kombinaciji sa drugim biljkama.

Cikorija je stari čovekov prijatelj. Svako ko je bar malo šetao livadama ili starim poljskim putevima, video je ovu biljku. Svetlo plavi cvetovi, raskošni, lepi, širom otvoreni, kao kad čovek raširi ruke u zagrljaj.

cikorija ukusna kafa i zdrava

     Koren  ove lepe i koprisne biljke   sadrži inulin  zahvaljujući kome se reguliše šećer u krvi. Inulina ima više u osušenom korenu nego u svežem( u svežem korenu do 18 odsto ukupnih materija,  u  osušenom više od 50). Osim toga, obiluje gvožđem, a u cvetovima cikorije nalazi se gorka materija cikorin, u stabljici i listovima cikorije gorki laktoin, a u korenu takođe gorka materija intibin, uz belančevinaste sastojke, taninsku kiselinu, masna ulja i drugo.  

    Vrlo je lekovita  za unutrašnje organe, kod bolesti jetre, zastoja u njenom radu, žutice i tegoba s pankreasom. Svež sok iz listova i čaj od cvetova ili korena cikorije veoma podstiće izlučivanje žuči,  odstranjivanje žučnog kamena, ćišćenje krvi, izlučivanje prekomerne sluzi i drugo.

    Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka,  koja raste  duž puteva i po livadama, karakterističnih plavih cvetova ( mogu biti i roze i beli).  Naraste i do metra.  Ona je zeljasta biljka, a može se reći i korovska biljka, jer  ima dubok koren i dobro podnosi sušu. Kod nas se uzgaja zbog zamene za kafu, ali i zbog svojih lekovitih osobina. Latiunski naziv za ovu biljku je  Cichorium intybus, a kod nas se još naziva kažiput, radić, vodopija, gologuza, konjogriz itd.

   U narodnoj medicini  koristi se kao lek za oboljenja jetre i žučnih puteva, jačanje imuniteta, želuca, slezine i sastavni je deo mešavina za čišćenje organizma.

   Koristi se uglavnom njen koren, dok se od nadzemnog dela biljke pravi svež sok za rast kose i u slučaju malokrvnosti.

Svež cvet vodopije koristi se za izradu Bahove cvetne esencije , namenjene egocentričnim i posesivnim osobama koje svoja pravila nameću okolini, koje zahtevaju stalnu pažnju i imaju potrebu da im drugi stalno pokazuju koliko ih vole.za dokazima ljubavi.

Cikorija je u svakom slučaju biljka koju treba imati.

cikorija ili vodopija

   Protiv dijebetesa:

   Čaj protiv šećerne bolesti, bolova u želucu i bolesti jetre: popariti pet grama lista cikorije sa 2,5 dl vrele vode i posle 10 minuta procediti. Piti po jednu šolju ujutru našte srca i jednu šoljicu uveče pre spavanja.

  Za čišćenje organizma:

  Kašičicu  korena, listova i cvetova se stavi u hladnu vodu i kuva dok ne provri, pet minuta a zatim pusti da odstoji.  Piju se 2 do 3 šolje čaja od cikorije tokom dana.

Umesto kafe

U prodavnici zdrave hrane uzmite koren cikorije, neće vas mnogo koštati kao i većina lekovitih biljaka. Za pripremanje dpobre kafe ttrebaće vam jedna kašičica mlevene cikorije koja se stavi u decilitar, ili dva vode. Kada voda proključa , ostavi se da cikorija još malo vri, minut dva, skloni se sa vatre da se malo stiša i talog umiri, i pije.

I.Marić

Vidi još: Biljke za dijabetes

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba