Dijabetes voli sve umereno. Ni previše, ni premalo. Ako ovaj savet zvuči jednostavno – varate se. Najteže je postići umerenost jer za nju nema  parametara. Treba neprestano tražiti i tragati, osluškivati i nadati se  da smo doveli u kakav-takav sklad ono što je tvorac omislio.

  I narodna medicina tragala je hiljadama godina za biljkama koje mogu da pomognu dijabetičarima.  Danas je ustanovljeno da za dijabetes odlične rezultate daju uvarci  i kaše od heljde, ovsa (zobi), ječma i pirinča, pa se dijabetičarima preporučuje da ih svakodnevno koriste.

dijabetes i heljda

Heljda

Zrno heljde obiluje hranljivim materijama. Najviše ima ugljenih hidrata, proteina i biljnih ulja. Od mineralnih materija sadrži kalijum, fosfora i kalcijuma, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga ima i mikroelemente jod, cink i brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Sadrži i gotovo sve vitamine grupe B i velike količine niacina.

O lekovitosti heljde svedoče rezultati naučnih istraživanja, a u narodnoj medicini, koristi se na tri načina, kao biljni čaj od osušene biljke, kao jelo (kaša) i čaj od semenki. Za dijabvetes je odlična. Poznati su učinci heljdinog čaja u lečenju bolesti krvnih sudova, slabe memorije (nazivaju je “hrana za mozak”), reumatizma, glaukoma. Nemački biolozi su utvrdila da jela od heljde smanjuju pritisak i preporučuju je za lečenje hipertenzije i arteroskleroze.

RECEPT

– 400 g heljdinog zrna

– 200 g zrna ovsa (zobi)

U litar vode dodajte 200 g ove mešavine i zagrevajte. Čim proključa skinite sa ringle i poklopljeno ostavite 15 minuta. Procedite i pijte umesto vode.

Ovas (zob)

Iako je najlekovitija žitarica, nedovoljno se koristi za ljudsku ishranu. Poslednjih godina popularne su zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna. Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, aminokiselina, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana. Obiluje lako svarljivim belančevinama, a ima i preko 20 esencijalnih aminokiselina. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola. Fenomenalna je za dijabetes. Pročišćava krv, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćni mehur i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne tegobe i unutrašnje organe.

RECEPT

– 4 kašike neljuštene zobi

Zob prelijte sa 1,5 litara vode i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa ringle, ostavite da se zob slegne, procedite i pijte čaj tokom dana. Možete da dodate malo limuna.

mahune za dijabetes

Mahuna pasulja

Kod nas se mnogo gaji, jer se često koristi u ishrani. Medutim pasulj je i lekovita biljka, a u lekovite svrhe upotrebljava se zrela mahuna bez semena (Phaseoli legumen, Phaseoli cortex fructus) od pasulja čucavca (ne pritkaša). I eksperimentalno i klinički je dokazano da su mahune pasulja možda najbolje za dijabetes jer sadrže arginin, antidijabetsko sredstvo čije je dejstvo slično insulinu.  Ima još i tirozina, triptofena, leucina, holina, kalijuma, kremene i fosforne kiseline, vitamina C. Takođe, nedozrele mahune sadrže inozitol koji jača srce i regulišu promet kalcijuma. Osim toga mahuna deluje i kao diuretik  pa se koristi protiv zapaljenja mokraćnih puteva.

RECEPTI

– 50 g mahuna pasulja

Mahune usitnite, prelijte sa pola litra vode i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji tri sata. Podelite na tri dela i popijte tokom dana pre obroka.

Peršun

U ishrani je svakodnevni začin, a u narodnoj medicini nezamenljiv lek. Koriste se plod, koren i listovi. Bogat je vitaminima, a posle šipka i borovnice, u peršunovom listu ima najviše vitamina C. Sadrži još provitamin A, vitamine grupe B i veoma redak vitamin B12 značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Od minerala najviše ima kalijuma kao i gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma i bakra. Lišće peršuna trebalo bi da se uzima sveže, jer jedino tako zadržava lekovita svojstva. Izuzetno je delotvoran kao diuretik, povoljno utiče na cirkulaciju, ublažava srčane smetnje, dobar je za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanje nadutosti, čišćenje krvi, protiv groznice, bolesti bubrega, upale očiju, vodene bolesti, oboljenja mokracnih puteva, uboja, ujeda i naravno fantastičan lek za dijabetes.

RECEPT

– koren peršuna

– peršunov list

– šolja jogurta ili kiselog mleka

Koren narendajte, a tek ubrano lišće sitno iseckajte i pomešajte sa šoljom jogurta ili kiselog mleka. Popijte svako veče pre spavanja.

peršun i dijabetes

Ždraljevina

Od ove biljke za lek se koriste vrhovi grančica u cvetu i seme. Sadrži alkaloid galegin (gvandinski derivat), galuteozid, saponine, tanine i gorke materije, a list ima vitamina C. Korisna je za dijabetes, posebno tip II (zbog gvanidinskih derivata), pojačava lučenje mokraće, znoja i pospešuje funkciju mlečnih žlezda.

NAPOMENA: Zbog galegina biljka je otrovna, pa se ne sme upotrebljavati bez nadzora lekara i farmaceuta.

RECEPT

– 60 g ždraljevine

– 20 g dudovog lista

– 20 g cveta pelena

Sa pola litra hladne vode prelijte 3 kašike ove mešavine, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan zagrejte da ključa 5 minuta, ostavite da se ohladi, procedite i popijte tokom dana, na pola sata pre obroka po jednu čašu.

Vidi još: Zašto je mirta božja biljka

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com